≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Partizan kroz dramu do poraza: Duško Ivanović se vratio na velika vrata pobedom protiv Obradovića

Vreme čitanja: oko 9 min.

Crno-beli su popustili u završnici i ispustili pobedu

  • 74
KK Baskonija - KK Partizan Foto: Ricardo Larreina / imago sportfotodienst / Profimedia

Košarkaši Partizana izgubili su od Baskonije rezultatom 84:83, po četvrtinama 23:23; 25:19; 15:20, 21:17.

Crno-beli su utakmicu krenuli u nešto lakšem ritmu, bez previše brzanja, fokusirano, međutim sa druge strane je bio protivnik, koji je imao isti pristup. Bez Ponitke se nekako i može, ali bez Pantera to deluje veoma napeto i teško. Organizacija napada je maksimalno limitirana usled korektne odbrane protivnika, a odbrana je nešto slabija usled dobre individualne i timske kreacije Baskijaca. Izdvojio se jedan momak, neočekivani lider prve deonice, Tristan Vukčević, koji je ukupno u prvom poluvremenu uspeo da postigne čak 11 poena za kratko vreme.

Ipak, drugo poluvreme su uspeli da nađu rešenje za njega i do izražaja su došle neke druge karakteristike Partizana - one negativne. Odbrana tranzicije nije bila zadovoljavajuća, a na to su se nadovezale izgubljene lopte što zajedno predstavlja lošu kombinaciju. Veliki niz domaćina je nastao usled pada koncentracije crno-belih, slobodna bacanja Mekentajera, pa trojka Marinkovića i laki poeni Kotsara. Partizan je uspeo nekako da uspostavi kvalitetniju igru kraje prvog poluvremena, ali nedovoljno da makar izjednače, pa je prva polovina utakmice završena sa šest poena prednosti u korist Baskonije.

Drugo poluvreme je donelo veliki broj preokreta na obe strane, ali u završnici je presudilo na stranu ekipe koja je pravila manje grešaka. U završnici je poslednji napad trebala da ima Baskonija, koja je vrhunski organizovala napad i pokušala timski da dođe do koša. To je ostavilo potpuno otvorenog Mekentajera, koji je taj šut na kraju promašio, ali pošto Partizan nije obezbedio defanzivni skok Moneke je došao do ofanzivnog skoka pri čemu je fauliran od strane Jaramaza. I pored raznih dobacivanja Nanelija nisu ga poremetili, pa je pogodio oba bacanja i tako doneo konačni rezultat.

Istaknuti igrači u ekipi domaćina bili su Moneke sa 16 poena i šest skokova, Hauard sa 14, Sedekerskis sa 14 poena, osam skokova i tri asistencije i Marinković i Kotsar sa 12, odnosno 11 poena.

U Partizanu je najbolji pojedinac bio Naneli sa 16 poena, 13 je dodao Vukčević, a po 11 Jaramaz i Ledej.

Narednu utakmicu sedmog kola igrači Partizana odigraće protiv Fenerbahčea u Beogradu, dok će Baskonija igrati sa Olimpijakosom u Pireju.

Tok meča

Četvrta četvrtina

10. minut - 84:83 - Nemarni dribling bekova Partizana i krađa Mekentajera za lako zakucavanje na drugoj strani. Jaramaz se budi trojkom za izjednačenje. Dobra odbrana Kaminskog, ali blokadom tera loptu do Monekea i to će biti +2. Ledej gubi dribling, pivotira, ali to radi predugo i sudija svira pet sekundi. Izuzetno loš šut Hauarda, defanzivni skok Nanelija, trči kontru pogađa za dva pod faulom i ide na dodatno bacanje. Precizan i to je prednost od pola koša na nešto više od deset sekundi do kraja. Faul na 3 desetinke, biće dva bacanja za Monekea, faul Jaramaza. Velika greška u građenju koša. Sudije će gledati snimak. biće ipak sekunda do kraja.

8. minut - 78:77 - Marinković potpuno sam i pogađa treću trojku. Samo +1 za Partizan. Sada se probudila i publika u Vitoriji. Avramović pokušava da solira, ali promašuje za tri. Hauard na drugoj strani potpuno sam promašuje. Anđušić pokušava da uposli Avramovića, ali lopta ide u aut. Izlazi Danilo ulazi Naneli. Obe ekipe imaju po deser izgubljenih lopti. Mekentajer vodi novi napad domaćina, ali Hauardu odmah ide lopta. Sedekerskis biva fauliran od strane Vukčevića i imaće dva bacanja. Prilika da se izjednači ili pređe u vođstvo. Oba puta precizan Litvanac.

6. minut - 73:75 - Hauard pogađa svoju prvu trojku iz sedmog pokušaja. Četvrta lična upravo beka Baskonije, slobodna bacanja će imati Aleksa Avramović. Ide Hauard na prodor, ali Vukčević vrhunski iskače i blokira obema rukama!Sedekerskis promašuje za tri, evo prilike za PArtzian da poveća rednost, ali Doužer gubi loptu i u tranziciji Hauard pogađa brzu trojku.

4. minut - 67:74 - Jako loš napad Baskonije, opet Partizan krade loptu! Imaju priliku crno-beli da uveličaju prednost, ali Marinković pravi faul nad Smailagićem. Promašio je Smailagić, ostao je sam Kostelo na drugoj strani, ali je promašio trojku. Doužer je izgubio loptu, ali je Sedekerskis odigrao nogom i imaće novi napad. Odličan pas Vukčevića i Trifunović poentira! Jako loš pad Monekea i Partizan opet krade loptu!

2. minut - 65:70 - Moneke je pokušao, ali je promašio na startu poslednje deonice. Evo novih poena Tristana Vukčevića, ali odmah potom dobija faul Čima Moneke, koji pogađa oba bacanja. Kakva sekvenca, uzela je Baskonija loptu, ali su je lako prodali, pa je Moneke morao da pravi faul na Smailagiću.

Treća četvrtina

10. minut - 63:66 - Imaće tri bacanja i Vanja Marinković nakn faula pri šutu. Prelako prolazi Moneke i poentira. Maši Sedekerskis i Partizan ima prednost.

9. minut - 58:66 - Namestio se Čima Moneke i šutnuo, ali preko Uroša Trifunovića, pa je promašio. Probao je Kaminski, ali je promašio ispod koša. Kioza je otišao na liniju penala, promašio je oba, Moneke je pokupio loptu, ali i on je promašio. Maši trojku i Trifunović. Gubi loptu Baskonija sada, sreća za Partizan. Šutira Naneli za tri i pogađa!

8. minut - 58:63 Dolaze i poeni posle dugo vremena za Baskoniju. Sedekerskis je otišao skroz do koša i poentirao je uz faul, a bio je siguran i sa linije penala. Malo je četa Duška Ivanovića smanjila prednost, ali će Partizan sada imati napad da je ponovo vrati. Otišao je Jaramaz do kraja i poentirao je, raste prednost. Sada je dosuđen i faul na Vanji Marinkoviću.

7. minut - 55:61 - Bude se polako lideri Partizana, Ledej se uključuje i konačno dovodi svoj tim do prednosti. Sada Mekentajer promašuje, ali Anđušić u kontranapadu donosi +4. Vrhunska odbrana Partizana sada, nekoliko blokadi i ukradenih lopti.

2. minut - 51:46 - Prvi napad Partizana ide preko Nanelija, malo na mišiće i promašaj. Na drugoj strani loš pas Mekentajera preko celog terena. Rajeste pravi faul nad Kaminskim, pametan potez, bio je u mismeču. Kaminski donosi ofanzivni skok Partizanu, ali Anđušić šutira preko ruke i promašuje. Kotsar ulazi u prodor i uz faul poentira. Klupa Partizana se buni i tražiće čelendž. Deluje da su sudije donele dobru odluku. Prvobitna odluka ostaje, propao je čelendž Obradovića. Dodaje poen Kotsar iz bacanja. Anđušić poentira uz faul na drugoj strani.

Druga četvrtina

10. minut - 48:42 - Prodor Hauarda, ali jak faul Ledeja, biće slobodna bacanja za beka Baskonije. Precizan oba puta, ali izlazi na klupu. Ledej na pas Kaminskog rešava mismeč ispod koša. Vanja Marinković ostaje sam na trojci i poentira. Kioza pravi faul nad Nanelijem koji je okrenuo leđima i šalje krilo Partizana na bacanja. Ovaj prvi put precizan. Duško traži tajmaut da nacrta poslednji napad i ostvari maksimalnu prednost pred pauzu. Sedam sekundi do kraja. Mekenajer se zaleće ulazi na polaganje i drugi faul Ledeja. Biće bacanja za bivšeg beka Partizana. Oba puta precizan.

8. minut - 41:36 - Puca odbrana crno-belih ponovo i lako kucanje Monekea. Tajmaut Obradovića. Kaminski rešava preuzimanje i dolazi do lakih poena. Anđušić pravi faul na šutu Monekea za tri poena. Promašuje prvo bacanje, drugi put isti ishod, ali treći put precizan. Faul Hauarda na Naneliju, posle loše otvorenog i bezidejnog napada. Pogađa oba puta i Ivanović traži tajmaut na pet poena razlike.

6. minut - 38:32 - Jaramaz pokretač novog napada, bez prevelike ideje,odbrana mu ide ispod bloka i Kotsar pravi loš faul. Pogađa Moneke za tri poena. Mekentajer fauliran ide na liniju penala i pogađa dodatno slobodno bacanje. Kaminski dobro vidi samog Ledeja u korneru i on to koristi. Avramović gubi loptu, loš pas ka Kaminskom.

4. minut - 33:29 - Mekentajer iz ofanzivnog skoka zakucava i biva fauliran, pogađa dodatno bacanje. Marinković precizan za tri poena na asistenciju Mekentajera, pa Kotsar dodaje dva poena, tajmaut Obradovića. Moneke krade loptu u prvom napadu posle tajmauta, ali dobro igra defazivnu tranziciju Doužer i izbija loptu. Odličan dribling Hauarda tera Aleksu na faul.

2. minut - 25:29 - Vukčević sam na trojci, diže se na šut i tom prilikom mu Moneke dodiruje ruku i pravi faul. Imaće Tristan tri slobodna bacanja. Precizan sva tri puta. Vrhunska reakcija Smailagića u odbrani, Moneke blokiran. Kontra Baskonije i Marinković stavlja loptu u ruke nepreciznim dodavanjem Aleksi u ruke. Nova trojka Vukčevića i to je jedanaesti poen. Moneke na drugoj strani napada Vukčevića i polaže pored njega. Koraci Vukčevića na drugoj strani. Ovo deluje kao rivalstvo dvojice visokih igrača na ovoj utakmici.

Prva četvrtina

10. minut - 23:23 - Pet ofanzivnih skokova Baskonije. Sedekerskis pravi treću timsku grešku faulom nad dobro pozicioniranim Smailagićem. Moneke i Kioza ulaze za Baskonije, uprkos tome da je najavljeno da je povređen. Lep prodor Vukčevića i flouter sa poludistance. Na drugoj strani vrlo lep pas i laki poeni za Kocara. Slična situacija i na drugoj strani, ovog puta Smailagić precizan uz faul. Avramović pokušava uz zvuk sirene za kraj deonice, ali promašuje. Nerešeno.

8. minut - 21:18 - Sedekerskis pogađa za dva, a onda veliki promašaj na polaganju Avramovića. Problem Partizana u odbrani defanzivnog skoka pa to domaći tim koristi. Hauard sada preteruje i čini uslugu crno-belima. Pitanje je koliko će to Duško tolerisati. Naneli promašuje sa poludistance van balansa.

6. minut - 17:16 - Baskonija vezuje četiri poena. Igra se u jako visokom ritmu. Obe ekipe traže svoje pozicije smireno i bez velikog broja faulova. Vukčević sada uzima prvi šut u Evroligi i prva trojka. Rajeste promašuje zakucavanje, ali Hauard dolazi do lopte i poentira uz dosta muke za dva. Trifunović nakon krađe lopte pogađa za tri poena iz desnog kornera, pametno iskorišćena reakcija u odbrani. TV tajmaut.

4. minut - 10:10 - Kaminski koristi priliku što ostaje sam i dobro otvara utakmicu. Kostelo ponovo sam iz otvaranja, ali promašuje. Ali ne promašuje Naneli sa desnih 45 stepeni. Hauard promašuje svoj prvi šut. Kaminski ponovo dobar, ovog puta u prodoru precizan na polaganju. Prelepa akcija Baskonije, Kostelo na prodoru upošljava Sedekerskisa koji zakucava. Ledej potpuno sam u levom korneru, ali promašuje.

2. minut - 8:3 - Baskonija postiže prve poene sa trojke preko Kostela. Lep prodor Anđušića nakon uručenja lopte Kaminskog, bio je fauliran i pogodio slobodno bacanje. Naneli promašuje otvorenu trojku nakon izlazne kretnje. Ledej promašuje jako težak šut. Kostelo na drugoj strani popravlja svoj šut iz ofanzivnog skoka, pa Jaramaz promašuje otvorenu trojku iz driblinga.

1. minut - 0:0 - Podbacuje sudija loptu i prvi napad će biti za ekipu Baskonije.

Petorke

Baskonija: Hauard, Miler-Mekentajer, Sedekerskis, Rijeste, Kostelo.

Partizan: Jaramaz, Anđušić, Naneli, Ledej, Kaminski.

Komentar pre meča

Crno-beli su u nizu vrhunskih rezultata nakon dve pobede protiv Večitog rivala, prvo u Evroligi, pa u regionalnom takmičenju. Sada imaju priliku da preokrenu skor u Evropi u svoju korist i da nastave svoj pobednički niz.

Partizan je u problemu zbog povreda Kevina Pantera i Matuša Ponitke, a pored njih blaže probleme ima Alen Smailagić, pa se očekuje da rotacija bude nešto skraćena.

Baskonija je nakon niza užasnih rezultata promenila trenera i meč će biti specifičan i po tome što Duško Ivanović predvodi tim po prvi put. Ipak, i oni imaju problem sa povredama, pa se čeka sam početak meča da se sazna ko će nastupati.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf u Vitoriji Gasteiz: Danilo Anđušić o vrućim mrežicama u hladnoj "Fernando Buesa Areni"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    3. novembar 2023 | 22:40

    A jel se javio Lesor znal se šta ?

  • Nesa

    3. novembar 2023 | 22:41

    Pojacanja blagi uzas.Koliko su samo lose igrali Baskonci i opet su dobili.Ove godine Partizan u samom dnu tabele.

  • Laki

    3. novembar 2023 | 19:19

    Zašto senzacija kad je Baskonija favorit po kladionicama?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA