≫ 

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) kao deo terapije protiv starenja!

Nova kolumna Prof Dr. Nenada Dikića donosi nam nova istraživanja na polju vežbanja i zdravlja ljudi

  • 1

Nekako u isto vreme pojavila su se dva rada koje su na različite načine pokazala značaj visokointenzivnog intervalnog treninga na zdravlje i dugovečnost ljudi. Prvi rad dolazi sa nekoliko nemačkih klinika i razmatra razliku uticaja treninga snage i aerobnog treninga na staranje ćelija https://academic.oup.com/eurheartj/article/40/1/34/5193508, a drugi sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, gde je dr Biljana Jakovljević odbranila doktorsku tezu na temu uticaja različitih modaliteta fizičke aktivnosti na krvni pritisak.

Prof Dr. Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za doping kontrolu Anti doping agencije Srbije Foto: Privatna arhiva

Suština je da su oba rada koristila visoki intenzivni intervalni trening (eng. high-intensity interval training ili skraćeno HIIT) u razmatranju određenih medicinskih procesa. HITT je oblik intervalnog treninga, pri kome se naizmenično smenjuju kratki periodi intenzivnog anaerobnog vežbanja (uglavnom preko 90/% maksimalne srčane frekvencije) sa manje intenzivnim periodima oporavka.

I dok su Nemci radili na grupi od 124 ispitanika (30 do 60 godina starosti), sa BMI ispod 30 kg/m2, koji ne vežbaju redovno (<1h/nedeljno u prethodnih 12 meseci, VO2max<45 mL/kg/min) dotle je dr Jakovljević radila na grupi od 60 pacova koji su bazično podeljeni prema tome da li su imali hipertenziju, odnosno da li su vežbali.

Za razliku od ispitanika u Nemačkoj, koji su imali trening snage, umereni trening i visoki intenzivni intervalni trening, pacovi nisu imali trening snage.

Dr Biljana Jakovljević tokom treninga pacova na specijalnom tredmilu (pokretnoj traci). Foto: Privatna arhiva

Kod ispitanika u Nemačkoj koji su imali trening izdržljivosti i HIIT pokazalo se da se aktivnost telomeraze povećala 2-3 puta za razliku od onih koji su imali trening otpora. Inače telomera je kratki niz nukleotida na kraju hromozoma, koji ga štiti od razgradnje i spajanja sa susednim hromozomima i samim tim utiče na usporavanje starenja.

Kod osoba koje su vežbale telomere (crveni krajevi hromozoma) se nisu smanjile, što dovodi do usporavanja starenja. Preuzeto iz European Heart Journal (2019) 40, 34–46.

Kod osoba koje su vežbale telomere (crveni krajevi hromozoma) se nisu smanjile, što dovodi do usporavanja starenja. Preuzeto iz European Heart Journal (2019) 40, 34–46.Foto: Privatna arhiva

Istraživanje na pacovima je pokazalo da se sa trajanjem fizičke aktivnosti povećava blagotvorni efekat treninga na arterijski krvni pritisak, tako što je umereni trening je dao povoljne rezultate kod hipertenzivnih pacova, dok je trening visokog intenziteta bio korisniji kod onih sa normalnim vrednostima krvnog pritiska.

Pacovi vežbaju na pokretnoj traci Foto: Privatna arhiva

S druge strane HIIT ima efekat prvenstveno na smanjenje faktora metaboličkog rizika, dok umereni trening značajno smanjuje vrednosti prooksidacionih markera, posebno u stanju hipertenzije.

Zaključak i jednog i drugog rada ide u prilog značaja aerobnog ili popularno nazvanog kardio treninga, ali i ono što je još značajnije je da je u Srbiji moguće uraditi podjednako značajno istraživanje kao na najboljim fakultetima u Evropi. Onima kojima nauka nije na prvom mestu ostaje pouka da vežbaju na visokom intenzitetu jer će im život biti duži, odnosno idite do svojih maksimuma, jer to niko ne može da uradi umesto vas.

(Prof.Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA