≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Srbija ima šampionku sveta u fitnesu: Nataša pokorila planetu u 47. godini

Vreme čitanja: oko 7 min.

Ono što je najavila prošle godine, uspela je i da uradi a pehar šampiona sveta je stigao u Beograd

  • 4

Nije dovoljno imati samo disciplinu, treba biti posvećen i iz te posvećenosti naći motivaciju da radiš ono što voliš i želiš. Upravo je Nataša Kandić to pokazala na svom primeru. Posle samo dve godine bavljenja ozbiljno takmičarskim fitnesom, uspela je da postane šampion sveta u 47. godini života.

U godini kada je Novak srušio sve rekorde u tenisu, a Ivana Španović postala prvakinja planete, imamo razloga da se radujemo i u fitnesu, zbog medalje koju je donela Nataša.

Ona je inače personalni trener, i kordinator za zdravlje u kompaniji Comtrade gde vodi računa o zaposlenima koji žele da treniraju i da se hrane pravilno.

Nataša je rođena i odrasla u centru Beograda, ali je kao tinejdžerka otišla u Južnu Afriku sa roditeljima, a put je kasnije odveo u London, gde je radila kao fitnes trener u sportskom centru Čelsi.  Od kako se bavi takmičarskim fitnesom ostvarila je odlične rezultate. Višestruka je prvakinja Balkana i Srbije ima srebro sa prvenstva sveta, bronzu za Evropskog, ali sada je došla ona najsjajnija medalja- zlatna.

  • Nataša, kakvi su utisci sad posle svetskog prvenstva, ta titula je došla i prošlo je neko vreme. Kakvi su tvoja razmišljanja sad?

- Tek sad zapravo postajem svesna da sam ostvarila ogroman uspeh, da sam zapravo svetski šampion. Mislim, to tek kad izgovorim osetim težinu realnosti. Međutim, kao što sam već pominjala dosta i u razgovorima neformalno sa ljudima, dosta sam imala veliki pritisak koji sam sama napravila sebi. Još prošle godine kad sam bila druga na svetu.

Nataša Kandić fitness Nataša na pobedničkom postolju posle proglašenja pobednika Foto: East lab
  • Ti imaš još jednu medalju sa Svetskog šampionata?

-Da, imam srebrnu medalju sa Svetskog kupa prošle godine i od tad sam ja zacrtala to zlato sebi, više kao neki cilj da bih završila sa bikini fitnesom. Kao što znaš, ispratio si proces, pričali smo o tome, moje pripreme su prilično teške i razlikuju se nego pripreme drugih devojaka i žena.

  • Ti zapravo moraš da skidaš mišićnu masu?

- Moram da skinem mišiće, pošto sam prilično jaka i u sportu sam dugo i meni se to jako lako lepi. Tokom pauze u sezoni, u stvari kada nismo u pripremnom periodu, kako ja treniram i kako se hranim, dosta mišićne mase tokom tog perioda nabijem. Tako da su moje pripreme daleko teže u tom krajnjem periodu, zato što moram ne samo da skidam masnoću i vodu, već i sam mišić.


  • To je jako teško, dok drugi moraju da prave mišić, ti moraš da skidaš praktično mišićnu masu?

- Kod mene to ide jako brzo, na kraju ostane taj mišić koji je stvarno jako tvrdoglav, jako je teško skinuti ga i mora ozbiljno da se gladuje i ozbiljno da se radi kardio svaki dan po tri, skoro četiri sata nekad.

Video: Pogledajte brutalni trening žene u petoj deceniji: Fitnes boginja zato izgleda kao bomba!

  • Evo imamo puno pehara ovde, tu su i balkanski trofej, domaći trofej, Evropska prvenstva. Da li je sada sledeći cilj Evropsko prvenstvo da se osvoji titula, ali u višoj kategoriji, ili sad nemaš neki cilj vezan za to?

- Ja sam imala ambiciju prvenstveno da osvojim svetsko zlato u bikiniju, da ne bih morala da razmišljam uopšte o tom Evropskom prvenstvu. I, kažem ti, cilj mi je prvenstveno bio da završim sa tom kategorijom zbog tih ekstremnih priprema, koje, kao što vidiš i posle kad završim sa takmičenjem, imaju taj jo jo efekat, gde nabacim dosta kilograma i ne osećam se toliko dobro zapravo. Ne osećam se zdravo. Osećam se kao da sam u tuđem telu.

- To je posledica gladovanja. Prvenstveno mi je bio cilj da završim sa tom kategorijom. Hvala Bogu, uspela sam, uzela svetsko zlato, tako da ne razmišljam uopšte o Evropskom prvenstvu, niti uopšte o takmičenjima u bikiniju- istakla je Nataša.

Bodi fitnes nova destinacija

  • Jednom si mi rekla, pre svetskog prvenstva, da imaš 55 kg, koliko si imala poslednji put u četvrtom razredu osnovne škole

- Ja pamtim da je to bilo,  da li je bio stvarno četvrti razred, ali tako nešto, recimo, taj neki niži razred osnovne škole. Ja sam tada imala otprilike tu kilažu, a toliko je imala moja ćerka pre koju godinu, a sad ima 13 godina. Ali, hvala Bogu, ne ponovilo se. Mnogo je teško.

  • Da li znaš šta te očekuje sada u toj konkurenciji body fitnes?

- Pred odlazak na svetsko prvenstvo je bio plan da vidim šta se dešava u toj konkurenciji. Poslednja kategorija jeste u mojoj konkurenciji, baš te žene plus 45.  I bila sam prijatno iznenađena, prvo time što sam shvatila, da imam šanse, kao natural takmičar da postignem tu formu.

- Iskreno, nijedna mi nije bila potpuno onako kompletna. Svaka je imala neku manu koja ne može da se zanemari, da tako kažem. Znači, vrlo uočljive mane su imale. Tako da mislim da itekako mogu da budem konkurentna.

- Drugo, ta kategorija, je oduvek bila privlačna za mene i oduvek su me zapravo gurali u tu kategoriju, savetovali da nemam šta da tražim u bikiniju, da sam rođena, prosto, za taj body fitness. Ali, izbegavala sam to zato što je ta kategorija, u periodu kada sam ja počela sa takmičenjem, pre nekih dve i po godine, prerasla te granice koje su prvobitno bile parametri.

- U smislu veće mišićne mase i izgleda. Međutim, od prošle sezone, dakle od prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, sam primetila da su počeli tu kategoriju da spuštaju dole ka onome što je bila prvobitno, što se tiče količine mišićne mase.  Tako da se ta kategorija vratila na one prvobitne parametre što meni odgovara, jer ja to mogu da postignem natural.

Nataša Kandić, svetska šampionka u fitnesu Foto: East Lab

12 sati pakla iza bine

  • Čuo sam da je takmičenje bilo prava noćna mora sa čekanjem od 12 sati?

- Od kad sam došla u halu do samog proglašenja, to je bilo 12 sati zapravo, gde si ti gladan, žedan, gde ležiš na hladnom, onda ti je vruće. Svašta ti se tu nešto dešava i imala sam momenat kad sam pomislila, ma baš me briga, samo da završim s ovim.

- I onda kao, "Ej, alo, probudi se,  nisi došla ovde da bi sad otaljala to", znači, izdrži još malo.

  • I kako skupiš snagu da izađeš na binu i da, ono, sa osmehom prezentuješ?

- Pa upravo to, kao, ajde sad, ne možeš sav taj trud koji si uložila, koji je toliko dugo trajao, zbog još, ne znam, pišljivih 10 sati da protraćiš - kaže Nataša i dodaje:

- Ja sam bila nasmejana kad mi je onaj gospodin pomogao da se popnem na postolje, a kad sam pokušala da stanem u pozu, ja sam se zateturala, to ćeš videti posle na snimku, jer sam potpuno bila iscrpljena. Ja sam samo razmišljala kako da ne padnem sa tog postolja.  Kolega je dovikivao iz publike, "stani sa strane, stani sa strane", kao da se slikam, da bi imala bolju sliku. Mislim se, gde da stanem sa strane, jedva stojim, bojim se da ću da se preturim.

- Samo mi je to bilo u glavi, samo i da izdržim, jer sam se ja bukvalno klatila od iscrpljenosti. Tako da sam iskreno, jedva čekala samo da se to sve završi, da mogu da odem, da se spustim na zemlju. Da se vratim u realnost, u normalu.

  • Evo za kraj da najavimo šta te čeka u 2024. Ide neki kup Srbije na proleće. Da li ti je zanimljivo i domaće takmičenje?

Novi izazovi u karijeri

- Mene uvek zanimaju sva takmičenja, ali treba biti realan. Ovo je za mene sada nova kategorija gde ja već negde, da kažem, kaskam za samim parametrima koji su neophodni. S obzirom da sam u bikiniju morala dosta mišića da skinem i dosta sam drugačije trenirala, znači ja sad moram da pojačam tempo, moram da pojačam sve što sam do sada smanjivala. I stoga, ne znam koliko je realno da krenem da izlazim i na domaće takmičenje.

- Drugo, uopšte ne želim da se takmičem sa devojkama koje su po 20 godina mlađe od mene. Cilj mi je da odem na internacionalno takmičenje ako postignem formu. Znači sve je pod znakom pitanja.

Nataša Kandić, svetska šampionka u fitnesu Foto: East Lab

- Nije to sada da sam ja zacrtala pošto poto da izađem u body fitnessu. Vidiću kako bude i išlo. Evo, ni zdravlje me nešto ne služi od kada sam se vratila. Odmah sam dobila neku temperaturu, počela da kašljam. Taman odlažala nedelju dana, vratila se u firmu, nisam trenirala.

- Taman kad sam krenula da treniram i počela da ulazim lepo u trening i da povećavam kilaže, opet sam se razbolela.  Nemam pauze, radim dva posla. Sve to negde nosim na nogama, još plus trening.

- Uopšte se ne opterećujem za sada, korak po korak pravim. Svaki dan je novi dan. Ono što ne uradim juče, trudim se da ispunim sledećeg dana, tj. danas. I vidićemo kako bude išlo. Volela bih da izađem na internacionalno takmičenje odmah, eventualno sa nekim domaćim kao provera, možda Diamond Cup, pošto je isto internacionalno takmičenje i postoji master kategorija - kaže Nataša.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA