≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Igor je jedini čovek koji je pobedio "Eksperimenta" dok je bio u punoj snazi: Malo se zna o ruskom čudovištu!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Igor Rostorocki je bio Kareljin pre Kareljina

  • 7
Igor Rostorotski i Aleksandar Kareljin Foto-kolaž: Wikimedia/Ростороцкий Игорь Дмитриевич, Rickard Nilsson / Zuma Press / Profimedia

Aleksandar Kareljin je najveći rvač svih vremena. Toliko je bio snažan, da su ga zvali "ruski eksperiment". Mnogi nisu verovali da ljudsko telo može da bude toliko snažno, a da nije bilo povreda koje je imao tokom karijere i u mlađem periodu života, pitanje je koliko bi tek ostvario i gde bi mu bila granica.

Kareljin je u karijeri imao neverovatan skor od 887 pobeda i 2 poraza.

Sa visinom od 192 cm i 130 kilograma čistih mišića i neverovatne snage isklesane usred Sibira iz mlađih dana "gde se čeličio", bio je nepobediv gotovo 15 godina. Imao je neverovatan raspon ruku od 220 centimetara, koji mu je omogućavao da obavije rukama tela svojih rivala. Stisak je bio toliko jak, da su ga poredili sa anakondinim, a protivnici iz toga nisu mogli da se izvuku i tu bi obično i bio kraj borbe.

Jedini poraz koji mnogi pamte je na Olimpijskim igrama u Sidneju, kada ga je savladao Amerikanac Rulon Gardner u finalu Olimpijskih igara. To je bio i prvi i jedini poraz za Kareljina na inostranim takmičenjima. Ipak, mnogi i dan danas smatraju da je Kareljin pokraden u tom finalu i da je zapravo on zaslužio da bude pobednik.

Ali, malo je poznato da je na početku karijere dožveo poraz i od Igora Rostorockog, i to u borbi za titulu šampiona Sovjetskog saveza.

Rostorocki je takođe imao impresivnu karijeru i gotovo sve zlatne medalje u karijeri. Dva puta je bio šampion sveta u teškoj kategoriji, dva puta prvak Evrope. Tri puta je osvajao Svetski kup, a bio je i šampion sveta i Evrope i u mlađim kategorijama.

Bio je Kareljin pre Kareljina. Njihova borba bila je prava borba divova. Iako ne postoji mnogo informacija o tome, pronašli smo podatak i izjavu jedog od arbitra meča, koji dovodi u pitanje i drugi poraz Kareljina. Rezultat je na kraju bio 1:0 za Rostorockog, a taj poen je dodeljen pod sumnjivim okolnostima i dan danas vladaju teorije da je to učinjeno na skandalozan način, samovoljom glavnog sudije, samo zato što nije želeo produžetke.

Naime, sudija Armais Sajadov, koji je delio pravdu uz još sudija u finalu SSSR-a u teškoj kategoriji izjavio je da mu nije jasno zbog čega je Rostorockom dodeljen taj pobedonosni poen, jer ga je dobio na nesportski način, guranjem rivala.

- Finale u teškoj kategoriji SSSR-a 1987. godine mi je povereno da sudim. Svetskom šampionu Igoru Rostorockom suprotstavio se mladi Aleksandar Kareljin. Iskusni Rostorocki nije mogao da pobedi Sašu i u jednom trenutku na kraju borbe jednostavno je gurnuo Kareljina preko strunjače. I neočekivano je dobio poen od vođe sudija Stepana Kazarjana. Moje primedbe nisu delovale na Stepana, a pobeda je dodeljena Igoru. Kazarjan je svoju odluku objasnio "Kome treba glavobolja sa nepredvidivim produžecima".

Kareljin je ubrzo dobio osvetu i već sledeće godine je savladao Rostorockog na sledećem prvenstvu SSSR-a, i tada je počela surova dominacija koja je trajala narednih 12 godina, gde nije poražen sve do tog pomenutog finala.

Rostorocki je nesumnjivo bio div svog vremena i jedan od najjačih rvača tog doba. Ali, imao je peh što je u njegovo vreme SSSR bojkotovao Olimpijske igre u Los Anđelesu, gde bi verovatno bio jedan od glavnih kandidata za olimpijsko zlato. Kasnije već za Seul na scenu je stupio Aleksandar Kareljin, koji ga je baš te godine i savladao na šampionatu SSSR-a, došao do osvete za prvi poraz u karijeri i potvrdio da je on predvodnik svoje zemlje na Olimpijskim igrama.

Kareljin je nakon toga osvojio tri Olimpijska zlata, devet svetskih i 12 evropskih titula i do dana današnjeg važi za najvećeg rvača svih vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krusko Medo

    28. septembar 2023 | 17:18

    Ima snimak Kareljinovih treninga na you tubu,gde prvo stoji na glavi i onda se spušta na ramena i tako hoda na ramenima po teretani i to bolje nego neko na nogama,neverovatan čovek vanzemaljac jbt.Ono sam prvi put u životu vidio da se može hodati ramenima,prosto neverovatno

  • Перагеније

    28. septembar 2023 | 19:26

    Карељин је Американце побеђивао и са једном повређеном руком - тада је из публике сишле млада Нордијка и замолила да га додирне, рекавши да је подсећа на - медведа...

  • Ratar

    28. septembar 2023 | 15:47

    Hemija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA