≫ 

Itudis došao na konferenciju sa 40 minuta kašnjenja: "Rekao sam igračima da u životu ima teških momenata..."

Selektor Grčke pokušao je da objasni razloge poraza od Nemaca i ispadanje sa Evrobasketa u četvrtfinalu

  • 1
Dimitris Itudis Foto: FIBA (fiba.basketball)

Reprezentacija Grčke eliminisana je sa Evrobasketa posle neverovatnog meča četvrtfinala protiv Nemačke, tokom kojeg je primila čak 107 poena uz 17 trojki iz 31 pokušaja domaćina, što jednostavno nije bilo moguće odbraniti - 107:96.

Sve je podsetilo na duel Srbije i Italije iz osmine finala kada su isto tako raspoloženi Azuri sipali iz svih mogućih pozicija, nanevši nam tako šokantan šamar i bukiravši nam karte za avion mnogo pre nego što smo se uopšte nadali.

Razočaranje je bilo vidljivo na licu selektora Grčke, Dimitrisa Itudisa, koji je za početak dao kratak komentar ove epske utakmice u Berlinu.

- Čestitke Nemačkoj, zaslužili su pobedu, bili su bolji tim. Mi smo samo jurili rezultat, zbog činjenice da su šutirali loptu ekstremno dobro - Vagner i Obst su kombinovano šutali 10-13 za tri, dali smo im samopouzdanje, ali smo se borili kao lavovi. Pokušali smo da preuzmemo vođstvo posle sjajnog šuta na kraju poluvremena. Treća četvrtina je bila loša, nismo pogađali šuteve, oni su igrali dobro u odbrani, ali smo i mi promašivali otvorene šuteve. Sveukupno, taj momenat sa serijom 26:10 je rešio meč.

- Rekao sam igračima da u životu ima teških momenata kada treba ustati kada padneš. To je bila muška borba, Nemačka je pobedila, ali je ovo početak. Rekao bih da smo uživali, mislim da su mnogi ponosni na ono što smo učinili. Drago mi je da vidim toliko navijača iz Grčke, pa i Nemačke na tribinama. Kada govorim o mojoj naciji, oni su ponosni na ovaj tim. Skupili smo se i doveli košarku na najveći nivo, nismo ispunili cilj. Hvala svima koji su avionom došli ovde ili koji žive ovde, to govorim u ime svih.

Pohvalio je Nemačku, koja se razvija iz turnira u turnir i ovoga puta će se boriti za jednu od medalja na Evrobasketu.

- Stvarno svaka čast Nemačkoj. Igraju u Evroligi, FIBA Ligi šampiona, NBA ligi... Neki su primili injekcije da bi igrali večeras. Imam samo najbolje reči o treneru, njegovom stručnom štabu i načinu na koji se bore. To je živi dokaz o tome kako treba da se borimo.

Objasnio je dalje šta je značilo ostvarenje cilja na ovom Evrobasketu.

- Hteli smo da pobedimo ovu utakmicu. Posle toga dolazi polufinale. Hteli smo i to da pobedimo. Ako imate kvalitete, imate i očekivanja. Ali ona moraju da budu ispunjena iz utakmice u utakmicu. Ovde smo sada, jer je ovo početak putovanja. Želimo da se igrači vrate zdravi u svoje timove, a onda da se potom ponovo vrate u reprezentaciju. Moraju više da igraju zajedno, tako se stvaraju navike. Ne opravdavam večerašnji poraz, želimo tako da stvorimo bolju atmosferu. Nismo pobedili, ima razloga za to, ali možemo da budemo bolji. 

Nemačka - Grčka (Germany - Greece), Eurobasket 2022 Foto: FIBA (fiba.basketball)

Novinarima se obratio i Janulis Larencakis, takođe vidno utučen, gotovo bez ikakve emocije na licu.

- Nemam mnogo reči. Vrlo smo razočarani. Nismo ih zaustavili u napadu, dali su 107 poena, bili su sjajni sa distance. To je bio veliki problem.

Dodao je da je bilo vrlo teško igrati pred bučnim Nemcima, mada ni Grka nije bilo u malom broju.

- Postigli su 17 trojki, igrali su kod kuće, dobro su počeli i zato je bilo teško da se izborimo sa takvom energijom. 

Video: Finska zver Markanen posle ispadanja sa Eurobasketa: Jedva čekam da se sretnem sa Jokićem u NBA

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    13. septembar 2022 | 23:43

    Itudis se za razliku od Pesica bar pojavio pred svojim igracima da ih utesi i odrzao sastanak sa njima. Nemacka ce biti ponovo prvak evrope posle 1993. godine, zivi bili, pa videli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA