Vreme čitanja: oko 4 min.

"Kažu da sam debela kukavica koja šmrče kokain i namešta mečeve! A što debeo?" Upoznajte Teksa Koba, legendu

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bio je veliki glumac, ali i još veći bokser

  • 0
Teks Kob Foto: Profimedia

Ako čujete nekad rečenicu "ovakve ljude više ne prave", onda će biti da taj neko misli upravo na Rendala "Teksa" Koba, američkog boksera, kikboksera i glumca, koji je slavu stekao u borbama sa nekim od najopasnijih teškaša u istoriji boksa, ali i mnogim ulogama u poznatim američkim filmovima.

Rendal "Teks" Kob rođen je 7. maja 1950. godine, a u boksu će ostati zapamćen pre svega kao vlasnik jedne od najčvršćih brada svih vremena. Ali Kob je bio i borac sa razornim udarcem.

Počeo je svoju karijeru u kik-boksu sa punim kontaktom 1975. godine, da bi dve godine kasnije prešao na profesionalni boks. Neuspešno je izazvao Lerija Holmsa za WBC i linearnu svetsku titulu teške kategorije u novembru 1982, izgubivši jednoglasnom odlukom sudija. Kob je pobedio značajne teškaše svog doba poput Bernardo Mersada, Ernija Šejversa i Leona Spinksa. Bio je rangiran među 10 najboljih teškaša na svetu prema Ring magazinu (1981. i 1982. godine) i BoxRec-u (1982).

Pored svoje borilačke karijere, takođe je glumio u brojnim filmovima i televizijskim serijama, obično se pojavljujući kao negativac ili doušnik. Primeri uključuju uloge u filmu braće Koena "Raising Arizona" i popularnim programima poput "Miami Vice" i "Walker, Texas Ranger".

Kob je rođen u Bridž Sitiju u Teksasu, od majke Norme Grejs i oca Vilija Koba, fabričkog nadzornika. Odrastao je u Ebilejnu i pohađao Abilene High School, gde je igrao u fudbalskom timu. Kasnije je studirao na Abilene Christian University, ali je odustao sa 19 godina i počeo trenirati karate. Živeo je u dođou, čisteći podove kako bi zarađivao za život. Nakon što je stekao crni pojas, poželeo je borbe sa punim kontaktom i tako se upustio u kik-boks, boreći se u eri kada su u Sjedinjenim Američkim Državama korišćena samo pravila punog kontakta. Dobio je svojih prvih devet mečeva, sa svih 9 pobeda ostvarenih nokautom.

Nokautirao je prvaka u teškoj kategoriji i nosioca crnog pojasa u karateu Dejvida Očou, na prvom profesionalnom kickboks događaju ikada održanom u El Pasu, Teksas, 1975. godine. Promoteri su bili Robert Nava i trener boksa Tom Mekej pod nadzorom boks gurua i mečmejkera, Paula Klinitea, koji je nekoliko nedelja kasnije potpisao profesionalni boks ugovor sa Kobom. Nakon nekoliko dana, odlučeno je da Teks treba da radi na učenju "Džo Luis stila". Teks, je proveo nekoliko meseci u San Juan Boxing Gym-u u El Pasu, radeći jednostavne osnove. Nešto kasnije, Klinite je organizovao da Rendal bude poslat u Džo Frejzerovu teretanu u Filadelfiji.

Nakon devet uzastopnih pobeda kao kik-bokser, Kob je izgubio svoja prva dva amaterska boks meča. Na svom profesionalnom bokserskom debiju 19. januara 1977. u El Pasu, nokautirao je Pedra Vegu. Nastavio je da pobeđuje, u 13 uzastopnih borbi, do 1979, sve nokautom. Kob je bio borac sa snažnim udarcem, što je pokazao osmominutnom pobedom nokautom nad Ernijem Šejversom 1980. godine. Izgubio je svoja dva sledeća meča od Kena Nortona i Majkla Douksa, ali se ubrzo oporavio i dobio šansu da se bori za WBC svetsku teškašku titulu protiv Lerija Holmsa. 26. novembra 1982. u Hjustonovom Astrodomu, Kob je poražen jednoglasnom odlukom. Ova borba je bila toliko krvava da je komentator posle nje najavio da više nikada više neće prenositi profesionalnu borbu, što je Cobb šaljivo nazvao svojim "darom sportu boksa".

Nakon što su bila postavljena pitanja u vezi sa borbom, Kob je odgovorio da ne misli da bi Holms pristao na revanš, jer "pesnice šampiona ne bi mogle izdržati revanš".

Nakon što je napravio kratki povratak u kik-boks 1984, u sledeće dve  godine izgubio je četiri uzastopna boks meča, poslednji od kojih je bio nokautom od strane Di Kolijera, što je jedini put kada je bio nokautiran. Nakon dvogodišnje pauze, vratio se u ring i ostvario niz od 20 uzastopnih pobeda protiv slabo poznatih protivnika (uključujući pobedu nad bivšim šampionom Leonom Spinksom u 1988. godini) pre nego što je ponovo naglo odlučio da se povuče 1993. godine.

Kao holivudski glumac, Kob je igrao seriju negativnih uloga u filmovima kao što su "Police Academy 4: Građani na straži", "Blind Fury", "Ace Ventura: Detektiv za ljubimce", "Liar Liar", "The Golden Child", "Naked Gun 33⅓: Poslednja uvreda", "Fletch Lives" i "Ernest Goes to Jail". Pojavio se kao gost u nekoliko televizijskih emisija, uključujući "Miami Vice", "Highlander: Serija", "Oženjeni... s decom", "Moonlighting", "Walker, Texas Ranger", "MacGyver" (kao lik "Earthquake") i "The X-Files".

U januaru 2008. godine, sa 57 godina, Kob je diplomirao na Temple Univerzitetu sa diplomom iz sportskog menadžmenta i rekreacije. Primetio je da je bilo čudno čuti ovacije pune arene a da nije bio u ringu. "Bilo je lepo imati tu priliku da nosim mantil, da stupim tamo i ne moram brinuti o krvarenju", rekao je Kob.

U jednom intervjuu rekao je sledeće:

"Nazvali su me debelom varalicom, kukavičkim prevarantom koji namešta mečeve i šmrče kokain. Koga su nazvali debelim?"

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA