42

Najvažnija utakmica u istoriji: Zbog nje su Nemci i Englezi prekinuli rat (FOTO)

Pre nego što je prosuta krv nepreglednih miliona ljudi u paklu Zapadnog fronta, pre nego što su zaraćene strane prešle preko psihološke granice kada se više u neprijatelja nije gledalo kao u običnog čoveka već kao u zver, odigrao se najdirljiviji događaj u celom tom bespotrebnom sukobu

Božićno primirje
Nemački i britanski vojnici se bratime na ničijoj zemlji Zapadnog fronta tokom nezvaničnog Božićnog primirja 1914. Foto: Profimedia/Mary Evans Picture Librar

Za to koliko je rat besmislen, uludo je trošiti reči, a posebno je uludo trošiti reči koliko je bio besmislen bratoubilački Prvi svetski rat u kome su udarili svi Evropljani na sve Evropljane, i zašto ne reći - svi hrišćani na sve hrišćane.

Taj sukob - koji su zakuvale gramzive i moći željne elite velikih carstava, da bi ostvarile svoje sebične ciljeve, dok su običan svet na Zapadu i Istoku, i nedužni narodi poput srpskog, bili topovsko meso za koje ih je baš bilo briga - morao je biti izbegnut po svaku cenu, i to baš zato što je bio besmislen.

Dokaz? Priča pred vama: Božićno primirje 1914.

Naime, već u novembru te godine, dakle, svega tri meseca nakon što je konflikt izbio, posle nekoliko važnih bitaka i nemačke okupacije Belgije i delova Francuske, uspostavljen je Zapadni front koji se neprekinuto protezao od Severnog mora do granice sa Švajcarskom, sa suprotstavljenim vojskama na obe strane, u odbrambenim položajima.

Tu i tamo je bilo puškaranja, ali ništa golemo i ozbiljno: pakao rovovskog rata još uvek nije otkriven, niti su milionske žrtve sa svih strana psihički onemogućile da regularni vojnici sklapaju prijateljstva sa onima za koje su im vladari rekli da su im neprijatelji.

Nemci i Britanci na ničijoj zemlji Zapadnog fronta tokom nezvaničnog Božićnog primirja 1914. Foto: Wikimedia Commons/Robson Harold B

Nemci i Britanci na ničijoj zemlji Zapadnog fronta tokom nezvaničnog Božićnog primirja 1914. Foto: Wikimedia Commons/Robson Harold B

A to sklapanje prijateljstava se dešavalo duž cele linije ratišta, već počev od novembra meseca. Tako recimo 1. decembra jedan britanski vojnik piše u svom dnevniku da je nemački vodnik došao jednog jutra "da vidi kako se drže". S obzirom da su rovovi bili blizu jedni drugih, vojnici su se dovikivali i pozdravljali međusobno, pa čak organizovali jedni za druge muzičke svečanosti.

Čak i kada je bilo borbi, polučasovno primirje je sklapano da bi se sa ničije zemlje pokupili mrtvi; nemački hirurg je zapisao da su francuski i kajzerovi soldati tom prilikom ćaskali i razmenjivali novine.

Kako se bližio Božić, koji su sve suprotstavljene strane na Zapadnom frontu slavile 25. decembra, tako su se javljale i inicijative da se tog dana zvanično utiša oružje. Britanske sufražetkinje su bile jedna grupa koja je to predložila, ali je svakako najsnažnije odzvonio apel pape Benedikta XV koji je preklinjao da se primirje tokom božićnih praznika formalizuje. Odbijen je.

Nemački vojnik daje duvan i pali cigaretu britanskom vojniku tokom nezvaničnog Božičnog primirja 1914. Foto: Profimedia/United Archives

Nemački vojnik daje duvan i pali cigaretu britanskom vojniku tokom nezvaničnog Božičnog primirja 1914. Foto: Profimedia/United Archives

Ali, samo od strane vlada zaraćenih zemalja kojima se činilo da bi takav postupak ogolio prirodu sukoba u koji su bacili Stari kontinent. Prihvaćeno je od strane običnog sveta koji se zlopatio po rovovima. Procena je da je oko 100.000 britanskih i nemačkih vojnika učestvovalo u onome što će kasnije postati poznato kao Božićno primirje: nezvanično, ali efektivno.

Nemački soldati su pokrenuli priču tako što su na Badnje veče okitili svoje rovove u rejonu Ipra, zapalili sveće i postavili jelke, pevajuće praznične pesme. Britanci su uzvratili pevajući svoje. (Ne znamo da li ste se upravo naježili, ali nama se digla svaka dlačica na telu.)

Zatim su jedni drugima dovikivanjem čestitali rođenje Hristovo. Zatim su prešli preko ničije zemlje i razmenjivali skromne poklone, kao što su hrana, duvan i alkohol. Zatim su organizovali zajednička bogosluženja, a sve to se u pojedinim sektorima ratišta prenelo čak i u Novu godinu. Mahom su Nemci bili inicijatori, ali je uvek bilo iskrenosti i sa "naše" strane.

Britanski brigadni general Valter Kongriv je kasnije zapisao, da taj "jedinstveni i čudni Božić ne bi propustio ni za šta na svetu", da je sa jednim nemačkim oficirom razmenio ratne suvenire i da je gledao kako njegov mitraljezac šiša nemačkog vojnika koji kleči dok mu oko glave zveckaju makaze.

Britanski i nemački vojnici igraju fudbal na ničijoj zemlji Zapadnog fronta tokom nezvaničnog Božićnog primirja 1914. Foto: Profimedia/United Archives

Britanski i nemački vojnici igraju fudbal na ničijoj zemlji Zapadnog fronta tokom nezvaničnog Božićnog primirja 1914. Foto: Profimedia/United Archives

Pismo koje je Henri Vilijamson, budući pisac, napisao svojoj majci prenosimo u celosti: "Draga majko, pišem ti iz rovova. 11 je časova ujutru. Pored mene gori vatra, preko puta mene vlažna zemunica. Tlo je blatnjavo u samom rovu, ali smrznuto drugde. U mojim ustima je lula sa likom princeze Meri. U njoj je duvan.

Naravno, reći ćeš. Ali čekaj. U luli je nemački duvan. Haha, reći ćeš, to ti je od zarobljenika ili si ga pronašao u osvojenom rovu. O Bože, ne! Od nemačkog vojnika. Da, od živog nemačkog vojnika iz njegovog rova. Juče su se britanski i nemački vojnici upoznali i rukovali na zemlji između rovova i razmenjivali suvenire i rukovali se. Da, celog Božićnog dana, i dok ovo pišem. Predivno, zar ne?". Da.

Kapetan Robert Patrik Majls koji je služio u Kraljevskim irskim puškama se docnije prisetio kako su Nemci bili "izrazito smoreni ratom" i kako ih je jedan od njih pitao "zbog čega se zaboga bore jedni protiv drugih". Neverovatno, genijalno pitanje!

Ovaj krst je postavljen u Belgiji 1999. godine na mestu na kome je tokom nezvaničnog Božićnog primirja 1914. godine odigran fudbalski meč između Britanaca i Nemaca. Foto: Wikimedia Commons/Redvers

Ovaj krst je postavljen u Belgiji 1999. godine na mestu na kome je tokom nezvaničnog Božićnog primirja 1914. godine odigran fudbalski meč između Britanaca i Nemaca. Foto: Wikimedia Commons/Redvers

Verovatno najzanimljiviji aspekt celog ovog druženja su bili fudbalski mečevi koji su se igrali na ničijoj zemlji. Britanski pesnik Robert Grejvs je čak zabeležio i rezultat jedne takve utakmice: 3-2 za Nemce!

Drugi izvori govore i o konkretnim jedinicima, pa tako znamo da je 133. Kraljevski saksonski puk igrao protiv "škotskih vojnika", Argilski i Saderlandski brđani protiv nespecifikovanih Nemaca (Škoti su tu pobedili 4-1), Kraljevska poljska artiljerija protiv "Prusa i Hanoveraca", a Lankaširski strelci protiv "nekih Nemaca" sa praznom konzervom kao loptom.

Međutim, viši oficiri i vladini službenici (sve oni koji nisu učestvovali u borbama), pa čak i neki niži puni mržnje, bili su žestoko protiv toga i izdavali su naređenja da bi se svako bratimljenje sa neprijateljem sprečilo i saseklo u korenu. Nećemo sada navoditi sve one koji su bili protiv primirja, ali recimo da je u toj grupi bio i mladi kaplar iz 16. bavarske rezervne pešadijske divizije - izvesni Adolf Hitler.

Javnost zaraćenih zemalja o tome ništa u tom trenutku nije znala, a ćutanje je prekinuo "Njujork Tajms" poslednjeg dana u godini. Potom su se drugi uključili. "Tajms" je veličao ceo događaj, a "Miror" je žalio što će "apsurdnost i tragedija" ponovo otpočeti. Nemci i Francuzi su o svemu uspešno ućutkali štampu.

Potomci britanskog i nemačkog vojnika obučeni u ondašnje uniforme rukuju se prilikom otkrivanja spomenika u Frelengjanu, posvećenom nezvaničnom Božićnom primirju 1914. Foto: Wikimedia Commons/Alan Cleaver

Potomci britanskog i nemačkog vojnika obučeni u ondašnje uniforme rukuju se prilikom otkrivanja spomenika u Frelengjanu, posvećenom nezvaničnom Božićnom primirju 1914. Foto: Wikimedia Commons/Alan Cleaver

Mada su kasniji pokušaji da se uspostavi primirje o velikim hrišćanim praznicima propadali (na Vaskrs 1915. godine Nemci su krenuli da prelaze preko ničije zemlje noseći belu zastavu, ali su ih britanske snage oterale pucnjevima u vazduh), bilo je brojnih izolovanih slučajeva bratimljenja.

Što se tiče Istočnog fronta, zna se da je na pojedinim sektorima, na inicijativu austrijskih komandanata neutvrđenih činova, dolazilo do primirja tog Božića, i da su Rusi na to reagovali pozitivno, i da su se, kao i na Zapadu, susreli na ničijoj zemlji.

Uglavnom, 11. novembra 2008. u francuskom gradu Frelengjanu je podignut spomenik u čast Božićnog primirja, a istog dana su pripadnici Kraljevskih velških strelaca odigrali memorijalni fudbalski meč sa nemačkim 371. bataljonom, na istom mestu na kome su pripadnici tih jedinica igrali fudbal na Božić 1914. godine. Nemci su pobedili 2-1.

Spomenik je otkriven i u Engleskoj 2014. godine, u Stafordširu, i to od strane princa Vilijama i legende Roja Hodžsona. Dizajnirao ga je desetogodišnji dečak.

(O. Š.)

Tagovi: Austrija, Božić, Božićno primirje, Francuska, Istorija, Nemačka, Prvi svetski rat, Velika Britanija, Zapadni front

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (42)
Poređaj komentare:
 • B
  Boškić

  Jel to ona utakmica kad su i englezi i nemci pre utakmice digli ruke u pozdrav zig hajl

 • S
  SM Kg

  Slicna prica bila i na Solunskom frontu, opisao je Stevan Jakovljevic u romanu "Srbska trilogija". Na Bozic 1917.godine , nastalo spontano primirje na delu Srpsko-Bugarskog fronta!

 • G
  GROBAR spalio Đenku

  Juzni front za te ce da gine...

Poslednja utakmica velikog Popa: Odlazak Miše Stojiljkovića, velikog Zvezdaša i jednog od najboljih beogradskih trenera (FOTO)

Rasplakaće vas čitulja koju su za Šabana potpisali Luka Adžić i Bata Mirković: I žal što ostade... (FOTO)

Sunovrat Borusije se nastavlja: Fenjeraš Nirnberg odoleo Milionerima i odigrao za Kovača! (VIDEO)

Kolarov razočarao Mihu i sa Vučicom ga ostavio u zoni ispadanja

Mančester junajted zaboravio PSŽ, pa eliminisao "pogubljeni" Čelsi iz FA Kupa! (FOTO) (VIDEO)

Nejmar tačno zna koja tri saigrača želi u novom klubu!

Solskjer uporedio očajnu formu Sančeza sa kečapom: Kad krene, krenulo je...

Bata Mirković posle pogibije Šabana ne vodi treninge Partizana: U Humskoj puni razumevanja za svog trenera posle porodične tragedije

Crveno-belo veče u Bijeljini: Fudbaleri Zvezde prisustvovali proslavi navijača u Republici Srpskoj (VIDEO)

Dva gola i asistencija - dovoljno da ga proglase za najboljeg igrača 22. kola Super lige Srbije (VIDEO)

Da li Murinjo koketira sa PSŽ-om? Poručuje da bi rado trenirao neki klub iz Francuske...

Zidan spreman da preuzme Čelsi, ali samo pod ova dva uslova!

Goreće vranjanska Bombonjera! Saša Ćurčić o telepatiji u Londonu, latino senzibilitetu, nošenju kablova sa igračima... (VIDEO)

Dobio sam novu ulogu i uživam u njoj: Kako je jedna utakmica promenila igru Zorana Tošića i Partizana?

Haos u svlačionici Bajerna pred Liverpul, fudbaler se unosio u lice Kovaču!

E, ovo se zove debi iz snova: Klinac u 93. minutu dao gol makazicama sa 16 metara (VIDEO)

Ludilo u Italiji: Klub iz Serije C izgubio 20:0, na terenu imali samo 7 igrača, igrao i fizioterapeut... (VIDEO)

Nova bura u srpskom fudbalu: Nudili novac igračima da nameste utakmicu, a onda im pretili zato što su ovi odbili!

Stefan (19) se samo srušio na utakmici u Ćićevcu i preminuo: Na trenutak je povratio svest, a onda zauvek zatvorio oči

Inter slomio Sampdoriju, Napoli i Torino podelili bodove!

Dinamo bolji od Spartaka, remi Rada i Zemuna

Nikad filijala, samo FK Zemun: Taurunumi oštro odgovorili na prozivku da su Zvezdin klub (FOTO)

Tragedija u Ćićevcu - mladi fudbaler preminuo na utakmici!

Onaj sudija, đubre jedno, ne odsvira čist penal i taman tri komada za Zvezdu: Ovako je Šaban komentarisao veliku pobedu crveno-belih

Fjorentina se naljutila posle smešnog gola SPAL-a, Lazovićeva Đenova "obrnula" Sergejev Lacio!

Delije prve zakuvale pred finale Kupa: Novica Veličković opet na žestokom udaru (VIDEO)

Terzić zbog ovog žali što nije Zvezdin: Pogledajte slalom i majstorski gol Krunića u Seriji A! (VIDEO)

Mama, prestani, šta to radiš ustima: Novi Toti molio majku da ne objavljuje provokativne fotografije!

Luka Adžić u suzama pojurio na aerodrom kad je čuo za smrt Šabana: Hitno krenuo za Beograd da se oprosti od svog dede

Ćurčićeva prva pobeda u Vranju: Dimitrov doneo Dinamu ceo plen, 4 gola u remiju Rada i Zemuna!

Ričmond Boaći hoće da postane Srbin: Sanjam srpski pasoš, ovde je moj drugi dom!

Sportisti se opraštaju od Šabana: Matić, Plavšić, Mbođ odali počast legendi, Vuletić poslao pretužnu poruku (VIDEO)

Tadić dvostruki strelac za Ajaks: Protiv Reala je bio maler, sada se sve vratilo

Đirona šokirala Real na Santjago Bernabeu: Ramos skrivio penal, pa dobio crveni karton (VIDEO)

Ovom porukom se Zvezda oprostila od Šabana Šaulića: Poslednji pozdrav, kralju... (FOTO)

FK Partizan se oprostio od Šabana Šaulića (FOTO)

Šabanove poslednje reči o Zvezdi će zauvek pamtiti na Marakani: Bio je vatreni navijač crveno-belih, posle Liverpula je slavio, ali i tugovao (VIDEO)

Posle prozivanja Hrvata na RTS-u, Dule Savić zapevao četničke pesme na proslavi Delija (VIDEO)

Bomba Drinčića sa 30 metara obeležila subotnji dan Superlige (VIDEO)

Povorka bola u Argentini: Sala sahranjen u rodnom gradu, majka se i dalje ne miri sa sudbinom (FOTO) (VIDEO)

Aleks Ferguson se vraća na klupu Mančester junajteda

Milojević otkrio zašto je Gajića prebacio na levog beka, pa najavio nove eksperimente: Molim navijače za strpljenje! (VIDEO)

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima