• 0

Na današnji dan viđena je najmisterioznija smrt u istoriji sporta!

I dalje nije poznato kako je život okončao bokserski šampion Soni Liston

  • 0

Na današnji dan, pre 49 godina, svet je potresla najmisterioznija smrt u istoriji sporta - smrt bokserskog šampiona Sonija Listona!

Liston je početkom januara 1971. godine pronađen mrtav u svojoj kući, a obdukcija je utvrdila da je preminuo 30. decembra 1970. godine. I to pod nerazjašnjenim okolnostima, a portal BBC na srpskom svojim tekstom podseća na sve ono što se tada dešavalo.

Njegova supruga Džeraldina Liston se kasno uveče vratila kući i zatekla novine nagomilane na vratima. Bila je u poseti majci za Božić, ali je požurila nazad u Las Vegas jer joj se muž nije javljajo nekoliko dana.

Kada je stigla, vrata su bila otključana, a kuća je bila u mraku. Džeraldina je osetila nelagodu. Ponadala se da će muža zateći na jednom od njegovih omiljenih mesta - možda kako igra karte sa prijateljem ili gleda TV. Umesto toga, kad je ušla u njihov veliku, višespratnu kuću, zapuhnuo ju je neprijatan smrad koji je visio u zimskom vazduhu.

- Pomislila sam da je sigurno kuvao i ostavio nešto na šporetu. Ali sam ušla u kuhinju i tamo ništa nisam zatekla - rekla je u retkom intervjuu koji je dala godinama kasnije.

Muža je našla na spratu. Nekada najstrašniji bokser u Americi, ležao je ispružen uz zaglavlje kreveta samo u donjem rublju. Telo mu je bilo naduveno, a iz nosa mu je išao trag sasušene krvi. Džeraldina je povela njihovog sedmogodišnjeg sina Danijela u prizemlje i rekla mu da je sačeka tamo.

Nije pozvala policiju nekoliko sati. Prema izveštaju lasvegaske policije, prvo je pozvala njihovog advokata, a potom očajnički pokušala da dozove lekara koji je stigao i proglasio Listona mrtvim. Od čega je umro, i dalje je je jedna od najvećih misterija u svetu sporta.

Sumnjalo se da se predozirao heroinom. u njegovom organizmu su pronađeni tragovi morfina i kodeina, i to onog tipa koji obično nastane razgradnjom heroina. Ali ga nije bilo dovoljno da bi se definitivno zaključilo da je umro od prekomerne doze.

S druge strane, njegova supruga i prijateljsi u tvrdili da se nikada nije drogirao i da se nasmrt plašio igle. Na kraju, najviše je preovladala teorija da ga je mafija likvidirala.

Gledajući njegovu karijeru, borbe protiv Muhameda Ailija i Patersona su nešto što će boks zauvek pamtiti.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima