≫ 

Upoznajte Srbina koji čuva Habiba i Mekgregora: "Plašio sam se da Irci ne naprave haos"

Saša Panić, instruktor Krav mage i telohranitelj donosi nam neverovatnu priču sa MMA stejdža

  • 13

Možda Dagestan i Irska imaju najbolje dva MMA borca ikada Habiba Nurmagomedova i Konora Mekgregora, ali Srbija ima čoveka koji ih je čuvao na takmičenjima.

Saša Panić, instruktor izraelske odbrambene veštine “krav maga” i telohranitelj imao je priliku da bude deo tima koji je obezbeđivao MMA događaje "Fight Island"

Panić već dugo živi i radi u zemlji koja sa ponosom nosi epitet najbezbednije zemlje sveta – Ujedinjenim Arapskim Emiratima, tačnije u Dubaiju, gde se brine o bezbednosti, između ostalih, i vrhunskih svetskih takmičara u ultimat fajtu, ali i visokopozicioniranih biznismena iz SAD i Evrope, tokom njihovog boravka u Dubaiju.

Panić u Dubaiju ima i svoju akademiju “Balkan krav maga”, gde radi kao instruktor i obučava nove polaznike kao i službenike obezbeđenja iz Dubaija. Takođe, radi i za jednu od značajnijih kompanija koje se bave obezbeđenjem VIP osoba u Dubaiju.

Ekskluzivno za Telegraf, Saša Panić je pričao o tome kako izgleda čuvati najopasnije ljude svetskog sporta.

- Kao što ste naveli, ovde sam već nekoliko godina, postao sam deo najužeg obezbeđenje za MMA koji se dešava u Abu Dabiju.

  • Kako ste došli do toga da obezbeđujete  događaje?

- Počeo sam da treniram Krav maga u školi "Taktikal Krav Maga", kod instruktora Bojana Ilića. Kroz tu veštinu sam počeo da radim obezbeđenje najpre u Srbiji, a zatim sam otišao u Dubai gde sam držao treninge Krav Maga privatnim licima, pripadnicima vojske, policije i tada sam kroz kontakte došao do firme koja je dobila ugovor za obezbeđivanje događaja.

  • Kako izgleda kada čuvaš najspremnijeg čoveka sveta kome zapravo i ne treba telohranitelj?

- On je hladan kao led, fokusiran na borbu ne zanima ga ništa drugo. U tom trentuku, a verujem i sad, da je najspremniji  borac. On uđe u ring i odradi posao. Mi nemamo neku komunikaciju sa borcima u smislu priče, ali Habib se javi pozdravi nas, jer on zna zašto smo mi tu. Da obezbedimo njega dođe do ringa bez problema da ne bude fanova koji smetaju ili oni koji bi da ga slučajno udare.

  • Da li je bilo nekih incidenata?

- Nije nekih većih, više anegdota. Jedan fan je hteo da priđe bliže da slika Habiba, ali pošto to nije dozvoljeno, ja sam reagovao i gurnuo ga rukom u masu i to je bilo to. Nije smeo dalje da reaguje.

  • Bio si deo i obezbeđenja na meču Mekgregora i Poirijea?

- Kad je počela borba uvek je neizvesno, jer se ne zna ko će pobediti. Konor je najpopularniji borac, najviše zbog svog ponašanja. Pred kraj meča, a ispred nas su na 10 metara bili fanovi iz Irske i Engleske, javili su nam da će ako Konor pobedi fanovi krenuti da uđu u oktagon da se slikaju sa njim. Tada sam počeo da pravim taktiku kako da se to nekako ublaži, da zhaustavimo taj prvi nalet, a obezbeđenje iza nas je zaduženo da Konora izvede napolje. Bilo je napeto, kad ima dvoje, troje ljudi naspram tebe, nije problem, ali ako je njih sto teško da možeš da se izboriš.

Srbin Saša Panić, čovek koji obezbeđuje UFC zvezde u Dubaiju Saša Panić sa Stivenom Sigalom u Dubaiju Foto: Privatna arhiva
  • Osim obezbeđenja biznismena i sportista baviš se treninzima Krav Mage i obukom samodbrane od noža i pištolja, kako ide taj posao?

- Krav Maga je izraelska veština samoodbrane, radi se odbrana od davljenja, od noža, pištolja, ali je sve to na daljini gde možeš da dohvatiš napadača. Ako je on udaljen, budimo realni, ne može se mnogo uraditi. Takođe, obezbeđivao sam i biznismene iz Amerike, Arabije, Inidije, čak sam putovao u Indiju zbog jednog posla. Ali, što se tiče toga, ima potrebe, ali su Dubai i Abud Dabi najbezbedniji gradovi, pa se obezbeđenje  radi iz predostrožnosti.

  • Ti si jedini Srbin koji je član organizacije za dva druga sistema samodbrane?

- Jedan je "Mastro self defence sistem a drugi "Kalah combat sistem" oni su takođe samoodbrana i bliska borba, samo sa različitom aplikacijom završnice. Pošto sam ja instruktor samoodbrane nije mi teško da usvojim nešto što je dobro, pa sam bio spreman da putujem i u druge zemlje da naučim ono što me zanima, kako bih bio efikasniji.

  • Dubai ima i teniski turnir, na koji dolazi i Novak, da li bi voleo da jednog dana obezbeđuješ njega?

- Naravno, Novak je čest gost Dubaija i svakako da bih voleo da čuvam najbolje tenisera sveta

  • Kakvi su dalji planovi za karijeru?

- Idem korak, po korak, da probam da otvorim svoju firmu za obezbeđenje,da klijenti mene kontaktiraju. Nisam najbolji, nisam ni najgori ali znam šta radim i voleo bih da otvorim i privatnu teretanu za Krav Magu. Videćemo, radi se na tome.

Saša je vrlo aktivan i na društvenim mrežama tako da snimke odbrana od noža i pištolja kao i tehnike samoodbrane možete naći na njegovom instagram profilu @sasha_panic_

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Temska

    31. oktobar 2021 | 09:46

    Pirocanac (temstanin)!!!!Dobar i posten momak.Bavio se ugostiteljstvom dok mu nije dosadilo da radi za olos,prevaren vise pita za zaradu zbog svog postenja kao i svaki radnik..Znam ga od malena.Sve svojim znojem.Samo napred i nema predaje.I ja sam slicno samo drugi posao i zemlja.I svi treba da idu.

  • Gogi

    31. oktobar 2021 | 09:11

    Ovaj nas i ostali telohranitelji su gojazni!

  • Aca

    31. oktobar 2021 | 10:03

    Ovaj se vidi da je spreman ,ali za sarme 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA