≫ 

Rušenje mita o 10.000 koraka dnevno kao uslovu za dobro zdravlje

Za 20-godišnjaka u kondiciji, 10.000 koraka može biti premali broj, a za 69-godišnjaka koji boluje od artritisa, to bi moglo biti previše

  • 1
Hodanje Foto: pexels.com

Mnoge aplikacije i fitnes merači podstiču vas da napravite 10.000 koraka dnevno, bilo da je kišovito ili sunčano vreme - ako želite da budete u najboljoj kondiciji. Međutim, taj broj je, najverovatnije, zapravo bio marketinški trik, piše „Hindustan Times“.

Poreklo ovog fitnes trenda verovatno datira iz 1965. godine, i nastao je u Japanu. Lekar po imenu Joširo Hatano počeo je da prodaje pedometar poznat kao „manpo-kai“ (merač 10.000 koraka). Napravite 10.000 koraka svakoga dana, govorio je, i možete smatrati da ste u kondiciji.

Danas legenda kaže da je on možda proizvoljno odabrao ovaj broj, jer japanski simbol za 10.000 izgleda kao čovek koji hoda.

Hodanje, trčanje, vežbanje Foto: Pixabay

Ne postoje dokazi koji ukazuju da je broj 10.000 bilo kakva prekretnica za kondiciju. Ako ništa drugo, ova fraza je napravila veliku štetu, jer su ljudi počeli da smatraju da ako ne postoji šansa da dostignu 10.000 koraka, nema ni potrebe da se uopšte zamaraju hodanjem.

A to je potpuno pogrešno, kaže trener fitnesa i zdravlja Deni Pandej.

- Ne postoji određena količina koraka kojoj treba težiti – kaže.

Za 20-godišnjaka u kondiciji, 10.000 koraka može biti premalo, a za 69-godišnjaka koji boluje od artritisa, to bi moglo biti previše. Ovaj trend ignoriše otkucaje srca tokom vežbanja, pa čak i intenzitet hodanja.

panorama grada NISa VREME VRUCINA Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Ako ste se vrlo sporo šetali i dostigli ste 10.000 koraka, to se ne računa kao vežba - dodaje Pandej. - Važno je da naterate srce da brže kuca, i da se krećete onoliko koliko možete.

Svaki oblik fizičke aktivnosti je dobar, ali trening je trening, a najbolji je kardiovaskularni.

Zato zaboravite na ovaj slučajni broj, i napravite što više koraka možete. To je dobar početak, čak i ako sam po sebi nije rešenje.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA