≫ 

Španci sa hiljadu života: Litvanci imali dobijenu utakmicu, bivši Zvezdin igrač poslao Furiju u četvrtfinale!

Neverovatan poslednji meč dana u "Mercedes-Benc Areni"

  • 3
Španija - Livanija, Evrobasket

Foto: FIBA (fiba.basketball)

Neverovatna Španija... Kada god mislite da nemaju nikakve šanse, da su ih svi redom otpisali, oni se pojave i pokažu da grešimo. Crvena Furija je večeras gubila i dvocifrenom razlikom od Litvanije, koja je gotovo imala dobijen meč na tri minuta do kraja, uspela da dođe i do dodatnih pet minuta košarke kada to nije izgledalo realno, ali je ipak prepustila rivalima kartu za četvrtfinale - 102:94 (83:83).

Ovo kao da je bio preslikan prvi meč dana između Turske i Francuske, pošto je i on otišao u produžetak nakon serije neverovatnih događaja. Prvo je Usman Garuba doneo Špancima +1, da bi Domantas Sabonis posle tajmauta napravio ličnu u napadu i dao Špancima dva bacanja.

Vili Ernangomez je promašio drugo, a na potpuno suprotnoj strani terena na šutu Ignasa Brazdeikisa lopta je igrala po obruču i na kraju "propala" kroz mrežicu za neverovatnu ekstazu navijača u zelenom u "Mercedes-Benc Areni".

Dodatnih pet minuta donelo je novo ludilo. Taman kada smo pomislili da su Španci konačno rešili ovaj meč i stavili ga pod svoju kontrolu, desilo se novo buđenje Litvanaca koji su na minut pred kraj stigli na poen zaostatka i obećali nam novu dramu.

Španija - Livanija, Evrobasket

Foto: FIBA (fiba.basketball)

Međutim, nova kobna greška, ovoga puta nesportski prekršaj Ignasa Brazdeikisa koji je ovoga puta od junaka došao do tragičara, dao je Lorenzu Braunu šansu da zaključi ovaj meč, pogodivši oba bacanja.

Inače, bivši košarkaš Zvezde najzaslužniji je i poenterski za prolazak Furije među osam najboljih selekcija Starog kontinenta, pošto je ubacio ukupno 28 poena uz tri skoka i osam asistencija. Pomogao mu je Vili Ernangomez dodavši još 21 poen.

Na drugoj strani se istakao Mindaugas Kuzminskas sa 18 poena, a jedan manje je imao Ignas Brazdeikis.

Inače, dosta veći broj navijača iz Litvanije doputovao je u Berlin kako bi podržao svoj nacionalni tim, pa je na momente zaista delovalo kao da se ne nalazimo u glavnom gradu Nemačke, već u Viljnusu.

To kao da je pomoglo Litvancima da zaigraju nešto rasterećenije, nije im stvorilo dodatni pritisak i u većem delu utakmice su oni bili ti koji su diktirali tempo i imali prednost u odnosu na Špance.

Gledali smo atraktivnu, brzu i efikasnu košarku sa nešto većim brojem poena. Španci su još jednom pokazali da se nalaze u fazi "tranzcije", zbog kojih neki igrači u timu prvi put osećaju ozbiljnost igranja za nacionalni tim na ovom nivou. Ali su opet pronašli način da se vrate i naprave meč uzbudljivim.

Trojke su bile kategorija koja je napravila razliku na ovom meču. Nisu Litvanci šutali nešto mnogo bolje od Crvene Furije, ali su barem to radili iz dosta manje pokušaja.

Nešto bolje su meč otvorili Španci, koji su na startu imali prednost od poseda ili dva, da bi nakon toga u jednom momentu druge četvrtine poveli i sa maksimalnih +7. Ipak, tada je usledila velika serija Litvanije koja je sama došla do prednosti od sedam poena.

Španija - Livanija, Evrobasket

Foto: FIBA (fiba.basketball)

Nastavila je ta razlika da raste i u nastavku, išla je i na dvocifreni nivo tokom treće četvrtine. Ali opet, ni u jednom momentu se nije moglo reći da su već stavili sve pod tefter.

Prilazili su Španci u nekoliko navrata na dva poseda zaostatka, ali bi svaki put usledio odgovor Litvanaca u vidu nove mini-serije posle koje su se "pomerali" ka dvocifrenoj razlici. Međutim, Furija ne bi bila Furija kada se ne bi vratila iz mrtvih kada to najmanje od njih očekujete.

Ušli smo u apsolutnu dramu, pošto su na 16 sekundi do kraja posle koša Usmana Garube, Španci došli do prednosti od jednog poena. Ostatak znate, produžetak i na kraju pobeda Španije, iako se mora reći da je sreća bila njihov saveznik.

Video: Pitali smo Gobera koga bi u četvrtfinalu Srbiju ili Italiju, njegov odgovor je urnebesan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neško

    11. septembar 2022 | 00:12

    Naravno da sam navijao za Špance. Oni su prijateljska zemlja.

  • !!!

    10. septembar 2022 | 23:08

    Sve po starom, spanske funjare uvek pobede na silu!!!

  • Dejan

    11. septembar 2022 | 05:38

    Veoma nekvalitetna košarka sa obe strane, Litvanci trojke na silu, svi šutiraju, malo nekih akcija, zato su i izgubili a Španci u nekim trenucima totalno izgubljeni i neorganizovani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA