≫ 

Telo za plažu se gradi zimi: Najjednostavnija metoda za topljenje suvišnih kilograma

Lagana fizička aktivnost donosi brojne zdravstvene koristi

  • 3
Dileta Leota Printskrin: Instagram/dilettaleotta

Ako želite da dovedete vaše telo u optimalnu formu za leto, a da pri tom skinete i kilograme, a ne biste voleli da gubite previše vremena po teretanama, onda je za vas najbolja opcija hodanje ili brzo hodanje.

Hodanje ne zahteva mnogo napora. Svakodnevna šetnja donosi značajne rezultate u komplikovanom procesu gubitka suvišnih kilograma. Što budete spremniji moći ćete da povećavate i brzinu vašeg hoda.

Trčanje Pixabay.com

S obzirom da nam za hodanje nije potrebna specifična priprema ili oprema koja se koristi u nekim drugim oblicima rekreacije, reč je o svima dostupnoj metodi gubitka kilograma i održavanja optimalne telesne težine.

Studija američkih naučnika otkrila je da program hodanja umerenog intenziteta u trajanju od 12 nedelja smanjuje masnoće,  obim stomaka i povećava kondiciju kod gojaznih žena.

Dušica Topić Foto: Milena Đorđević

Hodanje čak pomaže u prevenciji teških bolesti. Stručnjaci tvrde da petominutne šetnje na svakih 30 minuta tokom dana ubrzavaju metabolizam, snižavaju nivo šećera u krvi i smanjuju krvni pritisak. Nivo holesterola opada, a pozitivni efekti hodanja prenose se i na mentalno zdravlje. Smanjuje rizik od depresije, naročito ako se šeta u društvu gde vlada pozitivna atmosfera.

Naša tela su i stvorena da bismo hodali, ali možemo izvući mnogo više koristi od ove naizgled jednostavne fizičke aktivnosti. Tri stručnjaka objašnjavaju za Health kako hodanje može postati omiljeni vid rekreacije.

1. Trener poznatih Dejvid Kirš

Svojevremeno je trenirao Dženifer Lopez i Kejt Apton. Tvrdi da je šetnja savršen način za održavanje optimalne telesne težine čak i kod osoba koje nemaju problem sa gojaznošću.

- Sa fiziološkog stanovišta, hodanje poboljšava rad srca i sagoreva kalorije. Odličan je način da uskladite vezu između uma i tela, uspostavite kontrolu disanja i oslobodite se stresa - objašnjava Kirš i dodaje da početnici mogu krenuti sa 10.000 koraka dnevno.

trcanje, mobilni telefon Foto: pixabay.com

- To je unapred postavljeni cilj u prvim fazama treniranja. Održava optimalnu težinu i čuva zdravlje srca. Kada savladate početni izazov, podignite broj koraka na opseg od 15.000 do 25.000. Kada 10.000 koraka postanu minimum, pokušajte da otežate pzadatak tako što ćete koračati po brdovitom terenu ili nositi tegove oko zglobova nogu i ruku. Uključite i pojedine vežbe tokom pauza, kao što su čučnjevi ili sklekovi. To će vam pomoći da ojačate muskulaturu i izdržljivost. Hodanje je sjajan uvod za bilo koji drugi vid vežbanja - objašnjava Kirš.

2. Nutricionista Ejmi Rotberg

Doktorka Rotberg kaže da je šetnja sjajan način za održavanje idealne telesne težine. Nije komplikovana fizička aktivnost, ali aktivira veći broj mišića.

- Da bi rezultati postali vidljivi, savetujem klijentima da hodaju najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji. Ne morate koračati svih 30 minuta odjednom. Najbolje je rasporediti šetnje na tri sesije od po 10 minuta. Verovatno će intenzitet i brzina biti veći ukoliko hodate u kraćim intervalima. Ubrzani korak pozitivno deluje na kondiciju. Čak i šetnje slabijeg intenziteta pomažu u borbi protiv masnih naslaga. Takođe, hodanje utiče na povećanje samopouzdanja tokom sumornih dana. Kada steknete ovu korisnu naviku, dobićete motivaciju da budete uspešni i na ostalim poljima vašeg života - objašnjava Rotberg.

Hrana, Meso, Krompir, Brza Hrana, Dijeta, Ishrana Foto: Pixabay.com

3. Trener trčanja Džef Gelovej

Osmislio je metodu "Trči-hodaj-trči" koja pomaže sportistima da zadrže zavidan nivo kondicije. Dodavanje intervala trčanja tokom šetnje uništava kalorije i povećava nivo hormona koji smanjuju apetit. Osim toga, hodanje kao uvod koji prethodi trčanju, učiniće da telo bude spremno za napor i smanjiti rizik od mogućih povreda.

- Da biste između šetnji ubacili brže deonice, pokušajte da tokom prvih deset minuta hoda ubacite 5 do 10 sekundi džogiranja na svaki minut. Postepeno produžavajte sesiju sve dok ne postignete cilj od 30 minuta kretanja sa kombinacijom trčanja i hodanja. Ukoliko se osećate dobro, pokušajte da produžite intervale trčanja sve dok ne dođete na nivo od 30 sekundi hodanja i 60 sekundi trčanja. Ovakav trening će vas posle nekog vremena pripremiti za trku od 5.000 kilometara. Ukoliko jednog dana poželite da istrčite polumaraton, povećavajte intervale tokom kojih trčite i smanjujte period hodanja - objašnjava Gelovej.

Video: Smršala 15 kilograma samo zato što je koristila ovu jednostavnu spravu svaki dan

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jd

    1. februar 2020 | 13:19

    Ja samo znam da ovoj u plavom kupacem ništa ali bas nista ne fali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA