≫ 

Levom ubija, desne se i sam boji: Ilija je nepobediv u obaranju ruke, za dan je srušio vod vojske od 25 ljudi

Ovaj momak iz Republike Srpske je apsolutni šampion u obaranju ruke i najverovatnije predstavnik Srbije na Evropskom prvenstvu

  • 41
Ilija Despotović Foto: Privatna arhiva

Za Iliju Despotovića, momka iz Republike Srpske - sa junačke planine Majevice, mnogi u šali kažu da je toliko jak da "levom rukom ubija, a da se desne i sam boji." Ilija, doduše, nema nikakvu potrebu da bilo koga "ubija", ali je tu svoju snagu iskoristio na pravi način - da postane šampion!

Majevica, odnosno njena sela okupljena oko opštine Lopare, tokom istorije dala je nekoliko velikih sportskih imena i šampiona. Rade Tošić - nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i prvak Evrope 1991. godine sa crveno-belima, Cvijetin Blagojević - takođe legenda Zvezde s kojom je 1979. igrao finale Kupa UEFA, pokojni Goran Miljanović - legenda Slobode iz Tuzle i fudbaler koji je 80-ih zabeležio i nekoliko nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, te Mile Ilić - košarkaš koji je svojevremeno igrao i u NBA ligi...

Sada je na Iliju Despotovića došao red da proslavi svoj rodni kraj i trenutno mu odlično ide. Toliko da će najverovatnije predstavljati Srbiju na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u obaranju ruke u Poljskoj. Zašto? Zato što je, jednostavno, najjači - što je nedavno potvrdio u Šapcu gde je krajem marta postao apsolutni pobednik Prvenstva Srbije.

Ljubav prema ovom sportu Ilija je razvio još dok je bio u osnovnoj školi, te otuda i ne čudi što je danas postao nepobediv.

- Sećam se da sam obarao svoje vršnjake u školi i starije ljude još kao osnovac. To sam nastavio i u srednjoj školi, zatim i u vojsci gde sam zaposlen u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine - počeo je Ilija razgovor za Telegraf, te otkrio da je svoje prvo veliko dostignuće imao upravo u vojsci:

- Taj moj prvi zapaženi rezultat u obaranju ruke bio je tokom obuke u vojsci i tom prilikom sam ruke oborio čitavom jednom vodu od 25 ljudi. Zatim sam u februaru ove godine osvojio prvo mesto u kategoriji do 85 kilograma na turniru u Loparama, boreći se sa prvim iz svake kategorije. Na tom turniru su učestvovali mnogi takmičari iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon što sam pojačao svoje treninge, otišao sam u Šabac gde je usledila pobeda na Državnom prvenstvu Srbije.

Otkrio je Despotović i kako je došao na ideju da osnuje klub pod nazivom "Majevički sokolovi."

- Pre nekih šest meseci, moji prijatelji iz Bijeljine i ja došli smo na ideju da osnujemo klub. Nedugo zatim dobio sam i poziv od načelnika opštine Lopare Rade Savića koji je izrazio želju da se klub osnuje baš na Majevici. Klub je dobio ime po mojoj ideji i želji da se nasledi naziv "soko" koji je poznat u ovim krajevima odranije, a zatim smo Majevicu dodali zbog toga što su svi članovi, a ima nas oko 30 u svim kategorijama, iz ovog kraja.

Ilija je još odranije poznat po tome što redovno trenira. Ima svoj Jutjub kanal gde ljudi mogu da pogledaju na koji način ovaj šampion vežba.

- Nedeljno vežbam oko pet puta, podeljeno po mišićnim grupama. Mogu da uradim 90 trbušnjaka za dva minuta, sklekove 120 ponavljanja i zgibova 40 iz jedne serije. Treniram i fitnes, fudbal, te u poslednje vreme i "street lifting." Takođe, dosta vremena provodim radeći na selu oko poljoprivrede - dodaje Despotović koji priznaje da mu nije teško da se bavi ovim sportom i da bez problema obara i levom i desnom rukom.

Zanimljivo, Ilija nije jedini iz kuće koji se bavi obaranjem ruke jer je njegovim putem pošla i supruga Stana.

Ilija Despotović Foto: Privatna arhiva

- Na moj nagovor je počela da trenira i već za kratko vreme osvojila je treće mesto na pomenutom Državnom prvenstvu u Šapcu.

Pozvao je Despotović za kraj sve zainteresovane za ovaj sport da se priključe klubu, te je imao poruku za "početnike."

- Svaki novi član kluba mor da shvati važnost ishrane, treninga i odmora. Poželjno je da se štetne životne navike izbace, a da se ubaci kvalitetna ishrana, redovan odmor i san.

Video: Najjači momak Srbije: Levom ubija a desne se i sam plaši

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nino

    8. april 2022 | 18:27

    Bravo Srbin sa ove ili one strane Drine nema tu razlike.Samo slozno braco u inat dusmanima.🇷🇸🙏💪🏻👍

  • Misirac

    8. april 2022 | 20:52

    Znam ovog dečkića. Dobar je k’o leba, neiskvaren, ne bi mrava zgazio ali jeste jak kao crna zemlja.

  • MX

    8. april 2022 | 19:01

    Krajišnici i hercegovci su najbolji Srbi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA