≫ 

Srpski treneri žestoko kažnjeni zbog davanja nedozvoljenih supstanci i polnog uznemiravanja

Bokserski savez Srbije kaznio dvojicu trenera

  • 0
SP Boks Arena Foto: MN Press

Bokserski treneri Miodrag Milić iz Kraljeva i Velibor Lazić iz Smedereva kažnjeni su zabranom bavljenja trenerskim poslom, zbog davanja nedozvoljenih supstanci maloletnom bokseru, odnosno polnog uznemiravanja maloletne, kao i nedoličnog ponašanja prema sudinici ženskog boksa, saopštila je danas Disciplinska komisija Bokserskog saveza Srbije.

- Nakon nalaza Antidoping agencije Srbije i pozitivnog rezultata na nedozvoljenu supstancu FUROSEMID, prema domaćim i međunardnim propisima, treneru Miliću izrečena je mera zabrane obavljanja trenerskog posla. Ista mera odnosi se i na nedolicno ponašanje Milića prema bokserskoj sudinici međunarodnog zvanja, tokom održavanja takmičenja u Beogradu prošle godine. Njegov kolega Velibor Lazić kažnjen je zbog polnog uznemiravanja maloletne sportistkinje, što je potvrđeno presudom Osnovnog suda u Smederevu - navodi se u saopštenju i dodaje:

- Sportski stručnjaci u boksu, kao i u ostalim sportovima moraju poštovati važeće pravne norme, koje proizilaze iz olimpijske povelje, etičkih sportskih kodeksa i zakonskih normi usmerenih ka očuvanju integriteta sporta i učesnika u sportu, naročito kada su u pitanju maloletni sportisti i sportiskinje. Borba protiv dopinga u boksu je borba protiv nameštanja mečeva i finansijskih malverzacija postavljeni su od strane medunarodnog olimpijskog komiteta kao prioritetni ciljevi za Svetsku boksersku asocijaciju, kako bi boks ostao u programu Olimpijskih igara. Antidoping agencija Srbije u skladu sa važećim domaćim i međunarodnim propisima sprovodi antidoping kontrolu, kao i preventivnu edukaciju boksera i bokserki, što doprinosi otklanjanju ove negativne pojave u bokserskom sportu.

Ujedno, Bokserski savez Srbije je pokrenuo postupak i protiv lica koja su bila odgovorna za rukovođenje Saveza u periodu od 2012-2017. godine, kada je napravljen dug i blokada racuna na osnovu sudskih izvršenja i presuda u iznosu blizu cak 38 miliona dinara ( 37.792.250 dinara).

- Odgovorna lica Velizar Ðerić, Dragan Ignjatović, Jovan Rakonjac i Dragoljub Radovic pozvani su na izjašnjenje, nakon čega će biti pokrenut i krivični postupak zbog prouzrokovane štete. Ovaj postupak pokrenut je iskljucivo na osnovu sudskih presuda i izvršenja, kao i nalaza Budžetske inspekcije Ministarstva finansija. Iz istih razloga račun BŠ bio je u blokadi preko 1.000 dana, a bokserski sport nije mogao da bude finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta sve do kraja prošle godine, jer nisu bili ispunjeni zakonski uslovi.

- Nakon otklanjanja zakonskih smetnji tako što je aktuelno rukovodstvo BSS uz pomoć države vratilo svih 38 miliona dinara poveriocima po sudskim presudama i izvršenjima, kao i pomenuti iznos u budžet Republike Srbije, ministarstvo je ponovo vratilo bokserski sport na redovno finansiranje - poručuju iz BSS:

- Bokserski sport u Srbiji u poslednje četiri godine krupnim koracima vratio se u vrh srpskog sporta, ali i značajno pozicionirao na međunarodnoj bokserskoj mapi, uz ogromnu pomoc i podršku predsednika Republike Srbije, grada Beograda i lokalnih samouprava širom Srbije, i velikog broja časnih i vrednih bokserskih trenera, koji su verovali u oporavak “nokautiranog” boksa.

Video: Doktor Nenad Dikić: U vrhunskom sportu ima dopinga, zato se i borimo protiv toga

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA