Čuda se ne dešavaju svaki dan: Francuzi demolirali Poljsku sa 41 razlike i ušli u veliko finale Evrobasketa!

Naši rivali iz grupe u Pragu su tokom prvog poluvremena postigli mizernih 18 poena, što je bilo presudno

  • 11
Francuska - Poljska, Evrobasket 2022 Foto: FIBA (fiba.basketball)

Bili su Poljaci najveće čudo ovog Evrobasketa, i dalje to jesu, ali za veliko finale, realno nisu imali snage, ni umeća. Francuska je pokazala zbog čega je došla u Berlin, tempirala je formu za samu završnicu turnira, a danas je protiv košarkaša Igora Miličića demonstrirala "masterklasu" igre pod obručima. Odbrana, napad - sve je funkcionisalo i stoga ćemo Galske petlove u nedelju gledati u borbi za zlatnu medalju - 95:54. 

Užasni procenti šuta "sahranili" su reprezentaciju Poljske već na početku ovog susreta. Bilo je jasno da će mnogo toga morati da padne na njihovo dobro veče sa perimetra, koje se na kraju nije desilo.

Tokom prvog poluvremena, Poljska je imala vrlo loših 7/31 iz igre, od čega je 4/18 bilo na šutu za dva poena. Nisu ni Francuzi toliko blistali, ali je i njihova prosečna igra bila dovoljna da se odlepe i da već posle 20 minuta nagoveste plasman u veliko finale Evrobasketa.

Ipak, Francuzi mogu da se pohvale da su imali raspoloženog Geršona Jabuselea, koji je ređao koš za košem i koji je bio ključan u pravljenju serije sa kraja druge i početka treće četvrtine kada su Galski petlovi išli i do ogromnih +28.

Poljacima sada ostaje da se koliko toliko regrupišu i potpuno zaborave na ovu utakmicu ukoliko misle da se eventualno izbore za medalju na Evropskom prvenstvu. Na drugoj strani, Francuska će sačekati pobednika iz duela Nemačka - Španija u velikom finalu u nedelju.

Francuska - Poljska, Evrobasket 2022 Foto: FIBA (fiba.basketball)

Što se tiče samog meča, bila je to pomalo čudna četvrtina. Obično ukoliko jedna ekipa ima problema sa poentiranjem iz reketa, druga profitira, ali to nije bio slučaj na susretu između Poljaka i Francuza.

Znalo se, naravno, da Francuska ima pravu silu u reketu, ali barem u uvodnih 10 minuta nije uspela da sprovede gotovo nijednu ideju u delo. Poljska je igrala čvrstu odbranu, grizla je za svaku loptu i Galski petlovi su postizali koševe uglavnom sa distance. Sa druge strane, crveno-beli su to radili na sličan način - od devet poena šest je došlo sa perimetra.

Na početku druge četvrtine, košarkaši Francuske uspeli su po prvi put da se odlepe na dvocifrenu razliku i da stignu do +13 (22:9), ali su žilavi Poljaci smogli snage da koliko-toliko uzvrate sa pet vezanih poena i da nateraju Vensana Kolea da zatraži prvi minut odmora.

I upravo je to bilo sve što su nam Poljaci ponudili tokom ovog prvog poluvremena. Ponovo su postigli samo devet poena za četvrtinu, zaustavili su se na pomenutoj seriji i dopustili su Galskim petlovima da dođu do prednosti od 16 poena na velikom odmoru.

Francuska - Poljska, Evrobasket 2022 Foto: FIBA (fiba.basketball)

Mnogo je ovaj susret podsećao na onaj iz grupne faze kada su Poljaci igrali protiv Srbije u poslednjoj rundi. Kako je koji minut odmicao, tako je i razlika postajala veća, a naši rivali iz Praga su uglavnom pokušavali na individualni kvalitet nešto da urade.

Sa druge strane, Francuska je počela polako da koristi veliku prednost pod obručem. Jabusele i Gober su krenuli da "zatrpavaju" Poljake, da udaraju rampe kad god su stigli, pa ne čudi što je na kraju treće deonice razlika iznosila 28 poena u korist Galskih petlova.

Poslednja četvrtina nije donela ama baš nikakvu razliku. Nekoliko puta je reezultat na semaforu bio takav da su Francuzi imali duplo više poena nego Poljaci, što je dovoljno oslikavalo sliku na terenu.

Kao da smo gledali meč grupne faze, a ne polufinale Evrobasketa...

Video: Poljak s crvenom tačkom na glavi izašao iz duela sa Slovencima: Ne znam da li je to krv

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA