≫ 

Nova srpska MMA "kraljica" uzdrmaće UFC scenu

Marina Spasić najbolja srpska kik bokserka rešila je da se oproba u MMA kavezu

  • 0

Marina Spasić je naša najbolja kik bokserka već godinama. U Amaterskoj kategoriji imala je 18 mečeva, od čega 14 pobeda i 4 poraza, a u profi karijeri 22 meča od čega 15 pobeda (6 nokautom) i 7 poraza.

Osvojila je tri titule Beogradski K1 šampion, prvo mesto u A klasi Srbije i WAKO Balkan Kup, dok je bila druga na Wako Svetskom Kupu u Segedinu i u Austriji.

Nakon uspešne karijere u kik boksu, počinje novu karijeru u MMA sportu. O tome kakav je bio njen put, šta joj je kik boks doneo u životu pričala je u Podcastu "Teorija zdravlja".

- Trenirala sam atletiku 10 godina, a na kik boks sam otišla spontano rekreativno sa 17 godina, ali sam vrlo brzo završila u takmičarskom kik boksu, a zatim i u profesionalnom. Sada poslednje dve godine se fokusiramo na MMA. Ima dosta boraca koji su se prebacili sa kik boksa, rvanja, džudoa na MMA. Kod mene je to bilo spontano, i taj deo je bio spontan, ali zadovoljna sam kako se sve odvija - rekla je Marina.

Ona je istakla da joj najviše prija osećaj posle treninga i takmičenja.

- Bilo je jako čudno kada sam odradila prvi meč u životu. Radila sam lajt kontakt sa protivnicom koja je dolazila iz mog sadašnjeg kluba Sinđelića. Ja sam se takmičila tada za Novi Beograd. Taj meč sam pobedila, ali sve me je bolelo nedelju dana i to mi je najbolniji meč bio do sada. Nisam ja tada razmišljala o tome da ću se time baviti, ali taj adrenalin koji sam osetila, ta sreća pred meč i posle meča me je vuklo da nastavim da se takmičim.

Kod nas obično ima predrasuda kad su u pitanju žene i borilački sport. Marina kaže da je to uobičajeno i u njenom slučaju.

- Nailazim i dalje na te predrasude, skoro sam bila u podcastu za drugarimaiz kluba i oni su jednoglasno rekli da kik boks i MMA nije za žene. A onda sam ja rekla" A šta je samnom"?. Pa je odgovor bio, "a pa dobro, to je Maki, ona to voli, to je za nju". Nisam bila toliko mlada krenula, bila sam koliko- toliko zrela, pa ni nije bila potrebna tolika podrška. Roditelji nisu bili srećni na početku, ali su posle prihvatili to. Znam da me vole, ali teško im je da to sve gledaju i ja ih razumem. Meni je sada najvažnije da ja to volim i da imam podršku od drugara iz tima.

Marina je ispričala kako je kik boks uticao na njen život.

- Kik boks mi je bukvalno promenio život, naučio me dosta toga. Sve sam po tom treningu organizovala i tako živim. Znam onog trenutka kad ustanem, šta ću ujutru uzeti, da li čaj, kafu, kada imam trening, šta jedem pre, a šta posle treninga, kad spavam, kako se spremam za trening. To je jednostavno stil života. Ja sam prošle godine imala najozbilniju povredu u karijeri, delimičnu rupturu prednjeg ukrštenog ligamenta. Povredila sam se 10 novembra, a delimišna ruptura manja od 40% nije za operaciju, nego samo rehabilitacija. Prvih mesec dana nisam mogla da hodam, ali su krenule terapije. Ali, čak i kada sam imala tu povredu, ja sam nastavila da živim po planu koji sam imala i kad treniram redovno, hranila se zdravo, išla na treninge dece kojima držim kik boks.

Kako izgleda karijera u MMA oktagonu

- Trebalo je da nastupim u decembru, pa u februaru, ali zbog povrede ništa od toga.  Moram da priznam da mi se u početku nije svidela ideja MMA. Jedno veče me zvao moj trener kik boksa Nikola Pavković i predlaže da potpišemo za MMA mečeve. Ja sam rekla da mi to nije zanimljivo da nemam želju, ali me je ubedio rekavši da je popularnije, finansijski isplativije. Kad sam krenula bilo mi je naporno, jer se trenira više, imala sam i po tri treninga dnevno. Nekada sam radila samo kik boks, sada sam morala da dodam i rvanje, điuđicu. Iskreno, prvih godinu dana me je sve bolelo, od padova, non stop ušinut vrat. Radimo tehniku na điuđici i neko me stegne, ne jako, a ja samo čujem kvrc i posle ne mogu da okrenem glavu.- kaže Marina.

Ona je do sada uspešno sa dve pobede u dva meča.

- Imala sam do sada dva meča, oba sam pobedila. Zadovoljna sam prvim mečom, bio je pre godinu dana. Tada nisam dugo ušla u ring, nova pravila, kavez umesto ringa, bilo je sve čudno. Malo sam brkala pravila i bilo je u redu, završila sam prekidom u drugoj rundi. Devojka je krenula na bacanje, ja sam odbranila i ona se spustila na pod, ja sam pala preko nje i završila je laktovima. Drugi meč je bio u avgustu 2022. i vrlo brzo sam završila. Prošlo je minut i po, devojka je krenula opet na bacanje, ja sam iskorstila situaciju, podigla nogu i bacila je na pod i u nokdaun, a onda sam skočila i završila na podu - objašnjava Spasićeva i dodaje

- Volela bih od proleća da se vratim, da se noga oporavi i da radim mečeve.

Planovi za dalje:

- UFC je mnogo popularnija organizacija nego One FC.  Mislim da mogu da prođem tamo. Nema mnogo žena koje se bave time. Meni je kik boks na visokom nivou radim na rvanju i điuđici i posvećena sam tome i ne vidim zašto ne bi uspela. Volela bih da odem na neki kamp u svetu da vidim kako izgleda to trenirati sa najboljima. Moraš da vidiš gde si.

Opširniju priču pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Srpska zver Darko Stošić je spreman okršaj s De Frajsom: Ispratili smo ga na put po šampionski pojas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA