≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Kako je Aleksa doneo pobedu Partizanu: Nejpir glavni krivac u Zvezdi, Teodosić propustio ključnu šansu

Vreme čitanja: oko 6 min.

Jedan od brojnih Večitih derbija u novoj sezoni

  • 6
Košarka Evroliga KK Partizan KK Crvena Zvezda Foto: Mileta Mirčetić

Derbi po ko zna koji put nije razočarao, večiti su napravili košarkašku predstavu koja će se dugo prepričavati po košarkaškim krugovima.

Meč, ipak, nije obećavao od samog početka, kao da je samo jedan tim izašao na teren, a za Zvezdu se ponovio scenario sa utakmice protiv Virtusa. Niz od 17-2 jeste bio izazvan kvalitetnom igrom crno-belih, ali faktora je više.

Željkova četa je u prvom derbiju došla do druge pobede u Evroligi i na taj način su dali nadu i dobar zamah za nastavak dobrih rezultata.

Početak utakmice - Novi trener, nove ideje

Zvezda je meč startovala sa petorkom Nejpir, Giedraitis, Hanga, Davidovac, Bolomboj, dok je Partizan krenuo u sastavu Jaramaz, Panter, Naneli, Ledej, Kamisnki,

Od samog starta se video efekat promene trenera, igrači nisu bili najsigurniji šta je ideja, delovali su na momente zbunjeno, dodavanja su bila izuzetno spora, što je odbrana Partizana vrhunski čitala. Rane izgubljene lopte Nejpira nisu ulile samopouzdanje igrači, pa je taj loš niz trajao sve do ulaska drugog organizatora igre, Miloša Teodosića.

Kao raspoložen može da se istakne Bolomboj, koji je u toj prvoj petorci jedini bio spreman za "tuču". Sa druge strane, crno-beli su ušli sa jasnom idejom i razigrali se od samog starta. Jaramaz je imao fantastično otvaranje utakmice i rano se profilisao kao najbolji strelac tima. I pored loše utakmice Kevina Pantera sve do nekog dela druge deonice to se nije osetilo, uzevši u obzir raspoloženost ostalih igrača, uključujući i Kaminskog, koji verovatno nije mogao bolje da otvori utakmicu.

Promena je nastala u trenutku ulaska Teodosića, koji je doneo potrebnu ideju, a sa njim je odličan duo bio Majk Tobi, koji je uneo potrebnu odbranu da se zaustavi raspoloženi Kaminski. Napadački su imali plan i to je već zaličilo na tim kakav Zvezda treba da bude. Definitivnu prevagu na stranu crveno-belih doneo je raspoloženi Jago Mateuš svojom kreacijom i promenom ritma.

Poluvreme je završeno nerešeno, što je, kako će se kasnije ispostaviti, realan rezultat uzevši u obzir kvalitete oba tima.

Drama u završnici - Aleksa junak i Nejpirova krivica 

Treća deonica je delovala silovito za crveno-bele, vrhunski je startovao Hanga, koji je postigao brza četiri poena, a brzo se upalio Jago sa tri trojke i napravio najveću prednost od starta utakmice. To nije bilo dugog daha. Iako je delovalo da Zvezda ima kontrolu rezutata, Jago je izmenjen na par minuta pred kraj meča, ušao je Teodosić i tada je krenuo pad Zvezde.

Nejpir ulazi u dribling i prodor na pas Teodosića, naleće na gužvu i odlučuje da šutne iz okreta, što mu donosi promašaj, međutim, sam promašaj nije problem, već vraćanje u odbranu. Doužer je u tranziciji digao poludistancu i to je spustilo razliku na samo sedam poena.

Sledeći napad, posle tajmauta, Teodosić poziva pik, ulazi u njega, međutim gubi dribling na desnih 45 stepeni i šutira van balansa iz okreta, veoma težak i loš šut, koji promašuje, nakon čega odbrana opet puca i Avramović u ranom napadu lako dolazi do novog koša, opet preko Nejpira. Tada je Partizan bio na pet poena zaostatka.

Željko je video da trebaju da napadaju Nejpira u fazi napada, pošto nije uspeo previše da odbrani, a deluje da se nije preterano ni trudio. Aleksa ulazi u pik već u sledećem napadu, ostavlja Šabaza u bloku i ostaje sam na šutu, što naravno koristi.

Već u sledećoj odbrani je iskoristio zbunjenost i smušenost igrača Zvezde, osetio je krv i pritisnuo u odbrani dodatno što je rezultiralo ukradenom loptom i samo dva poena zaostatka. Ovog puta je u fokusu bio Bolomboj, jer je on taj koji je poslao nedovoljno brzo dodavanje, ali malo ide i na dušu Nejpira, koji se nije dovoljno dobro zagradio, već je nonšalantno čekao da lopta dođe do njega, što na toliko agresivnost Alekse nije smelo da se desi

Kada tim uđe u takav niz, izuzetno je teško vratiti se, što je Partizan savršeno iskoristio. Nejpir potom u kombinaciji sa Mitrovićem šalje preterano jako dodavanje, što centar Zvezde ne uspeva da primiri i brzom trojkom iz kornera Doužer radi ono što se dugo očekivalo, pogađa trojku.

Tu kreću problemi za Teodosića, nije istrpeo pritisak i krenuli su promašaji sa linije penala, to je dalo vetar u leđa ekipi Partizana i već u narednom napadu, opet preko Nejpira, opet Aleksa pogađa za tri poena. Ovog puta plej Zvezde nije ni pokušao da igra odbranu kako treba.

Ovde je bio kraj i sve što je Partizan trebao da uradi je da pravi napade, tako da spreče rivala da dođe u priliku za šut. Ipak, Zvezda je tu priliku imala kada je Teodosić pokrenuo kontranapad na 15-ak sekundi do kraja, kada mu je sam na desnih 45 stepeni za tri na momenat ostao sam Jago, što je sigurno video, ali je odlučio da ga ne uposli i na taj način propustio poslednji voz da se vrate u utakmicu.

Igra Partizana

Pozitivne stavke

Izvanredno otvaranje utakmice se mora pripisati fantastičnoj pripremi ekipe, kao i visokoj agresivnosti. Za razliku od nekih prethodnih mečeva pokazali su da mogu biti konkurentni u odbrani i to uglavnom kreće od spoljne linije i njihovog pritiskanja protivničkih bekova.

Iako su loše krenuli u građenju defanzivnog skoka, u nastavku utakmice su odlično kontrolisali taj segment igre, iako Partizanu i dalje fali jedan klasičan centar, dominantan skakač, ako izuzmemo Koprivicu, koji minute dobija na kašičicu.

U svakom trenutku su imali po nekog pojedinca koji je mogao da doprinese igri, u startu je to bio Kaminski, nastavio je Jaramaz, a priču je zaključio Avramović.

Negativne stavke

Problem koji zna da muči većinu ekipa, a pogotovo Partizan, je koncentracija i motivacija da se makar održi stečena prednost, pa se neretko stavljaju u jako nepovoljnu poziciju.

Liderstvo Kevina Pantera nedostaje ovom timu za konstantnost tokom cele utakmice, kako ne bi zavisili isključivo od raspoloženja pojedinaca.

Iako su uspostavili odbranu spoljne linije, unutrašnja je još uvek tanka i kasni sa pomoći i rotacijama. Ledej radi dobar posao, ali potrebno je da ostali konstantno izvršavaju zadatke, pogotovo kada se u obzir uzme to da Partizan izuzev Ledeja nema kvalitetnu drugu opciju na poziciji četiri.

Igra Zvezde

Pozitivne stavke

Izvanredna igra u naletima u fazi odbrane, može krasiti ovu ekipu. Usled velikog broja preuzimanja uspevaju da reše i neke probleme, kada nizak igrač ostane protiv visokog na niskom postu. Partizan nijednu od tih situacija nije uspeo da reši u svoju korist.

Vrhunska defanzivna snaga Zvezde je Adam Hanga, glavni pokretač, glavni motor tima u odbrani. Pokazao je kvalitete odbranom protiv Pantera, koga je dinaj odbranom sklonio iz utakmice i naterao ga na sedam izgubljenih lopti.

Bitno za Sferopulosa je da ima raspoloženu ekipu, ne samo šuterski već i u organizaciji napada, a dobijanjem još jednog takvog igrača u vidu Jaga je pozitivan indikator.

Negativne stavke

Nejpir je u užasnoj formi i kao takav trenutno nije od pomoći Zvezdi, naprotiv. Nije prepoznao važnost utakmice i u fazi odbrane nije dao svoj maksimalni doprinos kada je bilo najbitnije.

Borba ega. Videli smo završnicu u kojoj je svaki osećaj za košarku nestao i sve se podredilo dvojici igrača Teodosiću i Nejpiru. Videli smo kako je Mega savladala Partizan i kako je igrala poslednje napade. Organizacija igre je bila apsolutno ista kao i tokom bilo kog drugog momenta u meču, postoji napad, postoje kretnje i traži se optimalna pozicija. Evroligaška košarka jeste nešto drugačija, ali oslanjati se na ovu dvojicu do sada nije dalo nikakav doprinost tokom sezone, bar ne u završnici.

Sferopulos, iako jeste imao dobro vođenje meča, još uvek upoznaje igrače i tim, pa je pitanje koliko će to privikavanje još trajati.

(Telegraf.rs)

Video: Jago pokazao fudbalsku magiju pa pocepao mrežicu kao Giedraitis

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rola

    27. oktobar 2023 | 13:06

    Nema potrebe Teo da se brani on jeste glavni krivac za poraz prem da je tu i Vampir isti krivac. Teo da je stvarno voleo Zvezdu on bi došao mnogo pre dok je ona i postojala. Ovako zna se da je ovo naš FMP-2 zna se ko je i vlasnik naša dva kluba FMP-a ali ajd da pravimo ove nepismene navijače još i ludim pa pišemo Zvezda a mislimo na FMP-2 jer oni to lako progutaju kao šotka kukuruz. Pozdrav našem novom treneru prem da su i njega slagali da trenira Zvezdu ali barem liči na čoveka u odnosu predhodnog strašila.

  • Mane

    27. oktobar 2023 | 14:21

    Po meni je ok kritikovati Tea ali mislim da je glavni krivac u više Zvezdinih poraza pa i u ovom Šabaz.

  • Nele

    27. oktobar 2023 | 12:46

    Kako organizovano branite tea

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA