≫ 

Albanci i Makedonci otišli na EP, samo Srbija ne: Orlovi 20 godina u društvu, San Marina, Andore...

Srbija je crna rupa na mapi Evrope kada pogledamo ko je učestvovao na završnoj fudbalskoj smorti

  • 52
Spisak reprezentacija koje nisu igrale na EURU poslednjih 20 godina Srbija je postala crna rupa na mapi Evrope u fudbalskom smislu; Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: uefa.com/Marko Jovanović

Fudbalska reprezentacija Srbije još jednom je razočarala naciju. Čekanje dugo 20 godina nije se isplatilo, naš tim ponovo neće igrati na Evropskom prvenstvu u fudbalu, drugom koje je prošireno na 24 učesnika. Poraz od Škotske na penale u Beogradu, u finalu baraža Lige nacija ugasio je poslednju nadu.

Istina, bilo je u prošlosti do 2012. godine teže doći do završne smotre, jer je mesta bilo samo za 16 reprezentacija, ali Orlovi već dve decenije ne uspevaju da se domognu Evropskog prvenstva i nema nikakvog opravdanja za tako nešto.

Srbija je poslednjih 20 godina imala veoma jake reprezentacije, ali nikako nije uspevala da se domogne prvenstva, iako je igrala na tri Svetska prvenstva (2006, 2010. i 2018. godine). Ipak EURO je ostao nedosanjan san dve decenije.

Pogledajte u galeriji kako je izgledalo slavlje Škota i očaj Orlova na Marakani:

Računajući prvenstva od 2004. do prvenstva koje će biti održano 2021. godine, za završnu smotru su se kvalifikovale 32 reprezentacije, dok se na završnoj smotri nisu našle preostale 23 članice UEFA, među kojima je i Srbija, koja je u neslavnom društvu sa Andorom, San Marinom, Lihtenštajnom, Maltom i ostalim "velesilama", a društvo nam iz regiona prave još samo Bosna i Hercegovina i Crna Gora, pošto su se sve ostale države u regionu plasirale, uključujući i Albaniju i Severnu Makedoniju.

Ovo je spisak svih reprezentacija koje su od 2004. do danas izborile Evropsko prvenstvo.

Portugalija, Francuska,  Češka, Švedska, Bugarska, Danska, Nemačka, Grčka, Engleska, Italija, Švajcarska, Hrvatska,  Letonija, Holandija, Španija, Rusija, Austrija, Rumunija, Poljska, Turska, Ukrajina, Republika Irska, Island, Severna Irska, Belgija, Vels, Albanija, Slovačka, Mađarska, Finska, Severna Makedonija, Škotska.

Srbija je tako završila u neslavnom društvu koje 20 godina nije igralo na Evropskom prvenstvu. Uz Orlove tu su Andora, Jermenija, Azerbejdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Kipar, Estonija, Farska Ostrva, Gruzija, Gibraltar, Izrael, Kazahstan, tzv. Kosovo, Lihtenštajn, Litvanija, Malda, Moldavija, Crna Gora, Norveška, San Marino i Slovenija.

Naredna šansa je za EURO 2024. godine. Do tada, moraće mnogo toga da se promeni i da se uspostavi pravi sistem, jer Srbija je poslednji put ličila na tim pre nego što je smenjen Slavoljub Muslin.

Video: Tumbaković: Ni snage ni sreće, nismo ličili na sebe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA