≫ 

Finale Evrobasketa bez Jokića, Dončića i Janisa: Pobeda timske igre, Španija i Francuska odlučuju o tronu!

Oba nacionalna tima stvorila su moćne selekcije, igrači nacionalni tim shvataju kao porodicu, a promene ne utiču na rezultat

  • 16
Rudy Gobert Rudi Gober i  Lorenzo D'ontez Brown Lorenco Braun Foto: Profimedia

Košarkaše reprezentacije Francuske i Španije sastaće se u Berlinu od 20.30 u velikom finalu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u košarci koje će odlučiti ko će od dva tima izboriti zlatnu medalju.

Posle nedelja napornih priprema, trening mečeva, FIBA kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci, posle 18 dana žestoke borbe u četiri države, i više nego dramatične i neizvesne nokaut faze, vreme je da Evropa dobije novog šampiona.

Slovenija je posle iznenađujućeg poraza od Poljske, morala da preda "krunu" dalje, Srbija nije ušla ni među najboljih 8. A, i pored analiza stručnjaka, FIBA prognoza, po kojima su Srbija, Grčka, Slovenija i Litvanija, proglašavane za glavne favorite, dogodio se sličan scenario koji ljubitelji košarke gledaju skoro 20 godina. Nije se desilo ni to da u finalu vidimo barem jednog NBA superstara, ni aktuelnog MVP-ja Nikole Jokića, ni prethodnog dvostrukog najkorisnijeg igrača lige Janisa Adetokumba, ni verovatno budućeg najvećeg igrača sveta Luke Dončića. Još jednom se pokazalo da tim ne čine pojedinci nego tim, a taj kvalitet su ovog puta imale i Francuska i Španija - pa su zasluženo došli u priliku da uzmu trofej.

Košarkaška reprezentacija Nemačka - Španija Foto: fiba.basketball

Španci će se boriti za četvrto zlato u poslednjih 13 godina, a ovo im je ukupno 15 medalja, dok će Francuzi igrati za drugu titulu, prvu su osvojili u Litvaniji 2011, a ukupno 10. medalju.

Ponovo Skariolo i ponovo Španija osvaja medalju, a uz njih, takođe, ispod radara, u finalu je i Francuska koju predvodi Vensan Kole.

Tako, umesto dominacije Srbije, nekada Jugoslavije, na koju su nas neke prethodne generacije navikle, nastavićemo da gledamo kako se Španija i Francuska penju na najviše postolje.

Skariolo i dominacija Španije

U poslednjih 15 godina španski tim se kući nije vraćao bez medalje, u 2007. uzeli su srebro, na naredna dva (2009, 2011) Eurobasketa su stajali na najvišem postolju, 2013. godine su bili treći, dve godine kasnije ponovo prvi, 2017. su uzeli bronzu, a u nedelju će se boriti za novo zlato - sa već obezbeđenim srebrom u džepu.

lorenzo braun Foto: Fiba/Eurobasket

Iza ovog uspeha, koji je malo ko očekivao, stoji svakako selektor Serđo Skariolo. Trofejni stručnjak je, po svemu sudeći, jedan od retkih koji je verovao da će tim koji je naglo zamenio skoro celu generaciju, bez braće Gasol, Rodrigeza, Ljulja i ostalih, moći da uradi nešto ozbiljnije.

Ipak, pobedio je sistem. Skariolo je na klupi Furije 7 godina i postavio je sistem, koji, bez obzira na igračle, daje rezultat i donosi medalje. Tako su Španci u nokaut fazi u tri meča gubili dvocifrenom razlikom, ali su zahvaljujući pobedničkom mentalitetu i taktici trenera uspeli da se vrate i dođu do finala.

Video: Košarkaš Španije Usman Garuba: Selektor nas je izvređao što gubimo od Finske

Francuzi veruju u sistem

Kada je reč o Francuzima, situacija je slična. Vensan Kole je selektor Trikolora od 2009. godine. U tamošnjem Savezu očigledno, veruju stručnjaku koji ne uzima uvek zlata, ali zna kako se osvajaju medalje i ima kontinuitet u radu sa seniorskom selekcijom. Ispostavilo se, da je upravo taj kontinuitet i doneo novo odličje njegovom timu.

Tako, samo u poslednjih desetak godina, Francuska ima bronzu, srebro i zlato sa Evrobasketa, dve bronzane medalje na SVetskim prvenstvima 2014. i 2019. godine, kao i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2020. godine. Neverovatan rezultat.

Posle svega, dva tima sa postavljenim sistemom, jasno definisanim ciljevima i selektorima koji su dugo na klupi, će igrati finale. Kako Srbije nema ni u najboljih 8, posle eliminacije od Italije u osmini finala, na vama je da se opustite i uživate u najboljoj evropskoj košarci koju trenutno igraju Španija i Francuska.

Video: Rudi Gober posle plasmana u finale: Znamo kako da igramo za titulu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 99% nba igraca

    18. septembar 2022 | 12:59

    nije briga za evropsko prvenstvo , svetsko prvenstvo, olimpijske igre.interesuje ih samo sampionski nba pehar i prsten.dok neki igraju samo za nebitnu nagradu mvp regularne sezone

  • Sharcevic

    18. septembar 2022 | 18:13

    Pa to sam ja pisao na Telegrafu, da je sistem postavljen u koji igraci ulaze i izlaze i da to ne utice na rezultate. Selekcija tipa igraca utice a ne sam igrac. Pisao sam o spanskom pikenpopu koji nas je u izvedbi Italije unistio. Pisao sam da se i Francuska jedva odbranila od tog pikenpopa. Francuska koja je tipicni predstavnik Nba skole. Spanija u Italija koje su predstavnici spanske skole uzljebljenih pikenpop-ova, kombinovanih pikenpop i pikenrol, sa ili bez svicovanja. Sistem bez srljanja u kojem se uvijek zna sta se radi s loptom. Nema stajanja Micicevog i razmisljanja sta cu sad. Odbrana koja ide naprijed i nazad ko jedan. Koja moze da imobilizuje svakog napadaca isturanjem naprijed. Vidjeli smo moc tog sistema kod Izraela gdje smo bili pred porazom. Sto je najgore, trener izraelski je znao i prije utakmice da moze da nas pobijedi. Ali i ja sam znao da on zna. I crtao ovde sta Pesic mora da radi. Da izgubi protiv Poljske pa to se podrazumjevalo. Ali Pesic nista. TU sam vidio da Pesic nema pojma a ni njegovi pomocnici. Nije ovo od juce. Pa ja sam isto pisao i za Djordjevica. Za cijelu nasu propalu skolu kosarke, za koju sam prije 10 godina napisao da je na putu propasti. Da nam treba uzljebljenost i sablon. Igraci od 203 do 205cm koji nisu grmalji nego vretenasti gipki izdrzljivi lateralni i ortogonalni napadaci. To treba selekcionisati. Da li je Pesic analizirao izgubljene tekme Djordjevica? Ne. Mi smo na utakmici protiv Izraela potonuli i to je bio nas kraj

  • petar

    18. septembar 2022 | 15:01

    Jokicu brate Srbine ako je po ovim podlim komentarima sektasa ne bi trebao vise igrati za Srbiju.Brate Srbija te treba ali ne treba foteljase propale drzave kao Danilovica i ostale.Sram vas bilo covek je dao sve od sebe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA