≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dončić ide na megdan Realu: Može li Kampaco ponoviti uspeh Žoca, Vujoševića i Saše Obradovića protiv NBA ekipa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Real Madrid ima priliku da osvetla obraz evropske košarke

  • 1
Real Madrid Luka Dončić Filipe Rejes Serhio Ljulj Pacific Press / ddp USA / Profimedia

Nije česta pojava da NBA tim igra sa Evroligašem, a imaćete priliku da gledate meč Real MadridaDalas Maveriksa 10. oktobra sa početkom od 20:45 časova. Prenos je obezbedila Arena Sport na svom Premium 1 kanalu.

Ovo je prvi put da će Luka Dončić igrati u Madridu nakon odlaska u NBA i to protiv starog kluba, koji sada izgleda dosta drugačije.

U svojoj poslednjoj sezoni je za saigrače imao Fakunda Kampaca, Džejsi Kerola, Fabijena Kozera, Gustava Ajona, Jonasa Mačijulisa, Filipe Rejesa, Džefri Tejlora i druge. Omer snaga je danas, ipak nešto drugačiji.

Real Madrid protiv NBA timova

Real je protiv NBA timova igrao čak sedam puta od čega četiri puta nastupao u svojoj hali, dva puta na američkom kontinentu, a jednom u Nemačkoj.

U tih sedam mečeva su slavili tek dva puta, dok su ostale mečeve izgubili (neke manje, neke više ubedljivo).

Poslednji meč su odigrali sa Oklahoma Siti Tanderima 2016. godine, kada je Luka Dončić još uvek nosio dres kraljevskog tima i imao tek 17 godina.

Luka je na tom meču postigao samo tri poena za 18 minuta, ali je prvi put imao priliku da se oproba protiv zvezde poput Rasela Vestbruka.

Rezultati Evroligaša protiv NBA timova

Od pokretanja novog formata Evrolige, davne 2003. godine, timovi najjačeg takmičenja sa starog kontinenta su odigrali ukupno 65 mečeva sa NBA ekipama.

U tih 65 mečeva NBA ekipe su zabeležile 52 pobede, dok su Evroligaši upisali 13 trijumfa.

Interesantna je činjenica da su od osnivanja novog formata odigrana samo dva meča ekipa tada aktuelnog osvajača NBA i Evrolige i rezultat je jedan prema jedan.

Pravi spektakl je bio 7. oktobra 2010. kada su igrali Barselona i Los Anđeles Lejkersi, oba tima u punim sastavima. Tada su na jednoj strani bili  Kobi Brajant, Pau Gasol, Derek Fišer, Lamar Odom, Stiv Blejk i drugi. Sa druge strane su odigrali Huan Karlos Navaro, Pit Mikel, Terens Moris, Riki Rubio, Fran Vaskez, Viktor Sada, Erazem Lorbek, kao i trenutni trener Barse Rođer Grimau.

Bilo je ovo svojevrsno svetsko prvenstvo u klupskoj košarci, pošto su oba tima bili šampioni svojih liga, a igrali su u kompletnim sastavima.

Utakmica se igrala u Barseloni, po FIBA pravilima, a kao svojevrsni šampion sveta bila je Barselona, koja je slavila rezultatom 92:88.

Još jedna od atraktivnih pobeda je bila na utakmici Albe i San Antonio Sparsa u Berlinu. Gregovi momci šampioni NBA lige, a sa druge strane Alba, daleko lošija individualno. Opet kompletni timovi, opet prepuna arena i nestvarna atmosfera. Alba je tu slavila minimalnom razlikom, a Tim Dankan, Toni Parker, Manu Đinobili i Kavai Lenard su ostali potpuno zatečeni. Podsetimo, trener tog tima je bio Saša Obradović.

Legendarna je i utakmica, koja će uvek ostati upamćena je meč Klivlenda i CSKA Moskve odigrane 16. oktobra 2010. godine, sa tim da će ovaj meč ostati upamćen po drugom detalju. Retko se kroz istoriju ovih događaja dešavalo da Evroligaš savlada NBA protivnika u Americi, a to je baš te godine uspela ekipa Duška Vujoševića. Slavili su rezultatom 90:87.

Još jedan naš trener je slavio protiv NBA tima i to u Americi, a to je naravno Željko Obradović. Sa Fenerbahčeom je igrao protiv Bruklin Netsa 5. oktobra 2015. godine u Barklejs Centru u Njujorku i slavio rezultatom 101:96.

Partizan je odigrao dva meča, protiv Denver Nagetsa i Finiks Sansa u vremenskom razmaku od tri dana i oba puta izgubili sa više od 30 poena razlike.

Noa Lajls je pokrenuo diskusiju o tome ko je šampion sveta i da li je u redu da se NBA timovi tako nazivaju, a savršena prilika će biti upravo ovaj meč Real Madrida i Dalas Maveriksa, da vidimo odnos snaga. Istina je da Dalas nije bio nikakav konkurent prethodne sezone, ali ove godine su napravili daleko bolji roster i biće odlična prilika da se vidi jedna kvalitetna utakmica dve kvalitetne ekipe, a u obe najbolji plejmejkeri svojih takmičenja.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf u Tel Avivu: Doužer analizirao poraz Partizana od Makabija na startu Evrolige

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oli⚫⚪⚫⚪⚫

    10. oktobar 2023 | 16:28

    Cekaj pa niste ok sad ispada da samo veliki klubovi mogu da igraju protiv NBA klubova a gde je u toj prici stara zvezda i novi fmp oni kazu da su veliki klub 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA