Počinje "operacija Berlin": Srbija samo ovako može do titule!

Posle Češke i odličnih mečeva, sledi eliminaciona faza Evropskog prvenstva

  • 8
Nikola Jokić Foto: Fiba.basketball

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se sa prvog mesta Grupe D u osminu finala Evropskog prvenstva u košarci pošto je i u poslednjem, petom, meču upisala pobedu, i to, protiv Poljske 96:69. 

Efikasno, borbeno i timski. Tako bi se najbolje mogla opisati košarka koju su izabranici selektora Svetislava Pešića prikazali tokom prvog dela šampionata, pa se sada, posle 5 pobeda iz 5 utakmica, sa mnogo optimizma sele za Berlin u narednu fazu takmičenja.

Tim, tim, tim

Ono što je popularni Kari ponavljao još od početka svog drugog mandata u reprezentaciji Srbije, da "odlična odbrana i dobar napad daju rezultat i krče put do medalje, a da dobra odbrana i odličan napad vode u suprotnom smeru", konačno dobija pravi smisao.

I pored problema i izostanka nekoliko igrača tokom prve faze zbog virusa Nikole Milutinova i Vanje Marinkovića, kao i povrede Nedovića, koji je najverovatnije završio takmičenje, razloga za optimizam, i te kako, ima. Redom su se nizale ubedljive pobede nad Holandijom, potom Češkom i Finskom, a onda su usledili trijumfi nad Izraelom i Poljskom.

Shodno prikazanom, utisak je da ekipa na terenu zna šta radi, odlično se kreće bez lopte i konstantno tera protivnika na greške. Potom, bilo iz kontre, ili izgrađenih akcija dolazi do lakih poena i pravi visoku razliku.

Ako i govorimo o nekim manama, nekompletnost je ono što je obeležilo ovaj period u Pragu, jer Svetislav Pešić niti na jednom meču nije mogao da računa na svih 12 košarkaša. Sa druge strane, momci koji su bili na terenu učinili su da se ne oseti kraća klupa Srbije.

Tako, ostaje da do prvog sledećeg meča u grupi, kako je i sam najavio, dodatno uigra Vanju Marinkovića i Milutinova i uklopi ih u tim, što će doneti dodatnu širinu igri Srbije.

Uloge i karakter

Kako sa Poljacima, tako i sa ostalim protivnicima, pokazuje se da svaki od igrača, bilo da je na terenu ili klupi zna svoju ulogu. Jokić diktira tempo i pravi je lider na terenu.

U svakom trenutku je "na meču" i fokusiran, a brojke koje postavlja i ostvaruje su neverovatne. Tako je i protiv Poljaka imao učinak od 23 poena uz 5 skokova i jedne asistencije.

Veliku pomoć na ovom meču, Jokić je dobio upravo u kolegi Milutinovu na centarskoj poziciji. Za dvadesetak minuta košarkaš CSKA dodao je 16 poena i tako stavio do znanja da će biti od velike pomoći Srbiji u nokaut fazi.

Korak ka Berlinu

Vrlina ove ekipe je i hladnokrvnost i skromnost. Za razliku od ranijih generacija ovi igrači ne pune naslovnice vankošarkaškim aktivnostima.

Van terena nema žongliranja lopte, preterane euforije, nekontrolisanog "glumatanja".... Deluju mirno i fokusirano, pa tako i u njihovim izjavama nema bilo kakvog senzacionalizma, lažne i ničim izazvane, slike po kojoj smo već osvojili zlato.

Osvajanje Berlina

Posle "češke epizode", konačno sledi ono pravo, meč osmine finala sa Italijanima. Tradicionalno Azuri su neugodan protivnik, koji godinama čeka medalju i koji nas je prošlog leta izbacio iz kvalifikacija za Olimpijske igre.

Reprezentativci su već danas u Berlinu u kojem slede novi treninzi i privikavanje na halu i sam grad.

Na mestu uspeha

Pred duele koji slede, pored košarkaša na terenu, snaga reprezentacije je oličena i u selektoru Pešiću. Popularni Kari zna kako se dolazi do uspeha. Ume da kritikuje, zna kada treba da opusti ljude oko sebe šalom, a trudi se da ostane sa "dve noge na zemlji".

Tako su se i novinari prisetili da je tačno 20 gpdina od zlata u Indijanapolisu, na šta je Pešić odgovorio:

- Pravo da vam kažem, da me niste podsetili danas, verovatno se ne bih ni setio, ali je to naravno jedan od događaja koji su mene još više motivisali da i dalje radim. Kada smo osvojili medalju, a sa druge strane su bili Nemci koju su osvojili bronzu, a tu je bio i moj sin Marko, to je bio fantastičan osećaj. Onda me je burazer zvao i rekao da idem u penziju, ali...

Ništa od penzije, jer naša selekcija će svoj meč osmine finala igrati u nedelju i to od 18 časova, a protivnik je Italija.

SUBOTA

12.00 Turska - Francuska

14.45 Slovenija - Belgija

18.00 Nemačka - Crna Gora

20.45 Španija - Litvanija

NEDELJA12.00 Ukrajina - Poljska

14.45 Finska - Hrvatska

18.00 Srbija - Italija

20.45 Grčka - Češka

Video: Zufer Avdija o sinu, Srbiji i Eurobasketu: Deni je odrastao na sarmi i musaki, sluša muziku i psuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koja

    9. septembar 2022 | 10:27

    Sada se opet vidi pogubnost Teodosića i njegov ego , igrač koji kreira 20 asistencija ali promaši pola šuteva i ne postoji u odbrani samim tim tim igra sa 4 igrača je ništa drugo nego kaubojština i ne čudi što ga nema uz svu bahatost što je ne jednom nego mnogo puta pokazao , nikada ali nikada nije bio timski igrač ...ja ja i ja .. Svaka ti čast Pešiću šta god da uradimo do kraja !!

  • Vojvoda

    9. septembar 2022 | 11:07

    Najbitnije je da postoji borba ,želja i volja za pobedom -ako je neko bolji svaka čast

  • Lucifer

    9. septembar 2022 | 12:34

    Samo nek nastave u istom ritmu, da nema povreda i za nas nema zime. Jokic pun pogodak..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA