≫ 

Usik prebio Džošuu i odbranio titulu: Ukrajinac je "najopasniji čovek na svetu"

Sudije su bile podeljene, mada je utisak svih analitičara da je Ukrajinac bio potpuno dominantan

  • 16
Oleksandr Usik, Entoni Džošua Foto: Nick Potts / PA Images / Profimedia

Ukrajinski bokser Oleksandr Usik je novi/stari šampion teške kategorije u verzijama VBA, VBO, IBF i IBO, pošto je i u revanšu savladao Britanca Entonija Džošuu, podeljenom odlukom sudija posle 12 rundi.

Borba je održana u Saudijskoj Arabiji, u King Abdulah sportskom centru u Džedi, a Ukrajinac je zadržao status "najopasnijeg čoveka na svetu", kako mnogi nazivaju prvaka teške kategorije, budući da se Tajson Fjuri vlasnik VBC pojasa u teškoj kategoriji penzionisao nedavno.

Džošua je bolje počeo borbu, u prve tri runde je prema izveštaju bokserskih analitičara bio dominantniji borac i dobio je te runde, ali je onda Usik u nastavku počeo da dominira, pa je tako dobio sledeću rundu, u petoj su obojica bila na nivou i viđena je velika borba, da bi u šestoj i sedmoj rundi ponovo Usik dominirao, plasirao je udarce neverovatnom brzinom, a na Džošuinom licu su bili vidljive i posledice udaraca koje je primio od Ukrajinca.

Tada se već stekao utisak da što više borba odmiče, da to ide u prilog Usiku. Džošua je u osmoj rundi pokušao da napadne, zadao je jedan snažan udarac u telo, ali je Usik to lako podneo i sjajnom kretnjom izbegao napad i pokušaj Britanca da ga satera u konopce. Prema mišljenju reportera, tada je i preuzeo vođstvo u rundama, iako je loše počeo i otvorio borbu sa tri runde u kojima je bio slabiji.

Ipak, Džošua se nije predavao, uzvratio je snažno u devetoj rundi, kada se i smejao Usiku posle jednog udarca koji je zadao. Delovao je Britanac mnogo bolje u ovoj rundi, koju su analitičari proglasili njegovom, ali je bilo pitanje može li da zadrži ovu brzinu i snagu do kraja borbe.

Već u 10. rundi stigao je odgovor Ukrajinca, zadao je snažan udarac Džošui, koji je postao nesiguran. Ipak, uspeo je da uzvrati jednim snažnim udarcem, možda i najjačim koji je zadao u ovoj i prethodnoj borbi sa Usikom. Međutim, aktuelni šampion je rundu završio dominantno, zadavši još jedan jak udarac, a zatim i serijom drugih udaraca, pa je i ova runda otišla u njegovu korist.

Džošua je i u narednoj 11. rundi zadao jedan jak udarac, ali to Usika nije poremetilo i brzo je Ukrajinac preuzueo dominaciju, pa je i 11. runda otišla u njegovu korist.

Džošui je već tada bilo jasno da će u 12. rundi morati da ide na sve ili ništa i da jedino nokautom može da dođe do pobede.

Pokušao je Džošua sve ili ništa u 12. rundi, ali nije uspeo da nokautira Usika, koji je prikazao sjajnu borbu sudije su mu ipak podeljenom odlukom dodelile pobedu.

Jedan sudija je glasao u korist Džošue 115:113, dok su druga dva glasala 115:113 i 116:113 u korist Usika.

Podsetimo, Usik je 21. septembrra 2021. godine na iznenađenje bokserskog sveta savladao tadašnjeg neprikosnovenog prvaka i oduzeo mu sve titule, u VBA, IBF, VBO i IBO verzijama u teškoj kategoriji.

Te titule čuva i dalje posle revanša sa Džošuom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ufc

    21. avgust 2022 | 05:30

    Namestaljka opasna opet da Ukrajinac pobedi,sve je isto,u sportu u muzici-eurosong...stalno Ukrajina,ma j...la vas ona

  • RS

    21. avgust 2022 | 01:39

    Nažalost pa sam gledao meč i izgubio dragocjeno vrijeme.U 12 rundi bez pravog napada i udarca,fuj.Ovo je smiješno i nema veze sa boksom,sramota. Sad mi je jasno zašto ne smiju na Fjurija,pomeo bi ih čovjek obojicu. Ovo je sramota za boks.

  • Birtija

    21. avgust 2022 | 04:44

    Prebio ahahahahahah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA