≫ 

Zdjelar o uspehu Orlova: "Piksi je doneo bezobrazluk u igri, kad god pozove - tu sam!"

Očito je da svi rade na istom cilju, da se poštuju i podržavaju međusobno, proradio je i inat, saradnja na terenu je sjajna i to je donelo uspeh, kaže Saša Zdjelar

  • 24

Ne stišava se euforija posle velike pobede nad Portugalijom i plasmana Srbije na Svetsko prvenstvo u Kataru, pod utiskom su sami akteri, ali i cela nacija, koja je konačno dočekala odličnu igru i jedan veliki "skalp" nacionalnog tima. Zasluge idu, pre svega, na račun selektora Dragana Stojkovića Piksija čija harizma, znanje i vera su srpske fudbalere "preko noći" doveli do lovorika, iako su u nekim ranijim ciklusima (verovatno loše vođeni) bivali i na stubu srama.

Deo "orlova" čini i generacija koja zna za uspeh, nekadašnji zlatni "orlići", prvaci sveta sa Novog Zelanda, a čiji je član bio i vezista Partizana Saša Zdjelar. O uspehu A selekcije je govorio kao da je lično učestvovao u njemu, srećan zbog prijatelja, kumova, drugara iz tabora Srbije, srećan i zbog činjenice da je i najomiljeniji sport kod nas konačno ostvario nešto za ponos, o čemu će pričati buduće generacije.

- Izuzetno mi je drago zbog uspeha reprezentacije, prvenstveno zbog svih tih momaka koje poznajem, kao i zbog cele nacije. Pobeda nad Portugalijom je fenomenalna, kao i način na koji su je ostvarili - igra, njihov odnos prema državnom dresu, sve je bilo na najvišem nivou. Ne pamtim nijedan meč Srbije poput minulog, da smo dominirali protiv tako jakog rivala od prvog do poslednjeg minuta. Kumu Predragu Rajkoviću sam naravno prvo čestitao, jer kum je - kum - kaže kroz osmeh Saša Zdjelar.

Da li ste očekivali da će Srbija tako lako izaći na kraj sa favorizovanim Portugalcima?

- Srbija je igrala dobro u minulom periodu i to su svi videli. Lično sam priželjkivao da samo nastavimo da igramo ofanzivno, baš kao što smo igrali i prvi meč sa Portugalijom u Beogradu. Tada smo izašli sa dva napadača, sa ofanzivnim veznim redom gde su i Sergej Milinković Savić i Tadić, svi su tu i svi su napadački orjentisani. To me je oduševilo, jer obožavam ofanzivan fudbal. Drago mi je da su uspeli, učinili su nešto veliko za srpski fudbal.

Pojavio se posle meča i termin "Piksizam" na konto odlične partije Srbije, a vezista crno-belih kaže da ga vezuje za fudbalsku drskost koju je selektor usadio u tim,

- Najiskrenije, znate svi kako razmišljam i igram, Piksi je Srbiji doneo onaj naš "bezobrazluk" u igri, inat koji je proradio. Takođe, očito je da svi rade na istom cilju, da se poštuju i podržavaju međusobno. Igramo iz poslednje linije, saradnja na terenu je sjajna i pravi smo tim, što je najvažnije. To je i donelo uspeh.

Izabranici Dragan Stojkovića su imali i veliki peh na samom početku meča, primili su gol usled greške Gudelja, ali su se vratili i preokrenuli rezultat.

FK fudbalska reprezentacija Srbija Portugalija Foto: MN Press

- Ta činjenica tek govori o težini zadatka i uspeha, mada, sa ove tačke gledišta nama kao da je taj primljeni gol na neki čudan način prijao. Jer, mi smo posle toga krenuli na sve ili ništa i bukvalno smo ih "ubacili" u njihov gol. Ne sećam se da su posle tog gola imali još neku priliku, možda u drugom delu, ali to nije bilo ozbiljno. Taj gol nas je pokrenuo, pomogao da pokažemo sav svoj potencijal.

Igrate istu poziciju kao Gudelj, smatrate li da je bio fauliran prilikom gola Renata Sančeza?

- Teško je proceniti, pogotovo kada gledate preko TV, uživo je sve mnogo jasnije i kada ste na terenu. Nezgodna je situacija, nije ga video, ušunjao mu se s leđa, a realno nije baš očekivano da te krilni igrač pritisne iz te pozicije, da uđe toliko unutra. No, to je fudbal, dobro se završilo i ne bih to komentarisao, važno je samo da smo pobedili i plasirali se na Svetsko prvenstvo.

Sergej je igrač generacije

FK fudbalska reprezentacija Srbija Portugalija Foto: Tanjug/AP

Nekolicina momaka koja nosi titulu prvaka sveta sa Novog Zelanda sada su važni šrafovi A selekcije, a "klasići" su Saše Zdjelara, koji je takođe bio član selekcije koju je do velikog uspeha predvodio Veljko Paunović.

- Mnogo je momaka iz moje generacije, ali za mene lično je Sergej Milinković Savić je najbolji i on tek sada daje reprezentaciji svoj puni doprinos i pokazuje kakav je fudbaler. Tu su još kum Rajković, Andrija Živković. Maksimović, Veljković, Vanja Milinković Savić i drago mi je što su nastavili uspešnim putem. Što se mene tiče, kada god budem bio potreban i dobijem poziv Srbije - tu sam.

Posebne pohvale Zdjelar ima za Aleksandra Mitrovića...

Aleksandar Mitrović, Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: AP/Tanjug

- Taj momak ima samo 27 godina i već ima 44 gola u reprezentaciji Srbije i to je njegova lična karta, to sve govori o njemu. Mi bez takvog igrača ne možemo da igramo, jer je Mitar i kada je igrao dobro u klubu i kada ga nije išlo u reprezentaciji Srbije davao najviše od sebe. Mnogo je doneo našoj selekciji i skidam mu kapu.

Sa druge strane, jedan od najvećih svetkih igrača - Kristijano Ronaldo se nije video na terenu.

- Ronaldo je jedan od najvećih igrača svih vremena, ali to je fudbal. U meču sa Srbijom nije pokazao ništa, stručni štab ga je skautirao sjajno, odaljili su ga od gola, bio je totalno neprimetan.

Šta očekujete od Srbije u Kataru?

- Nama kao naciji su očekivanja uvek velika, ali sačekajmo sa procenama, pričama, jer ima vremena do Svetskog prvenstva. Još godinu dana da se tim pripremi, da vidimo sa kim smo u grupi, od čega će svakako zavisiti mnogo toga. No, ukoliko budemo imali ovakav stav, ako budemo funkcionisali kao u minulim kvalifikacijama i meču sa Partugalijom, prolazak grupe nije upitan.

Šampionska titula prioritet

Partizan - Santa Klara Foto: Nikola Tomić

Kada je reprezentacija "motor" i sve ide u pravom smeru onda su i klubovi u ligi dodatno inspirisani da se pokažu na evropskoj sceni. Partizan ove sezone pod Aleksandrom Stanojevićem odlično "gura", smeši mu se evropsko proleće...

- Imamo cilj da doguramo što dalje u Ligi konferencija, prolazak grupe i činimo sve da to ostvarimo, a posle ćemo dalje planirati. Ipak, primarni cilj za tekuću sezonu je osvajanje šampionske titule i na to smo najviše fokusirani. Ide meč sa Vojvodinom, koji nam je veoma važan i najbitniji u ovom trenutku, pa posle korak po korak - jasan je Saša Zdjelar.

Video: Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine: Orlovi dočekani uz trubače na aerodromu

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    19. novembar 2021 | 13:00

    Код Пиксија играју они који нешто знају, костоломци му не требају...али јеси мало духовит😂😂😂

  • Jjj

    19. novembar 2021 | 12:48

    Ko ce tebe da zove muko

  • Дража

    19. novembar 2021 | 13:05

    Аааааааахахахахахахахахах, "кад год позове ту сам", ђе брате, да им скупљаш лопте иза гола?! 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA