• 1

Odlazak čoveka koji je stvorio mnogo šampiona, njegova poruka Habibu i danas odzvanja UFC-om!

Priča o Abdulmanapu Nurmagomedovu, legendarnom treneru boraca u Dagestranu i Rusiji

  • 1

Abdulmanap Nurmagomedov (58) koji je preminuo u petak bio je veliki trener.  Sa puno dobrih razloga dobio je titulu "zasluženog trenera Rusije".

Trenirao je i vodio nekoliko boraca šampiona u borbenim sportovima, uključujući svog sina Habiba Nurmagomedova UFC šampiona.

Spasavao mlade momke Dagestana da ne odu u kriminal

Čak je pružio izlaz mladima iz Dagestana, koji inače nemaju druge mogućnosti osim da se okrenu nasilju u svojoj politički nestabilnoj domovini.

Abdulmanap je bio u vojsci i bio je dobar borac u džudou i sambou pre nego što je odelučio da postane trener i sa svojim sinom napravi čuda.

Disciplina je najvažnija

Za Abdulmanapa je disciplina i ponašanje van treninga bila ključna stvar. Zato je Haibib i dobio kaznu jer se ponašao nepristojno posle borbe sa Konorom Mekgregorom na UFC 229

Habib je tada preskočio ogradu i napao protivničkog trenera partnera Konora Mekgregora, Dilona Danisa, posle borbe.

Habib Nurmagomedov, Konor Mekgregor

Foto: Tanjug/AP

Abdulmanap je posle borbe poručio da će Habib biti kažnjen zbog ponašanja po završetku borbe.

Habib će pretrpeti žestoke sankcije. Za mene je na prvom mestu disciplina, a on je to prekršio. U oktagonu radi šta hoćeš, ali van njega mora da se ponašaš kulturno, disciplinovano i dostojanstveno - rekao je Nurmagomedov senior i dodao:

- Izreći ću kaznu čvršću od UFC-ove. Upozorio sam ga. Za mene je disciplina na prvom mestu. U oktagonu radite šta god želite, ovo je granica civila, gde ima dece, žena, stranaca. - poručio je on.

Habib Nurmagomedov, Konor Mekgregor

Foto: Guliver/Harry How/Getty Images

Abdulmanap Nurmagomedov je zasluženi trener u Rusiji. Rođen 10. decembra 1962. u Sildiju u Rusiji, i bio je jedan od najpoznatijih, ali i najomraženijih i najtraženijih trenera u Rusiji.

Trenirao je i odgajao čitavu legiju boraca sa titulom, uključujući svog sina, Habiba Nurmagomedova.

Po zanimanju je master sporta u borilačkim veštinama. Počeo je kao rvač, a kasnije se prebacio na džudo i sambo. Njegov otac (Habibov deda) se sa bratom doselio 1957. u oblast koja se naziva Tsumadinski u prevodu "Orlovska oblast", zato se klub naziva Eagles MMA.

Sagradili su kuću, a svaki od njih imao je po petoro dece tako da su Abdulmanap i njegova braća odrasla u toj kući.

Zaslužni je trener Rusije, a takođe i selektor dagestanske selekcije u sambou. Spremao je mnogo rvače iz Dagestana i Rusije koji su osvajali medalje na svetskim i evropskim prvenstvima. Važi za jednog od najboljih trenera na svetu u rvanju, džudou i sambou koji je u Rusiji jedan od glavnih sportova u vojsci (Vladimir Putin je uvek pokrovitelj takmičenja u sambou u Rusiji)

Abdulmanap Nurmagomedov

Printskrin: Youtube

Sam podatak da je spremao 15 šampiona sveta u sambou je dovoljan podatak

U Mladosti je bio šampion Ukrajine u džudou i sambou.

Pogledajte seminar o borenju Abdulapmana Nurmagomedova pa ćete shvatiti zašto je njegov sin tako dobar u oktagonu.

Trenerska filozofija ga je učinila najboljim

Abdulmanap Nurmagomedov započeo je svoju borbenu sportsku karijeru rvanjem slobodnim stilom u Ukrajini. Kasnije se pridružio vojsci gde je naučio borilačke veštine poput džudoa i samba. Ubrzo, posvetio je punu pažnju ovim uzbudljivim sportovima i osvajao šampionske titule u džudou i sambu u Ukrajini. Trenirao je s nekim od najboljih trenera poput Petera Butrija i Vladimira Nevzorova u Sovjetskom Savezu.

Kao trenera uspeh je stigao rano, a njegov prvi veliki uspeh kao trener usledio je kada je njegov brat Nurmagomed Nurmagomedov pobedio na Svetskom prvenstvu u sambo-u za ukrajinski nacionalni tim 1992. godine.

 
 
 
View this post on Instagram

У нас все готово и в порядке , Дана ... организуй клетку и эфир в любой точке мира !!!

A post shared by Abdulmanap_nurmagomedov (@abdulmanap.nurmagomedov) on

Abdulmanapove metode treninga su rigorozne, kažnjavajuće i različite. Njegov fokus je razvijanje tehnika udara, izdržljivosti i strateškog razmišljanja borca.

Daje im niz komplikovanih vežbi i insistira na tome da im posvete punu pažnju učenju i obuci koju on pruža. Prema Abdulmanapu, sve ostalo je sekundarno.

Obrazovanje Abdulmanapa Nurmagomedova

Iako je rodni grad Abdulmanapa Nurmagomedova Kiziliurt, Dagestan, on je živeo u Mahačkali, glavnom gradu Republike Dagestan, u Rusiji. Studirao je u srednjoj školi Kirovaulskaja u Kiziliurtu, pre nego što je diplomirao na računovodstvu, analizi i reviziji u UMSA Poltava 1987. godine.

11. septembra 1999. godine postao je stariji trener i odradio je borbenu obuku samboa, što je položaj koji držao sve do prerane smrti.

Baš kao i njegov život, Instagram nalog Abdulmanapa Nurmagomedova posvećen je borbama sa borilačkim veštinama. Postoje čak i fotografije njegovog sina sa Mekgregorom pre i posle UFC borbe.

 
 
 
View this post on Instagram

Мои поздравления чемпионам юношеского первенства РД по спортивному Самбо .

A post shared by Abdulmanap_nurmagomedov (@abdulmanap.nurmagomedov) on

Očigledno je da Abdulmanap strastveno stoji u svojim odgovornostima kao trener  i u potpunosti se predaje svom poslu.

Kada je Khabibu bilo devet godina, njegov otac ga je navodno naterao da se rve sa medveom u sklopu svog treninga.

Sada znamo razlog zašto je Abdulmanap Nurmagomedov neprestano stvarao šampione!

(D. S.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRLE

    KAPA DOLE, pocivaj Veliki covece. 🤼‍♂️🤼‍♂️🤼🤼‍♂️🤼🤼‍♂️🤼‍♂️🙏✊🙏✊👆👆👆.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima