"Objasnite sramotu za Tea, zašto Jokić na klupi, gde je tajmaut i odgovornost Saveza?" Brutalna analiza Berića

Proslavljeni reprezentativac ima mnogo pitnja posle neuspeha Srbije na Evrobasketu

  • 21
Miroslav Mića Berić

Foto: MN Press

 

Proslavljeni srpski košarkaški reprezentativac, Miroslav Mića Berić, gostovao je u košarkaškom potkastu "Kod Luke i Kuzme", gde je analizirao neuspeh reprezentacije Srbije na Evrobasketu.

Orlovi su poraženi od Italije u osmini finala i tako već na prvoj stepenici u nokaut fazi završili učešće, iako su važili za jednog od glavnih favorita za zlato.

Berić je istakao da je Srbiji nedostajao klasičan šuter poput Danila Anđušića i da je za njega moralo da bude mesta u 12 igrača na konačnom spisku, kao i da Nikola Kalinić i Vladimir Lučić ne mogu u isto vreme da budu na parketu.

Pored toga, Berić se zapitao ono što smo i sami isticali u analizama, zbog čega je selektor odlučio da počne odlučujuću četvrtinu bez Nikole Jokića i zašto nije ranije tajmautom presekao seriju Italijana, a ne tek onda kada je razlika otišla na dvocifrenu.

"Videlo se da je Jokić toliko spreman, mogao je da igra koliko hoće"

Nikola Jokić

Foto: FIBA

- Jokić je navikao da u sistemu NBA, ne samo on, nego sve zvezde, igraju između i po 46-47 minuta. Evo Goran Dragić je skoro celu utakmicu odigrao za Sloveniju. Svesni smo bili da je veliki pad kad izađe Jokić, to je toliko očigledno. Bilo je vidljivo protiv Italije kada Jokić izađe šta nastupa... Pogotovo i Vasa, kada zajedno nisu na terenu, da tu treba da tražimo neke stvari, da nisu smeli u isto vreme budu van parketa.

- Kad ubaci Jaramaza, Milutinov koji traži sebe, osnovno je ona njihova od +2 za nas na -12. Jokić je bio na klupi za rezerve u trenutku kada sevaju tri trojke zaredom. Ali isto tako postoji i tajmaut. Ali sad možemo da pričamo. On u ovakvim utakmicama mora, ali mislim da i može. Videlo se da je toliko spreman da je mogao da igra koliko god hoće. Ali sada posle poraza ispada da svi sve znamo. Kad bi tako bilo, sad bi i Kari rekao ti igraš 40 minuta i ne izlaziš - rekao je Berić.

"Prema Teodosiću je načinjena ljudska sramota, kao da je Željko otpisao Saleta Đorđevića 1998."

Miloš Teodosić, Svetsislav Pešić

Foto: MN Press

Dotakao se ponovo i situacije sa Milošem Teodosićem, koji je otpisan tokom priprema i Berić ističe da to nije do kraja razjašnjeno smatra da je sa ljudske strane načinjena sramota kapitenu i legendi srpske košarke, takođe je uputio i kritike.

- Ja bih voleo da čujem objašnjenje šta je bilo vezano za Tea. To je nemušto bilo na onoj konferenciji, gde totalno nikome nije jasno. Ja bih voleo da postoji i novinarska kritika, koja više ne postoji, sve je uvijeno u oblande, pritom i da li će biti konferencije. Ali neke stvari bi morale, vezano za Tea. Ja sam i pričao, više sa ljudske strane. Rekao sam da mogu da razumem to što on kaže ne vidim ga u 12, da li bi Teo prihvatio, zašto ne bi. Ali sa ljudske strane je bila jedna sramota, da se mi opraštamo od igrača ekstra klase, kapiena, tako što on ispada u prvom krugu - rekao je Berić i istakao da je otpisivanje Teodosića kao da je Željko Obradović otpisao Sašu Đorđevića.

- To bi bilo kao da je Željko 1998. rekao Saši Đorđeviću. Kapiten, najstariji, najiskusniji, to je taj ekvivalent - ističe Berić.

Zašto se ne organizuje konferencija da se sve kaže otvoreno

Svetislav Pešić

Foto: MN Press

Do njega su stigle i određene glasine da je neki problem sa Teodosićem ispao zbog "prozora", da se pominje i neki mejl, pa bi voleo da sve bude razjašnjeno do kraja.

- Mi gubimo ljude tako olako. I šta sad, da ga pita neko hoćeš da igraš prozore? Da li su to priče, da nije došao na ove prozore, spominje se da je bio neki mejl. Ne volim ta nagađanja. Voleo bih da se to skine, da se kaže, ili da je napravio nešto na pripremama, da se zna. Ali selektor je taj koji odgovara za rezultat i izbor igrača, ali smo svi znali da će doći plej-of, da Vasa Micić može da ima lošu utakmicu, da neko treba da iskreira neku trojku, ili 7-8 bacanja, da budeš blizu i da pobediš meč. Toliko o respektu prema kapitenu.

Berić je na kraju istakao i da mora da postoji odgovornost, počevši od Košarkaškog saveza Srbije, da se poslednjih godina izbegavala priča, nije bilo konferencija, već se olako prelazilo sa neuspeha na neuspeh.

- Košarka je kolektivni sport, svi su odgovorni, mora da postoji odgovornost, počev od Saveza, stručnog štaba, pa i igrača. Ono što mora da bude, to je samoodgovornost. Zadnjih godina nije bilo mnogo priče, konferencija za štampu, olako se prelazilo sa jednog neuspeha na drugi. Bilo bi mnogo lakše da se više priča. Neophodna je jedna dobra konferencija zbog budućnosti. Ovako ostaje mnogo toga nerešeno - zaključio je Mića Berić.

Video: Pešić sumirao poraz od Italije: Nismo fizički bili na nivou

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    13. septembar 2022 | 10:42

    Bravo Mićo, objasnio si. Danilović se neoglašava. Ostavka odmah i Pešić neka krene za njim. Sad ispade da je političar vodio bolje KSS od sportiste.

  • mmm

    13. septembar 2022 | 09:42

    Jaooo svi pametuju, isti ovi sto ga sada kude kada je pobedjivao u grupnoj fazi bili su misljenja “zna Kari sta radi”, sad odjednom nema pojma… isti taj Teo je igrao na proslom takmicenju protiv Italije pa nista nije uradio… Greska je trenera i igraca… Ne moze samo trener biti kriv

  • Nešo

    13. septembar 2022 | 09:58

    Teodosić je morao biti medju 12 po svim kriterijumima osim kriterijuma navijaca Partizana koji ga mrze zato što je Zvedaš . Što se tice Pešica kojeg je pregazilo vreme koji je debelo u penziji najmanje je on kriv što je selektor ,kriv je savez na čelu sa Danilovićem koji ga je postavio na to mesto . Jedini selektor koji bi mogao da vodi reprezentaciju je Sale Djordjević kojeg smo oterali posle 2 srebra jedne bronze i četvrtog mesta na velikim takmičenjima .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA