≫ 

"Igrao je kao da ima 18 godina": Skariolo oduševljen Rudijem, objasnio je kako Španija uvek ulazi u polufinale

Selektor Furije na konferenciji je pokazao čitav sistem reprezentacije, kako sve radi kao prava mašinerija od mlađih selekcija naviše

  • 1
Španija - Finska Foto: FIBA (fiba.basketball)

Košarkaška reprezentacija Španije uspela je da spreči senzaciju i da posle velikog preokreta u drugom poluvremenu savlada selekciju Finske, koja je u jednom momentu meča imala i 15 poena prednosti - 100:90.

Selektor Španije, Serđo Skariolo izdvojio je ogroman deo svog vremena kako bi pričao o večerašnjoj utakmici, pobedi Furije, ali i načinu na koji je ova reprezentacija došla do 11 polufinala u nizu.

- Moj respekt Fincima. Imali su sjajan turnir i igrali su najbolje moguće noćas. Morali smo da ostavimo malo više slobode drugima, Madžuniju, Salinu, Koponenu, koji su bili odlični u prvom delu turnira. Razumeli smo da moramo da bolje treba da ih branimo tokom susreta. Postigli su 19 poena posle naših loših napada. Imali smo loš niz na kraju prve četvrtine, ali smo potom polako "kopali", igrači su verovali u preokret. Dokazali su to na početku treće deonice. To je to, pokazali smo još jednom kohezivnost, čvrstoću, delili smo loptu sjajno. Na kraju, ovo je nešto što možeš da tražiš od jedne ekipe. Ne treba da izgubiš veru u saigrače, treba da nastaviš da se boriš do kraja. Još jednom smo to uspeli. 

Dobio je Skariolo pitanje oko toga da li će Rudi Fernandez možda da se penzioniše nakon ovog Evropskog prvenstva. Odgovorio je - odrično.

- Mislim da neće odustati. Igrao je najbolji šampionat ikada. Zašto bi odustao? Ako hoćete da idete na sigurno, onda ne možete da očekujete to. On uživa u igri. Ovo je uloga koju nije imao ni u jednom drugom timu. Pokušava da sakupi novo iskustvo. Rekao sam mu da ide i da se baca na lopte. Padao je u reklame, ali nije bio uplašen, igrao je kao da ima 18 godina. Ne mogu ništa drugo da kažem, to je dobra predstava za saigrače. Protiv Litvanije je igrao 30 minuta, što je bilo ludilo. Ostao je u ledu ceo sledeći dan. Danas je ostao na "samo" 18 minuta. Nadamo se da ima još energije. 

A onda je rešio da otkrije kako radi španska mašinerija. Deluje da je ovo način na koji možda treba da funkcionišu i škole košarke u Srbiji.

- Dobro je pitanje. Ako ne znate kako radimo, onda je teško razumeti sve to. Karijere nekih igrača koji su se penzionisali i koji su legende, velike su i od njih uče mladi. Pitanje je isto kako naši timovi rastu od najnižih dana. Imamo struktuiran program koji smo započeli pre sedam godina. Krenuli smo od mladih kategorija, od 16 do 20 godina. Uspostavili smo sistem, koji dodaje nešto drugačije i novo svake godine i za svaku generaciju. Način vežbe, dobar deo sistema kako radimo, što je veliki napor za sve donosi nam borbene grupe igrača. Nekada je ovo bio drugi tim, sada je prvi. To se dešava korak po korak, godinu po godinu. Vrlo smo ponosni na to, svi nas pitaju kako to uspevamo. Ovo je posledica velikog rada. Sve to dolazi od sjajnog posla u mladim selekcijama. Oni rade zajedno, prate naše principe. Nedostajući deo slagalice je naći način da igraju kada završe, kada dođu do 20-21 godine. To je druga priča, gde ne mogu da rešim sve probleme. Uvek naiđem na teške reči.

Tvrdi Skariolo da ne može da igra sa neiskusnijim timom, da jednostavno zna limite svakog igrača u svakom momentu.

- Ako ne iskoriste šansu ove godine, onda ne znam. Ne možemo sa mlađim i neiskusnijim timom da igramo. Imamo toliko talenta koji moramo da sklopimo, želimo da svi igraju sa disciplinom, da rešimo i povećamo njihove limite. Sada je drugačija situacija, sa drugačijim potrebama. Na kraju, biti među pet na ovakvom šampionatu gde su bolji timovi, sa većim talentom već završili takmičenje... Nekada samo treba da se zaustavimo, razmislimo. Sve ovo je izgledalo kao neki cunami. Želimo da budemo tim koji se nikada ne predaje. Ovi igrači polako, ali sigurno dosežu vrh svojih mogućnosti.

Španija - Finska Foto: FIBA (fiba.basketball)

Apsolutno je dominirao i Vili Ernangomez, napravio je seriju na početku treće deonice i povukao je Španiju ka pobedi. Na konferenciji je objasnio kako je do toga došlo.

- Pre svega svaka čast Fincima, odradili su sjajan posao na turniru, igrali su jako dobro. Danas nam je bilo teško protiv njih. Morali smo da damo svoju najbolju igru, da ih zaustavimo na šutu za tri. Bili smo katastrofalni u prvom poluvremenu, u drugom smo želeli da uradimo posao, da trčimo... Srećan sam što smo ušli u narednu rundu, Rudi je dao sve od sebe, bacao se za lopte.

Inače, Vili ima korene koji vuku na Nemačku, pa je dobio pitanje kako se oseća u ovoj zemlji igrajući četvrtfinale Evrobasketa.

- Meni je jako posebno. Moja majka je iz Kelna, uvek je neverovatno vratiti se ovde. Ovde mi je druga kuća, osećam se sjajno, navijači će nadam se da nastave da nas podržavaju. Mama je ovde, navija za mene.

Usmerio je pažnju i na neverovatnog Rudija, baš kao i selektor Skariolo.

- Mislim da ste u pravu. Rudi je naš kapiten, on je uvek tu i u lošim i u dobrim momentima. Pokušavao je da sve uključi, da igra profesionalno za nacionalni tim, ostvario je sve što može. On nas vodi, pokušavamo da damo sve za njega, moramo to da uradimo. Zahvalni smo što imamo jednog takvog igrača.

Španija - Finska Foto: FIBA (fiba.basketball)

Sasvim logično, uprkos porazu, selektor Finske, Lasi Tuovi bio je više nego zadovoljan prikazanom igrom njegove selekcije, istakavši da im je već čestitao na tome na konferenciji za medije.

- Pre svega, svaka čast Špancima, kao što je Šon rekao, među četiri najbolja tima su, bez obzira na igrače. Impresivno je bilo kako su se vratili u trećoj četvrtini, dali smo im prednost. Nismo se predavali do kraja ni tada, tako da mogu da budem samo ponosan na svoju ekipu.

Našalio se neko da selektor Finske ima manje godina nego Vili Ernangomez i Rudi Fernandez, koji su danas doneli preokret Špancima.

- Barem izgledam starije. Svi su impresivni, velika imena u evropskoj košarci koja će nam nedostajati jednog dana. Imati ovakvog kapitena i igrača kao što je Koponen, bila je velika čast.

Poslednje pitanje koje je Tuovi dobio bilo je od novinarke iz Japana, koja ga je upitala kako se Finci osećaju pred Svetsko prvenstvo koje se između ostalog održava na Okinavi.

- Radimo na tome svakog minuta. Dajemo minute, iskustva mladim igračima u Berlinu, samo treba da igramo bolje mečeve, da naši treneri i igrači igraju u boljim ligama i bićemo još više spremni.

Španija - Finska Foto: FIBA (fiba.basketball)

Ovo je između ostalog bio i poslednji meč za Šona Hafa, inače kapitena selekcije Finske, koji je takođe naglasio ključ današnje pobede Španaca, odnosno poraza njegovog tima.

- Vidite zbog čega je Španija tako teška, nikada se ne predaju. Pokušali smo, ali na kraju nismo mogli da sačuvamo loptu i situacijama kada su nas pritiskali. Nismo mogli da pretvorimo posede u poene, oni su topili razliku. Svaka čast rivalima, ne bih rekao da je ovo bila naša loša utakmica, jednostavno su bili bolji.

Podvukao je da je ovo prvo četvrtfinale Finaca posle toliko godina.

- Španija se prilagođava. Gubili su od Litvanije, pa se vratili, protiv nas takođe. Imaju duh šampiona. I kada su tokom utakmice u lošoj poziciji, prilagođavaju se. Imali su i ranije takve situacije kroz istoriju. Ovo je Finskoj prvi put da je u četvrtfinalu posle 50 godina. Da imate takvu šansu protiv Španaca... Rekao sam saigračima u svlačionici da treba da budu ponosni na ono što su uradili.

Šta se to toliko promenilo u poslednjih nekoliko godina da jedna Finska uspeva da dođe među osam najboljih timova Evrope?

- Mi smo bolji igrači. Ne znam, jednostavno ima boljih igrača. Dižete kulturu, to što ste sve više zajedno, verujete više u pobedu. Mladi igrači u timu ne sećaju se kada smo Peteri i ja igrali u Diviziji B. Dobro je što to ne pamte, kada dođu ovde oni su već gladni za nove uspehe.

Video: Garbahosa obožava Pešića i divi se Srbiji: Nije to samo Jokić, glavni ste favoriti za zlato

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NekoKo

    14. septembar 2022 | 01:41

    A naša bratija iz saveza šta radi.? Angažuje selektora iz prošle košarkaške epohe koji je poslednji veliki rezultat napravio pre 19 godina sa Barselonom kada je postao prvak Evrope. Mlađe kategorije koje su nekada domnirale zahvaljujući neradu, nestručnosti, lošim selektorima, odsustvu elementarnog plana i organizacije ispadaju u B divizije, doživljavaju debakle. Pri tome razjuruju velike igrače koji još uvek igraju sjajnu košarku. Teodosić je najočigledniji primer. Čovek poslednje dve sezone igra fenomenalno u klubu baš kod Skariola. Prošle godine najbolji igrač Evro kupa, a ove finala Evro kupa koji je i osvojio. Takvog igrača može da precrta samo neko ko reprezentaciji ne želi dobro ili budala. Basketaši koji su se u početku sami organizovali i koji nikakve veze sa savezom nisu imali, koje je stvorio Bulut, naš ubedljivo najbolji igrač su sve osvajali do onog najvažnijeg momenta a to su olimpijkse igre jer se ovaj nespobni i bahati savez umešao. Poslao je Bulutu poruku da ne računaju više n njega i da se okreću nekim novim modusima i opa - prc ne da nema zlata nego ni medalje. Oni se okreću novim modusima i prosipaju sosptvene fekalije po tuđem radu, trudu i majstorstvu. Nemoj da se foliramo ekipica Željko, Savić, Kari, Danilović razigravaju Željku igrače onako usput a Čoviću udaraju kontru. Time se oni bave na račun saveza i ove države. Onaj nesrećni Zagorac ne igra ni u Partizanu a igra kvalifikacije.?Malo da se reklamira,jer treba ga nekome prodati što je i urađeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA