≫ 

OSNOVANI U KAFANI, POPULARNI KAO BARSA: Sve o ĐIRONI, novom katalonskom članu Primere (VIDEO)

Priča je počela 1930. u kafeu "Norat" u gradu Đironi, ali je stvarna bajka počela 2008. kada su se posle 49 godina odsustva napokon vratili u Segundu. Premijerna promocija u elitni rang im je zamalo izmicala u nekoliko uzastopnih sezona, ali je u ovoj na izmaku napokon zasijalo Sunce iznad stadiona "Montilivi"

  • 0

Mnogo je toga rečeno o katastrofalnoj sezoni Barselone koja je ove godine ne samo ostala bez titule u državnom prvenstvu već se loše provela i u Ligi šampiona u kojem je doživela jedan debakl od PSŽ-a (od kojeg se oporavila) i drugi od Juventusa (od kojeg se nije oporavila). Jedino je uspela da osvoji Kup kralja, za utehu.

Postoji, međutim, jedan katalonski klub koji je ove godine postigao spektakularni uspeh osvajanjem drugog mesta u Segundi i promocijom u Primeru, a o kome se u svetskoj javnosti, pa čak i u španskoj, vrlo malo zna, iako je po poseti drugi najpopularniji u toj španskoj pokrajini.

Đirona je grad od nekih stotinak hiljada stanovnika, smešten u istoimenoj provinciji koja se nalazi na severoistoku Katalonije. Pitoreskni je to grad u kojem je 23. jula 1930. godine, u kafeu "Norat" u njihovoj ulici La Rambla, osnovan FK Đirona, nastao na temelju kluba Unio Esportiva Đirona koji je ugašen zbog dugova.

Prvi put da uđu u Primeru imali su priliku već 1935/36. godine kada su bili prvi u svojoj grupi u Segundi, ali su neslavno prošli u nadigravanju; ovaj kiks je verovatno odredio potonju sudbinu kluba, jer ko zna šta bi se desilo da su se dočepali elitnog ranga (sa druge strane, možda bi sve bilo isto jer te je godine izbio Španski građanski rat).

Pogled na Đironu, pitoreskni grad na severoistoku Katalonije. Foto: Wikimedia Commons/Infernalfox

Nakon rata Đirona se šetala između druge i treće lige, da bi konačno 1980. godine propala u četvrtu, uprkos tome što je klub 1970. dobio novi stadion "Montilivi" (kapacitet mu je 13.500 gledalaca, a klub na njemu i danas igra). Do kraja XX veka čak će nekoliko godina provesti i u petoj ligi.

Bajka počinje da se piše 2008. godine kada su napokon, nakon 49 godina odsustva, uspeli da se vrate u Segundu.

I na organizacionom planu stvari su počele da se menjaju. Tim lokalnih biznismena kupio je 72 odsto akcije, naredne godine oformili su rezervni tim nakon izgradnje novog trenažnog centra, a 2013. godine su u sklopu akcije "FK Đirona je moja takođe" prodali akcije navijačima u ukupnoj vrednosti 300.000 evra (10 evra po akciji).

U četiri sezone nakon povratka u Segundu B, međutim, Đirona će završavati u sredini tabele, ali će sezonu 2012/13. odigrati furiozno, skoro do samog kraja. Skoro. Sa samo četiri preostala kola zauzimali su drugo mesto, ali su onda dozvolili sebi da od konkurencije izgube dva meča, da bi potom očekivano doživeli propast u nadigravanju protiv Almerije. Naredne su sezone čak jedva izborili opstanak.

KAKO JE NASTALA BARSA: I zašto su boje FK Barselona drugačije od boja Katalonije? (FOTO)

Sezonu 2014/15. su ponovo igrali odlično i bili u vrhu tabele, ali su u poslednjem kolu, u dramatičnoj završnici, ipak izvisili. Vodili su protiv Luga 1-0 na svom terenu, igrao se 93. minut, i oni su primili gol glavom. Sporting Hihon je otišao stepenicu više zbog bolje gol-razlike. Nadigravanje im je ponovo bio problem, ovoga puta protiv Saragose, a prethodne sezone im je glave došla Osasuna.

To nisu bili jedini problemi sa kojim su se suočavali tih godina. Sećate se da smo maločas spomenuli da su uključili navijače u vlasništvo nad klubom i da su skupili 300.000 evra? E, pa to nije bilo ni približno dovoljno i do 2015. godine dugovi su im narasli na 4,5 miliona evra.

Onda se desilo nešto što je sve promenilo. Te je godine 80 odsto akcija kluba prodato Haumu Ruresu, predsedniku medijske kompanije "Mediapro", i Pereu Gvardioli, uspešnom agentu koji zastupa Inijestu, Luisa Suareza i svog brata Pepa, između ostalog.

Oni su preuzeli dug i uspostavili vezu sa Mančester Sitijem; to je već te godine profunkcionisalo tako što je Siti kupio najveću želju Đirone, Rubena Sobrina iz Ponferadine, kojeg je odmah poslao njima na pozajmicu, a potom platio Đironi 250.000 evra za Florijana Ležuana kojeg je zatim formalno opet njima poslao na pozajmicu.

ŠTA ĆE BITI S BARSOM AKO KATALONIJA BUDE NEZAVISNA? Sabrali smo sve moguće opcije i varijante (FOTO)

Mnogo se u španskim medijima spekulisalo o razlozima i motivacijama kluba kao što je Siti, da se poveže sa minornim klubom iz katalonske provincije. Najverovatnije su to uradili da bi odobrovoljili Pepa Gvardiolu da sedne na njihovu klupu, ali će se taj odnos, nakon što je Đirona ušla u Primeru, skoro sigurno promeniti i produbiti.

Pretpostavlja se da će ubuduće on biti sličan odnosu koji Čelsi ima sa Viteseom, samo na još višem nivou jer je španska liga mnogo jača od holandske; prema tome, mogu se očekivati neka ozbiljna imena u redovima Đirone, imena koja ipak nisu toliko ozbiljna da mogu da računaju na mesto u prvom timu Sitija.

Međutim, Đirona ni sama nije naivna. Taj klub već niz godina ima vrlo pametnu politiku, budući da ostalim katalonskim klubovima skidaju najbolje fudbalere koji nisu za Barsu, a za njih su savršeni.

Tako su u tim došli Pedro Alkala, Kiko Olivar i Aleks Granel. Neki su, poput Honasa Ramalja, Borhe Garsije i marokanskog internacionalnog golmana Bona, stigli u redove Đirone nakon što su im istekli ugovori sa najboljim španskim klubovima u kojima su igrali u B timovima.

KATALONIJA JE VEĆ BILA REPUBLIKA: Četiri propala pokušaja u poslednjih 376 godina ne slute na dobro (FOTO)

Đirona se snalazi i na druge načine, pa je tako rasni golgeter Samuele Longo na pozajmici iz milanskog Intera, a uspevaju da na pravi put izvedu i igrače iz sopstvenog omladinskog pogona, recimo, Sebasa Korisa (na pozajmici u Osasuni), Pera Ponsa (igrao za katalonsku reprezentaciju) i Davida Žunka (koji je prešao u Elče).

Ključna ličnost u izlasku Đirone na veliku scenu ima trener Pablo Mahin, čovek koji je učio zanat od Huana Karlosa Unzue (koji je učio od Gvardiole i Rajkarda, i tri godine bio pomoćnik Luisa Enrikea u Barsi, a sada je trener Selte).

Mahin preferira formaciju 3-5-2 u kojoj se čvrsta odbrana koristi kao temelj za brze kontre i napadački fudbal. Obično se udara preko krila, kojima se širi igra (levo Adaj Benitez, desno Pablo Mafeo iz Sitija koji možda neće produžiti pozajmicu za narednu sezonu), dok odbranu drže pomenuti Ramaljo, Alkala i Huanpe.

Kako će se Đirona snaći u najvišem rangu španskog fudbala, ostaje da se vidi. Ali oni koji su umorni od stavljanja znaka jednakosti između FK Barselone i Katalonije, ne sviđa im se Espanjol, a vole autsajdere, možda imaju novu simpatiju na španskom nebu.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA