≫ 

Zvali su me EKSPERIMENT: Uradio sam lekarski pregled i rekli su mi da sam spremniji od mnogih! (VIDEO) (FOTO)

Svako ko želi da krene sa vežbanjem u prolećnoj sezoni mora obavezno da obavi svojevrstan lekarski pregled

  • 3

Svako bi, bar jednom u životu, trebalo da uradi testiranje svojih funkcionalnih sposobnosti, da vidi koliko je njegovo telo izdržljivo i u kakvom se stanju nalazi, a naročito ako želi da počne da trenira, to jest da se bavi bilo kakvim oblikom vežbanja.

PREGLED KOJI SE MORA BAR JEDNOM U ŽIVOTU URADITI

Pre svega zbog analize svog zdravstvenog statusa, ali i da proveri koliko su njegovo srce i pluća spremni za napore. Zato sam i ja rešio da uradim pregled koji vam daje jasnu sliku, koliko je vaše telo spremno za napore.

Poslednjih godina sve češće nas pogađaju loše vesti o tome kako je neki mladi sportista preminuo na terenu, ili čak i ne mora da bude sportista već i rekreativac. Pre nekoliko nedelja, krajem februara, se to desilo mladom studentu Stefanu (24) koji je trčao na traci u fitnes centru, zastao i pao kao pokošen od srčanog udara.

Foto ilustracija: Nikola Jovanović/Marko Jovanović

ZAŠTO NE POSTOJI ZAKON DA SE I REKREATIVCI MORAJU PREGLEDATI?

U klubu su rekli da je dolazio od nove godine i da je bio redovan, a da nije pominjao da ima neke tegobe. Pitanje svih pitanje je, da li je on uopšte znao da ima tegobe, jer neki problemi sa srcem se i ne moraju osećati direktno.

Meri se i kompozicija tela, telesna mast, procenat mišićne mase, količina vode...Foto: Marko Jovanović

Možda je i greška većine klubova i teretana što ne traže da im klijenti donesu sertifikat da su obavili lekarski pregled i da su sposobni da treniraju (to se traži u svim takmičenjima svih sportova od mlađih kategorija do seniora)

Takođe, i treneri koji rade sa klijentima trebalo bi da ih upute da urade testiranje pre nego što krenu sa vežbanjem

Pre samog testa na pokretnoj traci radi se EKG u miru Foto: Marko Jovanović

Uvek pre počinjana svake fizičke aktivnosti treba obaviti ozbiljan pregled jer može da vam spasi život. A koji je to pregled?

Pa osim onog običnog, takozvanog internističkog, najbolji pregled za rekreativce i sportiste je Test opterećenjem ili ergospirometrijsko testiranje. Traje samo 20 minuta i ne radi se često jednom pre vežbanja i onda kontrola na godinu dana ili više, a može i češće ako želite da vidite efekte treninga.

TRENING JE DAO REZULTATE KOJI SU BOLJI NEGO KOD PROSEČNE OSOBE

Ja sam prošao kompletan ergospirometrijski pregled i moji rezuultati su daleko bolji nego kod prosečne osobe mog uzrasta (45 godina) i odgovaraju osobi od recimo 36,37 godina koja se bavi fizičkom aktivnošću.

Doktorka Tamara Stojmenović objašnjava moje rezultate i šta je sve zapazila tokom testiranja Foto: Marko Jovanović

Moja maksimalna potrošnja kiseonika (V02 max) ili sposobnost da pretaram kiseonik u energiju za rad je skoro 44%, dok je prosečna vrednost za ljude mog starosnog doba oko 38%

To znači da imam odličnu aerobnu, ali i anaerobnu izdržljivost za svoje godine i da spadam u utreniranije rekreativce. Najvažnije je da odlično podnosim napore i da mogu da treniram bez problema.

Kroz masku se prati tazmena gasova kiseonika i ugljen dioksida Foto: Marko Jovanović

ŠTA JE ERGOSPIROMETRIJA ILI TEST OPTEREĆENJEM?

Ergospirometrijom se meri aerobna sposobnost organizma predstavlja njegovu mogućnost da aerobnim metaboličkim procesima (oni u kojima se koristi kiseonik) stvara energiju za fizički rad.

Na taj način se se dobijaju parametri koji nam omogućavaju procenu funkcionalne sposobnosti kardiovaskularnog sistema i metabolizma. Ergospirometrija je našla primenu u brojnim granama medicine: kardiologiji, sportskoj medicini, pulmologiji, hirurgiji, psihologiji. U svim granama koristi se u svrhu prevencije, terapije i rehabilitacije.

Šta test opterećenja otkriva:

– prohodnost koronarnih arterija,

– sklonost ka poremećajima srčanog ritma,

– skrivene znakove popuštanja snage srčanog mišića,

– kretanje krvnog pritiska i pulsa u naporu,

– stepen zamora i njegov uzrok.

Test na traci traje između osam i 12 minuta u zavisnosti od nivoa spremnosti a cilj je postići maksimalnu srčanu frekvencu ( puls) Foto: Marko Jovanović

SRCE SE DOVODI DO KRAJNJIH GRANICA KAKO BI SE UVIDELE EVENTUALNE NEPRAVILNOSTI U RADU

Dr Tamara Stojmenović, specijalista sportske medicine i asistent na predmetu sportska medicina na fakultetu za sport i fizičko faspitanje Univerziteta Singidunum, ističe da bi ovaj pregled trebalo da bude obavezan kod svakog ko počinje da se bavi vežbanjem ili sportom.

- Tokom ovog testa pratimo kako radi srce pri maksimalnom naporu. Prvo smo uradili EKG u miru, tu je sve je u redu, ali pošto se osoba koju testiramo bavi fizičkom aktivnošću, želimo da uradimo maksimalni test opterećenja i da opteretimo srce do krajnjih granica da vidimo da li fizička aktivnost provocira neku patologiju ili ne.

Za vreme testa doktorka prati sve parametre rada srca, a istovremeno i rad pluća i razmenu gasova na ekranu levo Foto: Marko Jovanović

OSIM ZDRAVSTVENOG STANJA PROCENJUJE SE I FIZIČKA SPREMA I DAJU ODREDNICE ZA TRENING

- Takođe, preko maske koju osoba ima na licu, pratimo razmenu gasova i možemo videti kako udiše kiseonik, kako ga troši , kako ga koristi da bi stvorio energiju za rad. Gledamo kako osoba toleriše maksimalni napor u smislu anaerobne fizičke aktivnosti i kako akumulira laktate koji se gomilaju- kaže Dr Stojmenović i dodaje:

- Svako ko se bavi bilo kakvom vrstom fizičke aktivnosti uradi obavezno ovaj test pre započinjanja vežbanja da bi se procenilo da li ima zdravstvenih organičenja za bavljenje vežbanjem i da bi se procenilo kondiciono stanje na osnov čega se posle dozira fizička aktivnost prema njegovom stanju - kaže Dr Tamara, specijalista sportske medicine.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA