≫ 

Košarka je igra u kojoj uvek pobede Španci: Trofejna deca i seniorski šampioni - zato je Furija iznad svih!

Sve mlađe kategorije Španije ove godine su postigle neverovatne rezultate na najvažnijim takmičenjima, dečaci i devojčice od 16 do 20 godina su pokupili srebrne i zlatne medalje na evropskim i svetskim prvenstvima i jasno je da ova zemlja ne mora da brine za nastavak impresivnog niza uspeha u seniorskom dobu

  • 6
Košarka Španija - Bugarska Foto: fiba.basketball

Košarka je, izgleda, već dugo igra u kojoj pobedu na kraju odnose Španci. Čuvena "fudbalska" umotvorina koja se izrodila iz nemačke decenijske dominacije na zelenom pravougaoniku, savršeno pristaje selekciji koja, poput Nemaca u fudbalu, to radi u poslednje dve decenije od koša do koša: hara Evropom.

Kako je došlo do ovakvog katapultiranja španske košarke i kontinuirane hegemonije na Starom kontinentu pitanje je koje se svaki put postavlja kada im medalja zasija na grudima, ali dugo već i postoji logičan, jednostavan odgovor, nikakvih tu tajni nema. Ništa se tu preko noći nije desilo.

Na ovo pitanje su, delom, najbolji odgovor dale mlađe selekcije ove zemlje baš ove godine.

Da je temelj svakog seniorskog uspeha detaljan, sistemski i stručan rad od najmlađeg doba sa najvećim talentima, svedoče rezultati svih juniorskih selekcija Španije u ovoj godini - sve četiri muške i sve četiri ženske selekcije (U16, U17, U18 i U20) osvojile su medalje na evropskim i svetskim prvenstvima koje su igrale u tekućoj godini, sve srebra i zlata!

Ovaj neverovatan podatak mnogo toga govori o tome zbog čega je Španija takva košarkaška velesila, prava Godzila u odnosu na konkurenciju, ne samo u seniorskom uzrastu već taj pobednički nerv seže, vidimo, daleko u mlađe kategorije. Utkan je u bazu iz koje sve počinje. Španci su apsolutni gospodari košarke u Evropi, niko im nije ni blizu, ni do kolena im nisu rivali. Ono što su Španci danas u evropskoj košarci to smo mi kao Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i pomalo samo kao Srbija, bili nekad.

To odavno više nismo.

Ako su rezultati na najvećim smotrama merilo vrednosti košarke jedne zemlje, sad smo tu negde, tek malo iznad proseka.

Španska dominacija na Evropskim prvenstvima je tek posebna priča, za udžbenike sporta. U poslednjih 15 godina španski tim se kući nije vraćao bez medalje, u 2007. uzeli su srebro, na naredna dva (2009, 2011) Eurobasketa su stajali na najvišem postolju, 2013. godine su bili treći, dve godine kasnije ponovo prvi, 2017. su uzeli bronzu, a u nedelju će se boriti za novo zlato - sa već obezbeđenim srebrom u džepu.

Impresivno!

Tu se naravno ne završava žetva medalja sa najvećih takmičenja, Španija je 2009. i 2019. osvajala zlato na Mundobasketu, a jedino čime se ne mogu podičiti je zlato sa Olimpijskih igara, mada deluje da je samo pitanje dana kada će se dogoditi i taj trenutak.

Do tada, u riznici španskog saveza posebno mesto zauzimaće tri srebra (1984, 2008, 2012) i jedna bronza (2016) sa Igara.

Video: Košarkaš Španije Usman Garuba: Selektor nas je izvređao što gubimo od Finske

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Durlanac

    17. septembar 2022 | 13:05

    Mator selektor,ali pun energije i volje. Ne miruje celu utakmicu,nije sujetan i ne glumi boga i batinu.To je ključ uspeha. A ne kao pojedini od 73 leta.!

  • Boske100

    18. septembar 2022 | 07:57

    Detaljan, sistemski i stručan rad kod nas se radi u kafani. Dijalog/prepucavanju se najviše vodi između Zvezde i Partizana. Mi nemamo klub iz unutrašnjosti Srbije koja može da se nosi sa legijom loših stranaca iz pomenutih klubova. Radi se po istom receptu, "kako uništiti" jedan sport. Ovo stanje u košarci smo već gledali u fudbalu i rukometu. Sledeći su vaterpolo i odbojka. Nisam Nostradamus, al' to su činjenice, sport je radost nama sirotinji, a funkcjonerima dođe kao krava muzara.

  • alal vera alal vera

    17. septembar 2022 | 20:16

    i sve to naravno bez nba mvp regularne sezone

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA