≫ 

Vodič za MMA spektakl na UFC 230: Miočićev dželat protiv Crne zveri i najopasnijeg nokautera! (VIDEO)

Da li Luis može da iznenadi DC-a?

  • 2
Jon Jones, Daniel Cormier Foto: AP/Tanjug

Na UFC 230 ovog vikenda Danijel "DC" Kormije brani titulu šampiona teške kategorije protiv Dereka "The Black Beast" Luisa u Medison Skver Gardenu u Nju Jorku. Pored borbe za titulu obradićemo i meč između Krisa Vajdmena i Žakarea Souze kao i Izraela Adesanje i Dereka Bransona.

U glavnom meču večeri svi očekuju šou Danijela Kormijea i Luis se otpisuje u startu sa razlogom.

Danijel Kormije je bivši olimpijac u rvanju, šampion teške kategorije "Strikeforce" organizacije, dvostruki šampion UFC-a i čovek koji je izgubio samo od jednog borca, fenomenalnog Džona "Bones" Džonsa. Njegov stil karakteriše izuzetno rvanje savršeno dopunjeno aperkatima i krošeima iz klinča. Koliko god jednostavno zvučala, ta formula je neverovatno uspešna u kombinaciji sa njegovim fizičkim karakteristikama (nizak, brz, okretan).

Foto: AP/Tanjug

Sa druge strane, Derek Luis je trenutno možda i najkrupniji borac u teškoj kategoriji. Njegov kardio je u stanju da ga aktivno zadrži u borbi 2 do 3 minuta, ali udarci koje plasira su smrtonosni i u trećoj, a najverovatnije i u petoj rundi. To se pokazalo kao odlična zamka za njegove protivnike u poslednje vreme. Naime, umesto da se drže jednostavnih tehnika, borci koriste rizične poteze misleći da mogu da se izvuku bez posledica, i tu ih stigne Luisova desnica posle koje obično gledaju u plafon sa poda.

Foto: Profimedia

Kormije je poznat kao inteligentan borac, međutim u poslednjih pet borbi je pretrpeo jake udarce i bio obaran više puta, a jednom čak i nokautiran (od Entonija Džonsona, Aleksandra Gustafsona i Džona Džonsa). Pritom, čovek ima 39 godina i pitanje je kada će njegova fizička sposobnost jednostavno da ga izda. Derek Luis ne bi trebao da ima nikakve šanse u ovom meču, ali MMA je čudan sport i Luis jednim udarcem može da skine DC-a sa trona.

U borbi pre šampionske, Kris Vajdmen će pokušati da se vrati u trku za pojas srednje kategorije protiv Žakarea Souze, i to neće lak zadatak ako Žakare nije potpuno fizički propao, pošto i on ima previše godina za ovaj nivo takmičenja (Souza ima 39 godina).

Foto: AP/Tanjug

Vajdmen je stekao slavu nakon što je nokautirao legendarnog Andersona Silvu, međutim on nikada nije bio "poseban" borac. Njegovo rvanje i grepling su odlični, jiu jitsu je vrlo dobar, ali tehnika na nogama slaba, pritom je fizički ogroman za srednju kategoriju.

Prva odbrana titule protiv Liota Mačide je pokazala da nema defanzivnu tehniku i da stoji ukopan dok trpi ofanzivni baraž svojih protivnika, kao i da nema siguran plan borbe već mu se dešava da plasira udarce koji ga ostavljaju otvorenim za kontre.

Uspeo je da se odbrani od Mačide, a kasnije i Vitora Belforta, međutim Luk Rokhold je iskoristio Krisove loše navike, naneo mu težak poraz i oduzeo titulu. Od tada Vajdmen je nokautiran od strane Joela Romera i bio u nokdaunu od Kelvina Gasteluma.

To nikako nije dobar znak za njegovu dalju karijeru; ovu borbu će možda preživeti, ali borci srednje kategorije su prebrzi za njega, i bilo bi bolje da se preseli u polutešku, tamo će možda imati prednost u brzini i bolji oporavak od skidanja kilaže, samim tim i jaču bradu.

Streeter Lecka

Žakare je, sa druge strane fenomenalan jui jitsu majstor i eksplozivan udarač. Njegova sposobnost da prelazi distancu u treptaju oka je bila strah i trepet za borce sa druge strane oktagona. Čak i u skorijoj borbi protiv Dereka Bransona je pokazao tu eksplozivnost na trenutak. Međutim, sa 39 godina i toliko vremena u sportu telo može da ga izda vrlo lako).

Dolazi vreme za smenu generacija u UFC-u i sledeća borba koju obrađujemo je pokazna za potencijalnog budućeg top 5 borca.

Printskrin: Youtube

Izrael Adesanja i Derek Branson su najzanimljivija borba na ovom fajt kardu.

Adesanja je najtalentovaniji novi takmičar u srednjoj kategoriji i ulazi u meč protiv Bransona sa skorom od 14-0.

Dolazi iz sveta kik boksa, gde je njegov učinak 75-5-1. Dakle, radi se o izuzetno talentovanom borcu koji stilom najviše podseća na Andersona Silvu, atraktivnim potezima i velikim samopouzdanjem. U poslednjem meču je deklasirao Breda Tavaresa, dokazanog borca u UFC-u, i Branson je logičan korak napred.

Foto: Guliver/Streeter Lecka/Getty Images

Ono što može da bude problem za Izraela je Bransonovo rvanje, pošto se do sada nije sreo sa borcem Derekovog kalibra. Adesanja odlično razoružava protivnika defanzivnim tehnikama i rastavlja na komade preciznim kontrama i brzim direktima i nožnim tehnikama.

Derek Branson je, sa druge strane, tempirana bomba - čovek koji može da uništi i sebe i svoje protivnike. Jako agresivan borac, ali u isto vreme iznenađujuće dobar tehničar (što je pokazao u borbi protiv Joela Romera) i sa više iskustva u oktagonu.

Ova borba može da potraje sve tri runde, ali može da bude gotova i posle prve razmene. Borci su odlično upareni, trebalo bi da bude pravi vatromet i poslastica za ljubitelje MMA.

UFC 230 Fight Card

Daniel Cormier vs Derrick Lewis (heavyweight title fight)

Chris Weidman vs Ronaldo Souza (middleweight bout)

David Branch vs Jared Cannonier (middleweight bout)

Karl Roberson vs Jack Marshman (middleweight bout)

Derek Brunson vs Israel Adesanya (middleweight bout)

Prelims

Jason Knight vs Jordan Rinaldi (men's featherweight bout)

Sijara Eubanks vs Roxanne Modafferi (women's flyweight bout)

Julie Arce vs Sheymon Moraes (men's featherweight bout)

Ben Sanders vs Lyman Good (welterweight bout)

Fight Pass Prelims

Matt Frevola vs Lando Vannata (lightweight bout)

Shane Burgos vs Kurt Holobaugh (men's featherweight bout)

Brian Kelleher vs Montel Jackson (men's bantamweight bout)

Adam Wieczorek vs Marcos Rogerio de Lima (heavyweight bout)

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Diaz

    2. novembar 2018 | 14:30

    Sjajan tekst! Iskreno nikako ne vidim scenario gde Lewis dobija Cormiera. Ja verujem da ce Cormier da ga nokautira u drugoj rundi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA