≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Vreme je za "Boga rata": Borca kog se užasavaju u UFC-u, a koji se bori sa dželatom Konora Mekgregora

Vreme čitanja: oko 5 min.

Od mlađih dana, Sen Deni je zavoleo sport

  • 0
Benoa Sen-Deni Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Ljubitelji borilačkih sportova u svetu, u noći između usbote i nedelje imaće priliku da uživaju u novom spektaklu u režiji najjače svetske MMA organizacije - UFC-a.

Događaj pod imenom "UFC 299", biće održan u Majamiju, a na njemu nas očekuje i te kako zanimljiv "fajt" kard.

Ipak, jedno ime se posebno izdvaja, a reč je o Benoi Sen Deniju, momku koji će se susresti sa "dželatom" Konora Mekgregora, Dastinom Poarijeom.

Ko je Benoa Sen Deni - "Bog rata"?

Sen Deni je rođen 18. decembra 1995. godine u Nimu, u Francuskoj, i to kao najstariji od petoro braće.

Majka mu je bila učiteljica, dok je otac bio oficir francuske vojske, koji se pored toga bavio u džudoom, odakle je Benoa i zavoleo borilačke sportove, ali i naučio mnogo za ono što je kasnije usledilo.

Od mlađih dana, Sen Deni je zavoleo sport, a već sa osam godina počeo je da trenira džudo poput oca. Uz to, bavio se i ragbijem i fudbalom.

Benoa Sen Deni Foto: instagram/benoitst_denis

Ipak, najbolje se snalazio u borbi, i do 16. godine trenirao je džudo, u kojem je zaradio i crni pojas.

Sa svojih 17 godina, počeo je da se bavi kik-boksom, i brazilskim džiu-džitsuom. Ubrzo je postao veoma uspešan u brazilskom džiu-džitsuu, i osvojio je brojna takmičenja širom Francuske.

Ono što je posebno zanimljivo, jesto to što je sve to postizao dok je služio u francuskoj vojsci.

Služba u Specijalnim jedinicama francuske vojske

Pre nego što je postao poznati MMA borac, Sen Deni je bio pripadnik 1. pešadijskog padobranskog puka, komande specijalnih snaga francuske vojske.

Bio je operater Specijalne vazdušne službe (SAS), i učestvovao je na brojnim misijama širom zapadne Arfike, prvenstveno u Maliju.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Benoît"God of War"Saint Denis (@benoitst_denis)

Takođe, bio je deo mnogih antiterorističkih misija u ime Ujedinjenih nacija, poput ofanzive za ponovno zauzimanje aerodroma u Timbuktuu, u Maliju.

Tokom 2017. godine, odlikovan je Medaljom narodne zahvalnosti, kao i boračkim krstom, da bi nakon pet godina aktivne službe, u martu  2019. godine napustio vojsku.

Početak MMA karijere

Tokom službe u SAS-u, 2017. godine Benoa je započeo sa treninzima MMA, pre svega kako bi poboljšao svoje veštine bliske borbe bez oružja.

"Testirao" se na "Invictus XV" amaterskom turniru u San Sebastijanu, i na kraju je uspeo da dođe i do titule u "velter" kategoriji.

Godinu dana kasnije, njegov trener Kristof Savoka, zamolio je brazilskog "kolegu" Luiza Tostu da na nedelju dana ugosti Sen Denija u svojoj teretani u Londonu, gde između ostalih, trenira i Majkl "Venom" Pejdž.

Odlično se Sen Deni pokazao na "Ostrvu", a Tosta je "blagoslovio" početak njegove MMA karijere.

U septembru 2018. godine, "Bog Rata" se posebno istakao na jednom testiranju, koje je organizovao poznati stručnjak Danijel Voirin, a na kojem je učestvovalo 30 boraca.

To mu je bilo i više nego dovoljan podsrek za početak profesionalne MMA karijere, početkom 2019. godine, nakon što je napustio vojsku.

Benoa Sen Deni Foto: instagram/benoitst_denis

Tada je odlučio da se pridruži "Top timu Bugarske", čiji je menadžer bio Francuz Gjom Peltije.

U narednih 11 meseci, Sen Deni je pobedio u čak šest mečeva, koliko ih je i imao. Pod trenerskom palicom Danijela Voirina, uspeo je da ostane neporažen i ostvario je osam pobeda, i to u tri divizije - srednjoj, velter i superlakoj.

Polovina od tih mečeva bili su rađeni u "Brejvu", u kojem je u trenutku potpisa ugovora sa UFC-om, bio broj 1 izazivač za titulu u superlakoj kategoriji.

UFC karijera

"Bog rata" je debitovao u UFC-u 30. oktobra 2021. godine, kada je izgubio odlukom sudija od brazilskog borca Eliza Zaleski dos Santosa.

Već naredne godine, prešao je iz velter, u laku kategoriju, i u junu se susreo sa Niklasom Stolceom. Već u tom meču, uspeo je da slavi, i to gušenjem u drugoj rundi.

U semptembru iste godine, trebalo je da se bori protiv Hristosa Đakosa, ali je Đakos povukao zbog nesrećnog slučaja u porodici, te se Sen Deni sreo sa Gabrijelom Mirtandom, kojeg je nokautirao početkom druge runde.

U februaru 2023. godine, Sen Deni je trebalo da se suoči sa Džoom Saleckim, ali je doživeo povredu skočnog zgloba, zbog koje je bio primoran da otkaže meč.

Već u julu iste godine, "Bog rata" imao je dogovren meč sa Vinkom Pišelom, međutim Pišel se povukao, te je kao zamena uskočio Ismael Bonfim. Još jednom je u ovom meču Sen Deni pokazao koliko se dobro snalazi u parteru, i slavio novim gušenjem, nakon što mu je rival "dao leđa".

Ubrzo je usledio i novi ugovor sa UFC-om, i već u septembru nokautirao je i Tijaga Mojzesa u drugoj rundi. Potom je u novembru, na UFC-u 295 brutalnim nokautom slavio protiv Meta Frivola, što je ujedno bio i Benoin poslednji meč.

Benoa Sen Deni Foto: Profimedia

Sada je pred Sen Denijem "dželat" Konora Mekgregora, Dastin Poarije. Prvobitno je meč trebalo da bude održan kao druga borba večeri na UFC-u 300, ali je na kraju odlučeno da ipak bude održana mesec dana ranije, 9. marta na UFC-u 299.

Nakon svih borbi, i svega što je pokazao "Bog rata" u UFC-u, nije čudno što se gotovo svi "užasavaju" kada se pomene da bi mogli da se bore protiv njega, a nema sumnje i da je Poarije na "dvostrukom" oprezu.

Život van oktagona

Kada nema obaveze oko svoje MMA karijere, Sen Deni radi i kao instruktor za jednu francusku kompaniju za obezbeđenje.

Osim toga, provodi vreme sa svojom suprugom Laurom, sa kojom ima i ćerkicu. Laura je inače bivša francuska futsal igračica, koja je sa ekipom Tuluz Metropola, osvojila Ligu šampiona.

Osim toga, ona trenutno radi kao dreser policijskih pasa, i instruktor gađanja u policiji. Takođe, bila je i prva francuska policajka, koja je prošla kurs Specijalnog oružja i taktike (SWAT).

Benoa Sen Deni Foto: instagram/benoitst_denis

Uz sve to, Laura je i agent svog muža, i upravlja sponzorskim ugovorima i njegovim društvenim mrežama.

Moglo bi se reći, jedan zaista zanimljiv par, a od svega što su radili i prošli, definitivno bi mogao da se snimi i jedan ozbiljan filmski projekat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA