≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bomba za svet košarke! Dubai ulazi u EL i ABA ligu sa Svetislavom Pešićem, iza svega stoji Đoković?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Španci najavljuju velike promene...

  • 3
Đorđe Đoković, Evroliga, Dejan Bodiroga Foto: Twitter.com/EuroLeague

Po svemu sudeći u Evroligi su na pomolu velike promene, a španci pišu da najelitnije evropsko takmičenje Evrope želi odmah odobriti uključivanje dva nova tima, Pariz Basket, ali i i novi franšizni tim sa sedištem u Dubaiju.

Naime, kako prenosi španski Encestando.es, Parižani trenutno igraju u Eurokupu, a njihov budžet premašuje 9 miliona, što je dvostruko više nego pre dve godine. Sa novim investitorima i ulaskom u Evroligu, njihovi resursi će znatno porasti. Dugogodišnja želja Evrolige da ima prisustvo u jakim gradovima napreduje sa glavnim gradom Francuske, iako neki klubovi smatraju da nema potrebe za žurbom u vezi s tim.

Naredna meta će biti London za nekoliko godina, nakon što se drugi tržišni gradovi kao što su Minhen i Berlin već konsoliduju, kao i drugi francuski tim, Asvel, koji pod vođstvom Tonija Parkera već ima budžet od 15 miliona i gradi veliku dvoranu za 11.000 gledalaca.

Sva tri evropska i jedan španski tim, koji su konsultovani, priznaju da je prisustvo Dubaia gotova stvar, iako postoje sumnje u vezi sa tim. Zbog udaljenosti, osam sati leta iz Madrida ili Kaunasa, gotovo sedam sati iz Berlina, putovanje će biti komplikovano za mnoge timove, osim za one iz Atine, Beograda ili Istanbula, koji su udaljeni oko pet sati.

Takođe, Encestando.es navodi, i to, da će vlasnici tima iz Dubaia navodno godišnje platiti oko 50 miliona, kako se procenjuje, u direktnim doprinosima i sponzorstvima. Zauzvrat, Dubai će biti domaćin nekoliko Final Four događaja u narednim godinama i obezbeđena je njihova prisutnost u Evroligi putem dugoročnog ugovora.

Dva zanimljiva podatka koje španski mediji navodi su, da je predlog Evrolige da se tim iz Dubaia pridruži ABA ligi, što bi, kako nam sugerišu, donelo značajan prihod toj ligi jer bi inače bilo teško odobriti njihov ulazak. To bi značilo da bi tim igrao u dve različite lige. Ovo je neophodno jer po propisima, klub koji igra mora da igra takmičenje pod pokroviteljstvom Evrolige.

Drugi podatak je da je izbor trenera za tim iz Dubaia, pod uslovom da se odobri njihov ulazak, Svetislav Pešić, kako nam potvrđuje nekoliko izvora.

Ipak, prema njihovim rečima, iza svega sotji, Dejan Kamanjašević, koji je došao u Đironu kao dete i radio kao asistent Pešiću kada je ovaj trenirao Đironu pre otprilike 18 godina. Takođe je bio asistent nekoliko godina kasnije u Baskoniji.

Veze između tima iz Dubaia i Srbije su očigledne, a Pešić bi bio još jedan član tog tima, s obzirom da je Đorđe Đoković, mlađi brat tenisera Novaka Đokovića, taj koji pokreće stvaranje ove franšize u ovom gradu sa tri miliona stanovnika na Persijskom zalivu, što će obezbediti ključna sredstva za povećanje prihoda koje generiše Evroliga i njihova raspodela klubovima.

Nakon što se Pariz i Dubai pridruže, sledeći korak će biti odlučiti da li će liga ostati sa 20 timova ili će se zadržati sa 18.

S druge strane, sastanak Izvršnog odbora Evrolige u Istanbulu ove nedelje trebao bi da analizira i odlučiti šta će se desiti sa Makabijem.

(Telergaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    24. oktobar 2023 | 21:25

    Onog trenutka kad Dubai stupi u EL za mene to takmicenje prestaje da postoji. Moze da nasi klubovi i osvoje to takmicenje, moze za vecite da igra i Durent- to vise nije kosarka i kraj

  • Baćevac

    24. oktobar 2023 | 20:36

    Cirkus

  • jaki gradovi

    24. oktobar 2023 | 20:42

    ili veliki gradovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA