Vreme čitanja: oko 2 min.

30 godina od skandala u Las Vegasu: Svet pamti čoveka koji je "pao s neba" i dobio žestoke batine

S. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Runde su se nizale, udarci sevali, a sudije imale pune ruke posla

  • 0
Evander Holyfield, Riddick Bowe Foto: Jayne Oncea/Icon SMI / Newscom / Profimedia

Jedne novembarske večeri 1993. godine, svet boksa okupio se u “Cezarovoj palati” u Las Vegasu kako bi prisustvovao pravom spektaklu.

Ulog je bila titula prvaka u teškoj kategoriju, a rukavice su ukrstile dve legende - Evander Holifild i Ridik Bouvi. To je bio nastavak epskog susreta (godinu dana ranije) koji je Bouvi rešio u svoju korist.

Spektakl u Las Vegasu, međutim, nije ostao upamćen samo po razornim udarcima i trijumfu Holifilda (na poene), već i nezapamćenom incidentu.

Prva borba je dobila epitet “klasika”, jer je prikazala veštinu i izdržljivost bez presedana, pa ne čudi što su karte za revanš bukvalno planule.

Da ne pominjemo milione ljudi širom sveta koji su borbu pratili na malim ekranima.

Runde su se nizale, udarci sevali u serijama, a sudije imale pune ruke posla. Publika je urlala od uzbuđenja i tako dočekala sedmu rundu.

Dok su Holifild i Bouvi kružili u ringu, kao ajkule oko plena, nastao je haos! Sudija je razdvojio boksere i pokazao im na čoveka koji je PAO S NEBA.

Kaskader, Džejms Miler, završio je u konopcima pošto se padobranom spustio u ring. Na leđima je imao specijalni ventilator koji mu očigledno nije pomogao u navigaciji.

U trenutku je nastala konfuzija. Borba je prekinuta, zvaničnici su pokušavali da reše situaciju, a umešali su se navijači i obezbeđenje dvojice boksera.

Niko nije razmišljao o spektaklu, već o Mileru koji se “upetljao” u svoj padobran.

Kaskader je napadnut, a od zadobijenih udaraca je izgubio svest! Hitno je prebačen u bolnicu, gde je pregledan, dok su navijači u areni isekli padobran za uspomenu.

Pošto je pušten, Miler je pritvoren i optužen za opasno letenje. U intervjuu za britanske medije opisao je svoj pad kao “slučajan”. Tvrdio je da je prouzrokovan mehaničkim problemima.

U međuvremenu, spekulisalo se da je namerno izveo “akrobaciju” (nije bila jedina u njegovoj karijeri, prim. aut), ali to sada nije važno.

Ono što treba istaći, jeste da je incident podstakao strože bezbednosne procedure na sportskim događajima, prenosi The Sportster.

Pošto se prašina slegla, Miler je počeo da dobija pretnje smrću. Tri godine nakon haosa u Las Vegasu se preselio na Aljasku.

Nastavio je da leti ultralakim avionima i paraglajderom, dok je istovremeno vodio biznis s kompjuterima. Tokom 2001. godine dijagnostikovana mu je koronarna arterijska bolest i imao je dve operacije.

Zbog problema sa zdravljem nije mogao da leti i planinari, a zatvorio je biznis zbog dugova. Godinu dana kasnije je prijavljen njegov nestanak.

Početkom marta 2003, grupa lovaca pronašla je njegovo telo u fazi raspadanja u nacionalnoj šumi Čugač na poluostrvu Kenai. Obdukcijom je utvrđeno da se obesio o drvo.

(Telegraf.rs)

Video: Ruski bokser sparinguje sa medvedom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA