Vreme čitanja: oko 8 min.

Čistio ulice da bi završio fakultet, pa postao legenda: Ko je Žorž Sent Pjer, najbolji MMA borac u istoriji?

Vreme čitanja: oko 8 min.

Za mnoge je njegovo ime sinonim za uspeh

  • 4
Žorž Sent Pjer Georges St Pierre Foto: Profimedia/Newscom/Amy Kaplan/Icon Sportswire, Profimedia/Getty images/Mike Stobe

Često se u gotovo svakom sportu, u društvu povede polemika ko je najbolji svih vremena, bilo da je to fudbal, košarka, tenis, ili u ovom slučaju MMA.

Ipak, kada je reč o najbrže rastućem sportu u svetu u ovom trenutku, polemike ipak nema, a i ako se pokrene, ne bi trebalo da je bude.

Većina ljubitelja borilačkih sportova je složna po ovom pitanju - najbolji i verovatno najkompletniji MMA borac svih vremena je niko drugi, nego legendarni Žorž Sent Pjer, poznat i po nadimku "GSP".

Ko je popularni "GSP"?

Žorž Sent Pjer rođen je 19. maja 1981. godine u mestu Sent Isidor u Kvebeku. Pored njega, Žoržovi roditelji, Roland i Polina kasnije su dobili i dve mlađe ćerke.

Njegova majka Polina, radila je u staračkom domu, dok je otac bio montažer podova i tepiha.

Popularni "GSP" imao je dosta teško detinjstvo. U školi koju je pohađao, često su mu krali odeću i novac, i maltretirali ga, uglavnom stariji. Jednom prilikom, u trećem razredu, jedan od nasilnika udario mu je glavom o sto, samo zato što nije želeo da mu oreda svojih pet dolara koje je imao za džeparac.  Upravo to je bio i povod da Sent Pjer počne da trenira karate, i to već sa sedam godina.

Pet godina kasnije, odnosno sa svega 12 godina, GSP je postao majstor karatea, i dobio crni pojas, drugi dan. Uz sve to, do 12. godine, GSP se bavio i hokejom na ledu, a kako roditelji nisu bili u finansijskoj situaciji da mu priušte oba sporta, primorali su ga da izabere između dva - hokeja i karatea.

Trenirao je Sent Pjer karate do svoje šesnaeste godine, sve dok njegov tadašnji trener Žan Kutur, nije preminuo od raka pluća. U tom periodu, GSP je jednom prilikom video i snimak Brazilca, Rojsa Grejsija kako se bori na UFC-u 1, 1993. godine, i već tada postao je zaljubljenik u mešovite borilačke veštine.

Žorž Sent Pjer Foto: Profimedia

Nešto kasnije, u srednjoj školi "Ekol Pjer-Bedard", Sent Pjer je postavio i rekord po broju urađenih zgibova, a sve zahvaljujući vremenu provedenom u sali za tegove, koja danas nosi ime po njemu.

Nakon smrti svog trenera karatea, Sent Pjer je uspeo da dođe do UFC borca, Kristofa Midua, i ubedi ga da mu dozvoli da trenira u njegovom klubu. To mu je išlo prilično dobro, te je svoju prvu amatersku borbu odradio 1997. godine, pobedivši jednog boksera nokautom u glavu.

Po završetku srednje škole, nakon što je diplomirao, GSP upisuje studije kineziologije na "Sežep Eduard-Monpetit" fakultetu.

I pored teškog detinjstva, bio je izuzetno rešen da uspe u svojim zamislima, te je tokom studija, radio čak i kao čistač ulica šest meseci, kako bi zaradio dovoljno da otplati studije. Pored toga, bavio se i "obezbeđenjem", odnosno radio je kao izbacivač u jednom noćnom klubu na južnoj obali, a uz to, pomagao je i lokalnim majstorima u obnavljanju podova.

U tom periodu, već je trenirao MMA, a svoj prvi profesionalni meč odradio je sa svega 20 godina.

Profesionalni debi i razvoj karijere

Sent Pjer je svoj prvi profesionalni meč odradio na "UCC-u 7", 25. januara 2002. godine u Montrealu.

Bio je to meč u "Verdun Auditorijumu", a protivnik mu je bio Ivan Mendživar iz El Salvadora. Iako debitant u profi borbama, GSP je uspeo da slavi u prvoj rundi, nokautom.

Usledile su i nove borbe, i Sent Pjer se odlično snalazio, te je vezao tri pobede u "UCC-u", da bi potom došao do ozbiljnog izazova.

Žorž Sent Pjer Foto: Profimedia

Bio je to okršaj protiv Pita Sprata, na događaju "TKO 14" u Viktorvilu, u novembru 2003. godine, ali je i iz tog meča, GSP izašao kao pobednik.

I baš ta njegova fenomenalna izdanja, dovela su ga do najveće svetske MMA pozorinice - UFC-a.

Pisanje istorije u UFC-u

Sent Pjerovi odlični performansi, pomogli su mu da izbori nastup na UFC-u 46 u Las Vegasu, 31. januara 2004. godine.

Njegov tadašnji rival, Jermen, Karo Parisijan važio je za ogromnog favorita, ali je GSP uspeo da šokira svet, i dođe do pobede, jednoglasnom odlukom sudija nakon tri runde. Usledila je i pobeda nad Džejem Hjeronom u junu iste godine, čime je Sent Pjer dobio priliku da se bije za šampionski pojas poluteške kategorije sa Metom Hjuzom.

Ipak, nije sve moglo biti "iz snova", kako su mnogi očekivali, već je Sent Pjer pretrpeo prvi poraz u profesionalnoj karijeri. Međutim, baš taj momenat, bio je ključan za nastavak njegove karijere. Usledila su četiri meča, i četiri pobede, sve do okršaja sa Bi Džej Penom na UFC-u 58.

Uspeo je tada GSP da slavi protiv Pena, i tako zakaže dugo čekani revanš meč sa Hjuzom, za titulu u poluteškoj kategoriji. Prvobitno je bilo planirano da se to desi na UFC-u 63, ali je Sent Pjer bio primoran da se povuče zbog povrede prepone.

Ipak, bila mu je obećana borba za titulu kada se oporavi, što se i desilo na UFC-u 65. I baš tada, snovi su postali stvarnost. Sent Pjer je nokautirao Hjuza u drugoj rundi. na UFC-u 65, čime je postao šampion poluteške divizije.

Međutim, usledio je i novi poraz, i to u prvoj odbrani titule, protiv Meta Sere. To je ujedno bio i poslednji poraz GSP-a u profesionalnoj karijeri.  Ipak, bio je Sent Pjer uporan u odluci da vrati pojas u svoje vlasništvo, te je tako i bilo. S obzirom na to da Met Sera nije mogao da bori, Met Hjuz i GSP borili su se za prelazni pojas poluteške kategorije, koji je na kraju pripao Sent Pjeru.

Žorž Sent Pjer Foto: Profimedia

Na UFC-u 83, 19. aprila 2008. godine u Montrealu, na prvom događaju UFC-a u Kanadi, Sent Pjer se konačno ponovo susreo sa Serom u revanšu za šampionat poluteške divizije.  Na kraju je pobeda pripala baš Sent Pjeru, i to nakon što je sudija bio primoran da prekine meč, jer Sera nije mogao da se odbrani.

Nakon toga, ređale su se odbrane pojasa. Prvo je GSP savladao Džona Fiča, a potom i u dugo čekanom meču, ponovo Bi Džej Pena. Upravo taj okršaj, prepričava se i dan danas, pošto je borba završena posle četvrte runde, kada je ugao Pena, zatražio da se meč prekine zbog povreda. Kasnije je Pen priznao da se ne seća ničega iz treće i četvrte runde, jer je bio previše ošamućen i pretučen.

Usledile su odbrane pojasa i protiv Tijaga Alvesa, a onda i protiv Dena Hardija, da bi potom u revanšu savladao i Džoša Košeka. Potom je Dejan Vajt, nakon događaja otkrio da će naredni Sent Pjerov Rival biti Džejk Šilds, a ukoliko njega pobedi, GSP bi dobio priliku da se bori sa šampionom srednje kategorije Andersonom Silvom.

I to mu je pošlo za rukom, pobedio je GSP i Šildsa, ali nije bilo okršaja protiv Silve. Umesto njega, pominjao se Nik Dijaz, šampion velter kategorije. Na kraju ni od toga nipta nije bilo, jer se Dijaz nije pojavljivao na zvaničnim medijskim događajima pre borbe, pa je umesto njega trebalo da uskoči Karlos Kondit.

Međutim, Sent Pjer se u međuvremenu povredio, te je i ta borba morala da sačeka. I na kraju, u novembru 2012. godine, Sent Pjer je i uspeo da savlada privremenog šampiona, Kondita, i ponovo odbrani naslov prvaka poluteške kategorije.

U martu naredne godine, usledila je i osma odbrana pojasa, kada je Sent Pjer savladao i Nika Dijaza na UFC-u 158. Iste godine u decembru, Sent Pjer je u kontoverznom meču slavio podeljenom odlukom i protiv Džonija Hendriksa, iako su gotovo svi u hali smatrali da je baš Hendriks trebao da pobedi, uključujući i prvog čoveka UFC-a, Dejnu Vajta.

Međutim, Sent Pjer je i po deveti put odbranio šampionski pojas. Ipak, nije sve bilo tako bajno...

Pauza i veliki povratak, pa odlazak u penziju sa stilom

U decembru 2013. godine, Sent Pjer je da je dobrovoljno "napustio" titulu, i da mu je potreban odmor. Ipak, nije to bilo poslednje zbogom MMA, već privremena pauza.

Usledili su i određeni medicinski problemi, te se u jednom momentu postavljalo pitanje, da li će Sent Pjer zapravo moći da se vrati borenju.

Međutim, tokom 2016. godine, GSP je objavio da ponovo pregovara sa UFC-om, oko mogućeg povratka.

To se i desilo u martu 2017. godine, kada je otkriveno da bi Sent Pjer mogao da se vrati protiv Majkla Bispinga, inače tadašnjeg šampiona u srednjoj kategoriji.

Do toga ipak nije došlo u planirano vreme zbog povrede oka koju je GSP doživeo, te je Dejna Vajt planirao da ga ipak "upari" sa Tajronom Vudlijem, tadašnjim prvakom velter divizije.

Na kraju, to se ipak nije desilo, već je došlo do okršaja Sent Pjera i Bispinga, i to na UFC-u 217, 4. novembra 2017. godine.

Žorž Sent Pjer Foto: Profimedia

Uspeo je tada legendarni GSP da savlada Bispinga submisijom u trećoj rundi, i tako postane šampion srednje kategorije, a ujedno i tek četvrti borac u istoriji koji je dolazio do pojasa u različitim divizijama.

U decembru iste godine, Sent Pjer je odlučio da napušta titulu u srednjoj kategoriji, a nedugo nakon toga, odbio je i meč protiv Kabiba Nurmagomedova, koji ga je izazvao.

Ispostavilo se da je meč protiv Bispinga, bio i poslednji za Sent Pjera, koji je objavio zvanično povlačenje 21. februara 2019. godine, na konferenciji u Montrealu.

U njegovom rodnom mestu, otkrivena je bronzana statua u prirodnoj veličini, i to u osmouglu, a u svakom od uglova, na francuskom jeziku ugravirane su Sent Pjerove osnovne vrednosti: porodica, istrajnost, mudrost, integritet, velikodušnost, poštovanje, kreativnost i čast.

Žorž Sent Pjer Foto: Profimedia

Takođe, u oktobru prošle godine, odlikovan je ordenom sporta i primljen u kanadsku sportsku Kuću slavnih.

Nasleđe

Legendarni GSP iza sebe je ostavio veliki trag. Osim što se sada bavi dobrotvnornim radom sa svojom fondacijom, Sent Pjer se upustio i u glumačke vode, te se pojavljivao u nekoliko značajnih ostvarenja, a imao je priliku da igra i sa svojim idolom iz detinjstva, Žan-Klodom Van Damom u filmu "Kikbokser".

Osim toga, jasno je da se Sent Pjer smatra jednim od najboljih MMA boraca ikada. U trenutku povlačenja, imao je 13 vezanih pobeda, i skor 26-2. Takođe, postao je UFC rekorder za najviše pobeda u borbama za titulu (13), najviše pobeda odlukom (12), i najviše uspešnioh odbrana titule u poluteškoj kategoriji (9).

Ono što je posebno zanimljivo, jeste da je sa svojih 37 godina, nedugo pre penzionisanja, bio rangiran kao 8. borac na rang listi boraca "paund for paund".

Prema svemu viđenom, Sent Pjer je, jednom rečju - legenda.

Teško će neko uspeti da ga nadmaši, a nema sumnje da će se i u budućnosti mnogi ugledati na legendarnog GSP-a.

(Telegraf.rs)

Video: One borbama u kavezu daju posebnu čar: Najlepše ring girls na KSW-u 87, nokautiraju izgledom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    3. mart 2024 | 18:36

    Koliko to ima najboljih boraca u istoriji mma?

  • Marko

    4. mart 2024 | 07:48

    Kakav borac ,kakav covek ! Legenda i moj omiljeni borac !

  • Мими

    4. mart 2024 | 13:00

    Зашто сви који су малтретирани крену на карате?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA