≫ 

Filmska priča Tajsona Fjurija: Ko je "Kralj cigana" koga nisu nokautirali droga i alkohol?

Život nije "mazio" velikog šampiona, koji je uspeo da se vrati iz situacije gde mu je i život visio o koncu

  • 2
Tajson Fjuri, Deontej Vajlder Foto: Tanjug/AP

Jedna od glavnih tema ove nedelje je pobeda Tajsona Fjurija nad Deonteom Vajlderom u pravom bokserskom spektaklu koji su pratili milioni širom planete. Borba koja je potrajala čitavih 11 rundi, a tokom koje je sam "Kralj Cigana" dva puta bio na podu sigurno će se prepričavati neko vreme.

Međutim, uzimajući u obzir kroz šta je Fjuri sve prošao tokom svog života, može se reći da je pravo čudo ne samo kako se domogao samog vrha svetskog boksa, već i kako je uopšte živ. Da nije bilo njegovih najbližih prijatelja i žene Paris, verovatno bismo već pre koju godinu mogli da proglasimo legendu ovog sporta - mrtvim.

Jer ni sam Tajson se nikada nije libio da kaže da je imao ogromnih problema sa najstrašnijim porocima. U svojoj knjizi "F(j)uriozne metode" priznao je da se plašio da će doživeti srčani udar zbog nezdravog stila života posle pobede nad Vladimirom Kličkom 2015. godine. U jednom momentu imao je nestvarnih 177 kilograma.

Iako se na Noć veštica u jednom pabu zavetovao da će preokrenuti svoj život naglavačke, to se nije u potpunosti desilo. Fjuri jeste počeo ponovo da trenira, ali je opsednutost alkoholom i drogom bila prevelika.

- Samo mesec dana posle osvajanja titule šampiona, bio sam blizu da doživim srčani udar zahvaljujući drogama najviše klase, lošoj hrani i alkoholu - svedoči Fjuri u svojoj knjizi, gde dodaje da je i ljudima oko sebe učinio život mizernim.

Tek kada je jedne večeri došao iz paba i kleknuo pred ženu rekavši "da mu treba pomoć Boga da preživi", sama Paris je shvatila da će se sve preokrenuti. Bio je to prvi put da je Tajson priznao sebi da mu je pomoć potrebna, naročito nakon što je brak njih dvoje visio na tankoj niti. Upoznao je profesionalce, koji su mu pomogli da se izbori sa depresijom, drogom i alkoholom. Tvrdi da od tada nikada nije uzeo kokain i da je mnogo više pažnje posvetio svojoj deci.

>>> Brazil i dalje ima maksimalan učinak u kvalifikacijama za SP, a večeras (23.00) gostuju Kolumbiji, kojoj „gori pod nogama“. Kafeterosi će dati sve za pobedu koja bi im mnogo značila, pa nas čeka ozbiljan fudbal. Kvota na keca je 4,10, na iks 3,25, a na dvojku 2,10. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Kolumbija - Brazil.

- Kada ste samo debela vreća sa milionima u banci, to nije nikakav način da preživite. Ali kada ste gladni, spremni i živi usred najvećih iskušenja, to je nešto za šta treba da se borite - napisao je "Kralj Cigana" u svojoj knjizi.

Najveći problem predstavljala je činjenica da su mu na redovnom testiranju posle borbi sa Kličkom u krvi pronašli tragove kokaina i nandrolona, zbog čega mu je poništena licenca od strane Britanske bokserske federacije. U oktobru 2016. godine prepustio je svoju titulu bez borbe, a u narednih 365 dana imao je pravnu borbu sa Savezom oko povratka u ring, to se konačno i desilo 2018. godine kada je imao "novu premijeru" protiv Sefera Seferija iz Albanije.

Ali i pre samih problema sa porocima, Tajson je imao životnu dramu. Tačnije, već prvih dana nakon što je došao na planetu. Rođen je tri meseca pre termina i u trenutku porođaja imao je svega 450 grama. Doktori mu nisu davali mnogo šanse da preživi, pošto je njegova majka Amber već imala dva pobačaja.

Međutim, uspeo je da se izbori i da preživi, a njegov otac dao mu je ime po čuvenom Majku Tajsonu. Sa svega 11 godina napustio je školu i odlučio da se posveti asfaltiranju puteva, što su radili njegov otac i trojica braće. Interesantno je da je njegova majka Amber imala čak 14 trudnoća, od kojih je 11 bilo neuspešno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Tyson Fury (@gypsyking101)

Fjuri je počeo da se bavi boksom sa samo 10 godina starosti. Njegov otac mu je bio dugogodišnji trener, sve dok i sam nije završio u zatvoru zato što je iskopao oko komšiji oko nerazjašnjenih detalja oko imovine. Ulogu staratelja preuzeo je njegov stric Hjudži Furi sa kojim je trenirao naredne tri godine, pre nego što je ovaj preminuo u trenucima kada se njegova žena Paris porađala u istoj bolnici.

Potom je "dopao" u ruke Pitera Fjurija, drugog strica, koji je bio poznat na Ostrvu kao vođa mafije koja je dopremala drogu. Zanimljivo je da pre toga Tajson nije imao nikakvih problema sa narkoticima, a baš posle tog perioda usledila je "mračna" strana njegovog života.

Međutim, kao što smo već pomenuli, Fjuri je sve uspeo da prevaziđe najviše zahvaljujući podršci svoje žene Paris sa kojom je imao ukupno šestoro dece, od kojih su trojica bili muškarci pod imenom Princ, a preostale tri devojčice nosile su imena po geografskim pojmovima - Atina, Venecuela i Valensija. Prvi pobačaj supruge Paris desio se pre nego što je Tajson otkazao borbu sa Ustinovim 2014. godine, a drugi četiri godine kasnije na dan kada se vratio u ring protviv Seferija.

Zanimljivo je da nadimak nosi zbog svog oca, koji je i sam bio bokser. Zvali su ga "Ciganin" Džon Fjuri, zbog toga što je pripadao porodici Iraca "putnika". Tajson je sebi dodao prefiks "kralj", a voleo je sebe da zove "The Furious One" i "2 Fast Fury" ("Previše brzi Fjuri").

Tokom 2015. godine, kontroverzno je kandidovan za Britanskog sportistu godine, što je dovelo do velikih turbuelncija na Ostrvu. Čak 140.000 ljudi potpisalo je peticiju kako neko ko vodi takav način života ne bi smeo da se nađe ni blizu te liste, a epilog svega bio je da je završio na četvrtom mestu po broju glasova. Ipak, nakon što je "pregurao" najteži period u svom životu, postao je i ambasador organizacije koja se bavi problemima sa mentalnim zdravljem.

U svojoj karijeri do sada nije nijednom izgubio. Ima 31 pobedu i samo jedan nerešen ishod upravo protiv Deonteja Vajldera u borbi održanoj 1. decembra 2018. godine u Stejpls centru u Los Anđelesu. Sigurno mu je najveća ona protiv protiv Vladimira Klička, kada je preuzeo titule u WBA, IBF, WBO i IBO kategoriji. Prvu titulu je osvojio davne 2009. godine, kada je savladao Džona Mekdermota za "glavnog" u teškoj kategoriji u Engleskoj, a prvu borbu u profesionalnoj karijeri imao je protiv rivala iz nama susedne zemlje, Mađarske.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Tyson Fury (@gypsyking101)

Privatno, uživa u fudbalu i veliki je navijač Mančester junajteda. Voli da dođe na "Old Traford", navija i za reprezentaciju Engleske, a zanimljivo je da je na Evropskom prvenstvu 2016. godine putovao kolima od Morekamba u Velikoj Britaniji do Nice u Francuskoj kako bi prisustvovao meču nacionalnog tima. Tada je potrošio više od 1.000 dolara kako bi navijačima kupio popularne "jegere". Zanimljivo je da je pored toga što je hrišćanin, često voleo da naglasi da je "pravoslavni".

Za samog Tajsona Fjurija život je bio prava klackalica. Znao je kako je to biti na dnu, pa na vrhu, pa na dnu, pa na novom vrhu. Ostaje da se vidi da li je "Kralj Cigana" konačno naučio svoju lekciju i da li će ovoga puta ostati tu gde jeste.

Video: Fjuri zajedno sa ženom slavi pobedu: Kralj Cigana u klubu đuskao do zore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    10. oktobar 2021 | 14:56

    Алал му вера! Нек му је са срећом, ако и није православац.

  • zoks

    10. oktobar 2021 | 16:06

    Šta rade naši Romi bar oni nisu repa bez korena kao neki evropski,nek dovedu Kralja pa da se svi skupa proveselimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA