≫ 

Srbija dobila eventualnog rivala za četvrtfinale: Turska "ispustila" senzaciju, Francuzi slavili u produžetku!

Apsolutno ludilo u prvom meču osmine finala Evrobasketa u "Mercedes-Benc Areni"

  • 6
Košarka Francuska - Turska Foto: fiba.basketball

Drama do kraja, ali Francuska je pokazala da je sila! Vodili su protiv Turske sa +14, potom su gubili sa osam poena razlike pred poslednju četvrtinu, ali su i pored svega uspeli da sačuvaju sve živce i da u neverovatnoj, dramatičnoj završnici posle produžetka obezbede plasman u četvrtfinale i eventualni okršaj sa Srbijom, ukoliko Orlovi sutradan savladaju Italiju - 87:86!

Sveukupno gledano, ekipa Turske imala je veliki problem kada je u pitanju igra u reketu, gde su Francuzi dobar deo susreta držali dominaciju i tako i stigli do prvobitne dvocifrene prednosti.

Međutim, stvari su neočekivano ušle u potpuni egal tokom treće četvrtine kada su Atamanovi momci pronašli "lek" za centarsku liniju Francuske. Tada se već opustila i ruka košarkaša Turske, pa su počeli da ulaze i neki šutevi koji ranije nisu. Sve to donelo nam je veliku, veliku dramu.

Košarka Francuska - Turska Foto: fiba.basketball

Imala je Turska dva poena prednosti, potom je vrlo pametno branila napad Francuske koristivši svoje male faulove koje je imala na raspolaganju, što je nateralo Furnijea da pogreši i da pokloni loptu rivalima.

Ruka je ostala mirna, a na sve to je Timoti Luvavu-Kabaro, nekadašnji igrač Mege, napravio nesportsku grešku nad Čedijem Osmanom. No, ako ste mislili da je to, to - ne, nije.

Prvo je Osman promašio oba bacanja, da bi Turska pri izvođenju lopte poklonila loptu Francuskoj. Furnije je promašio, da bi Gober "prikucao" loptu u obruč za izjednačenje na 2,7 sekundi do kraja, što je rezultat koji je ostao na snazi do kraja.

U dodatnih pet minuta, samo je Furkan Korkmaz uspevao da parira Francuskoj. Igrač Seventisiksersa je pogađao gotovo nemoguće i omogućio nam da na minut do kraja i dalje imamo potpuno otvorenu utakmicu.

Ali kada je bilo potrebno da postane junak, nije uspeo. Imala je Turska napad za pobedu, on je "gnjavio" loptu i na kraju je ispustio u odsudnom momentu za konačnu pobedu Francuske.

Početak utakmice u potpunosti je pripao reprezentaciji Francuske. Ogromnih problema imali su košarkaši Turske da probiju "bedem" u reketu i tek posle tačno četiri minuta su stigli do prvih poena.

Nisu ni Francuzi toliko blistali, ali je to bilo dovoljno da već posle oko sedam minuta igre stignu nadomak dvocifrene prednosti, što je bio znak za Ergina Atamana da zatraži prvi tajmaut na utakmici. Razlika se do kraja perioda nije mnogo kolebala, odbrana Galskih petlova je odradila svoj deo posla i ograničila Turke na svega 11 postignutih poena.

Nisu se stvari puno promenile ni na startu druge četvrtine. Vensan Poarije i Rudi Gober su maksimalno isterali Tursku iz reketa, a sa distance ih šut nikako nije hteo. Samo 1/10 sa distance su šutirali za tri, što je omogućilo Francuskoj da nastavi da gradi svoju prednost, ali je kraj poluvremena doneo neočekivano buđenje tima Ergina Atamana.

Košarka Francuska - Turska Foto: fiba.basketball

Počeli su da kroz obruč prolaze šutevi za tri poena i očas posla se razlika Francuske koja je sezala do +14 svela na samo +7, što je bio znak za uzbunu u redovima sastava Vensana Kolea, koji je na odmor otišao sa osam poena zalihe.

Početak drugog poluvremena, možda pomalo neočekivano, doneo je novo buđenje selekcije Turske koja je došla na samo pet poena zaostatka, a potom tri ili četiri puta imala šansu da sa distance "skrati" razliku na jedan posed. Tenzija je sve više rasla, dugo do poena nisu mogle obe selekcije, a bučni turski navijači pravili su sve luđu atmosferu.

I konačno je "proradila" selekcija Turske, vezala je još nekoliko sjajnih odbrana i imali smo utakmicu u "Mercedes-Benc Areni" u Berlinu, bilo je nerešeno na minut i 45 sekundi do kraja treće četvrtine. I ne samo to, tim Ergina Atamana igrao je kao u transu i do kraja treće deonice stigao je do senzacionalnih +8!

Početak poslednje četvrtine pripao je Francuzima, koji su za dva minuta prišli na samo poen iza leđa Turcima, što je moglo da znači samo jedno - apsolutnu dramu. Jedan poen delio je dva tima na tri minuta do kraja utakmice.

Usledila je već opisana drama i produžetak sa početka izveštaja. Srbiji sada samo preostaje da "grupiše" svoje redove i da sutra mirne glave pokuša da preskoči Italijane.

Video: Italijani odradili trening pred Srbiju, Meli prebacuje pritisak na naše igrače: Nemamo šanse sa vama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aldo

    10. septembar 2022 | 15:49

    dobiće nas Francuzi na fiziku bez problema

  • bata je

    10. septembar 2022 | 14:21

    Neće igrati sa francuzima

  • taifun

    10. septembar 2022 | 14:07

    Mene zanima koje naše drvo će da brani Gobera. Kad sam pričao da reprezentaciji fali Musli ili Birčević za defanzivne zadatke smejali ste se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA