≫ 

"Ne bih da tražim opravdanja, nismo imali tri dobre odbrane u nizu": Kari pokušao da objasni debakl od Italije

Selektor Srbije bio je opširan na konferenciji za medije

  • 19
Košarka Srbija Prag trening Svetislav Pešić Foto: MN Press

Tuga, razočaranje, poraz. Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je snažan udarac eliminacijom u osmini finala Evrobasketa, porazom od Italije - 86:94.

Na konferenciji za medije, selektor Svetislav Pešić pokušao je da objasni šta je to pošlo naopako.

- Svaka čast Italiji. Zaslužili su pobedu, igrali su sjajnu košarku. Bili su više fizički potkovani od nas. Kao što je rekao Vladimir, nismo pogodili otvorene šuteve, ali je najveći problem bio kontinuitet u odbrani. Nismo imali tri dobre odbrane u nizu, to im je podiglo samopouzdanje. Kada nisu pogađali šuteve, imali su ofanzivne skokove. Zbog toga su popravili svoje samopouzdanje. Naravno da smo razočarani, veoma. Želeli smo da pobedimo, ali da bismo to uradili, morali smo bolje da igramo.

Odbrana je, kaže Pešić, bila glavni problem. Noge nisu "funkcionisale" onako kako treba.

- Fizički, ne razgovaramo o kontaktu ili igri na lou-postu, nego o fizičkoj košarci, da se igra rukama, glavom. Potrebne su i noge. Italijanski tim je takav da igra sa pet igrača koji šutaju sa perimetra. Naša odbrana nije izgledala sveže, nismo imali sveže noge. Odbrana bez nogu nije moguća. Nismo toliko loši, ali to je bio naš prvi problem. Sjajno su kontrolisali loptu, bili su veoma agresivni, odigrali su odličnu utakmicu.

Ubeđen je Pešić da imamo tim za velika dela. Da će se sve srediti u budućnosti.

- Imamo odličan tim. Naš tim je pokazao dobru košarku. Naravno, ako izgubite utakmicu kao danas i ako se ne plasirate u naredni krug, razočarani ste. Uveren sam da imamo dobre igrače, specijalne igrače, imali smo neke koji nisu igrali večeras. Odlučili smo se za ovih 12 igrača. Videćemo, ovo je bila takva utakmica.

Potom je ponovo pojasnio šta misli o Italijanima.

- Veliki respekt za Italijane. Igraš koliko ti protivnik dozvoli, bili su svežiji. Odlučilo je to, ne smem previše da pričam šta nas je pratilo kroz pripreme, jer nisam do sada to govorio. Ako bih počeo na tu temu, rekli biste da tražim razloge. Imali smo puno igrača koji su izgubili kontakt sa timom, neki su se vratili, neki ne. Kada se dođe do ovakvih utakmica, protiv tima kakav je Italija, nemamo pravo da idemo i kažemo da ćemo sigurno tu utakmicu da dobijemo, da verujemo u kvalitete i da pokažemo da ih imamo. Kada smo u dobrom fizičkom stanju, možemo da igramo u vrhunskom stanju, pokazali smo protiv Turaka u gostima, bilo je tu dosta dobrih utakmica, ali moram da kažem bez ikakve želje da umanjujem poraz, ja sam već čestitao i respektujem njihovu igru. Za takvu utakmicu, plej-of, gde jedna utakmica odlučuje sudbinu, moraš da budeš u vrhunskom stanju i pripremljen. Vi ste videli da je situacija sa najvažnijim našim igračem, Milutinovim, koji je odigrao dobru utakmicu protiv Poljaka, da se vratiš u kontinuitet posle 10 dana pauze, kao i sa Vanjom, teško je. Da ne idem dalje, ispašće da tražim razloge. Mi ćemo da analiziramo šta smo mogli bolje da odradimo.

Podsetilo je sve na prošlo leto u Beogradu i Olimpijski kvalifikacioni turnir.

- Ne bih rekao da je na isti način. Ja sam već rekao, da bi se napravio kontinuitet u igri, potreban je kontinuitet u odbrani, nismo bili na našem nivou, kao na prethodnim utakmicama, imali su previše otvorenih šuteva, digli su samopouzdanje i nama je bilo dosta teško. Naša igra se ne svodi na odbranu, ali nam je odbrana baza za ono što se dešava u napadu. Izgubili smo malo strpljenja u napadu. Promašili smo šuteve koje pogađamo, naravno, detalji kada se igra utakmica protiv ekipa kakva je Italija, ne odlučuje samo jedan, nego mnogo stvari. Tek se završila utakmica, moramo da vidimo šta smo dobro uradili, a šta nismo. Svi smo razočarani, tužni, ali šta da radimo, idemo dalje. Ja sam čestitao ekipi, respekt Italiji, koji se pokazuje. Večeras nismo pobednici, ali ja verujem u te momke. Pokazali su izvanredan odnos prema reprezentaciji, treningu, to je bila jedna grupa fantastičnih momaka, meni je bilo ogromno zadovoljstvo.

Video: Micić: Ne znam šta se desilo, kao da je energija pala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOBA

    11. septembar 2022 | 20:58

    Lako je igrati kada se u startu napravi velika razlika i onda uđu sa klupe Jaramaz,Davidovac,Kuridža i opušteno imaju učinak,u jakoj neizvesnoj utakmici nema ih nigde,pogubili se i Lučić,Gudurić koš nije dao,Milutinov posle viroze bez svežine,trener drži na klupi Jokića na početku četvrte četvrtine a vodili smo tri razlike,Italija pravi 12:0 i tada ga ubacuje a Micić u drugom poluvremenu očajan,nemaju momci iskustva zavigranje na eliminaciju,vezale im se noge i ruke od treme,mladog selektora piod hitno a Pešiću se zahvaliti iv pokloniti muv pribor za pecanje

  • Bobi

    11. septembar 2022 | 21:19

    Podnesi ostavku ,kao i ovi iz saveza,ako imaju morala uopšte ,neka neko drugi nešto promeni,ovako više ne ide..

  • Obilic

    11. septembar 2022 | 21:27

    Odgovor na sve ovo jeZvezda,Partizan, Mega Važno je da se dovode stranci i misli samo na rezultat i onda kazemo mi smo zemlja kosarke. Ko i sta radi sa našim talentima gde su naša deca. Dokle više tatini i mamini sinovi ? Smena kompletnog KSS! HVALA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA