Istorijska odluka! UFC dozvolio borcima marihuanu: "Bolje da koriste kanabis, nego lekove za bol"

Nema sumnje da će se Nejt Diaz ovome posebno obradovati

  • 2
Nejt Diaz Printskrin: Youtube/TheMacLife

UFC je odlučio da promeni antidoping politiku i da ubuduće marihuana ne bude zabranjena! Naime, ukoliko se kod boraca prilikom testiranja ustanovi prisustvo THC-a u organizmu, to se neće smatrati kršenjem pravila.

Izuzetak može da bude to ako se dokaže da su borci namerno koristili marihuanu kako bi im performanse bile poboljšane.

- Iako želimo da nastavimo da sprečavamo sportiste da se takmiče pod uticajem marihuane, naulili smo da novi THC-a u krvi ili urinu, ima malo ili ni malo naučne veze sa pogoršanjem - rekao je Džef Novicki, viši potpredsednik UFC-a, koji ističe da će naučnici ubuduće donositi odluke može li borac da se takmiči, ukoliko se ustanovi da je konzumirao marihuanu.

- Suština je da nam je, što se tiče marihuane, stalo do toga šta je sportista konzumirao na dan borbe, a ne nekoliko dana ili nekoliko nedelja pre borbe, što je često bio slučaj u našem istorijatu pozitivnih na THC.

Novicki je rekao da mnogi sportisti koriste marihuanu iz legitimnih razloga.

- Mnogi je koriste za kontrolu bolova, protiv anksioznosti, umesto opasnijih lekova za spavanje koji izazivaju veću zavisnost, pa senadamo da je ovo prvi korak da se to otvori tako da sportista u sredu uveče tokom borbene nedelje, imesto na Vikodin, jer ga boli koleno i ne može da spava, može da koristi malo kanabisa i da zaspi i kontroliše bol. To nema nikakvog uticaja na takmičenje u subotu uveče, tako da je to pravi potez i zaista sam uzbuđen zbog ove revizije i te posebne promene politike.

Novicki je istakao i da se nada da će promena politike UFC-a uticati i na ostale propise državnih sportskih komisija da se ovo anti-doping pravilo primeni na državnom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA