≫ 

Refik Šabanadžović posle 26 godina otvorio dušu o boravku na Marakani: Arkan je bio vođa Delija, ali o navijačima Zvezde samo najbolje (VIDEO)

Refik Šabanadžović govorio o zlatnim godinama u Zvezdi i svemi što je pratilo taj put

  • 14

Jedan od igrača koji je tog 29. maja 1991. godine podigao trofej namenjen šampionu Evrope u Bariju, bio je Refik Šabanadžović. Legenda Željezničara i Crvene zvezde, ostao je upamćen kao beskompromisan borac koji je uvek "ginuo" na terenu.

>>> Džajić: Nikada nisam imao problem da dovedem Hrvate i Muslimane u Zvezdu

Drugačije nije znao, pa su ga i saigrači i navijači izuzetno cenili. O odnosu sa Delijama je imao samo lepe reči.

- Odnos je od prvog dana bio maksimalno korektan. Kad je bila utakmica koju smo igrali posle 10 godina na proslavi, okupili su se svi bivši igrači, tako su nas lepo dočekali, skandirali svima imena, tako da moram da kažem sve najbolje o Delijama. Ja sam pošteno igrao, davao sve na terenu, a verujte mi navijači najviše cene kad vide da izađete na teren i date 100 odsto.

- Ja često razgovaram sa svojim sinom, koji je u Želji, i ja mu uvek govorim "Ako želiš da budeš igrač, moraš da daš 100 odsto, da se boriš, da gineš za svaku loptu, jedino tako možeš postati igrač" - savetuje naslednika Anela Šabanadžovića koji je potpisao prvi profesionalni ugovor sa Željom.

Printskrin: Youtube/Haris Ahbabovic

Godinama se vodi polemika o Željku Ražnatoviću Arkanu i njegovom statusu među navijačima Zvezde. Dok jedni tvrde da je bio vođa Delija, drugi osporavaju tu tvrdnju.

Šabanadžović nema dilemu po tom pitanju, ali ističe da to nije imalo nikakve veze sa ekipom.

- Govorili su da je bio vođa i bila je istina. Međutim, igrači, verujte mi, su bili fokusirani na teren. Mi smo uglavnom dolazili iz različitih sredina, od Podgorice, Zagreba, Skoplja, i nama je bilo najvažnije da damo 100 odsto na terenu, jer je bila strahovito velika konkurencija. Nije mogao svako u to vreme da igra u Crvenoj zvezdi, i svaki igrač koji je izlazio na teren, bilo je važno da da maksimum, da odradi sve ono što klub traži od njega.

- Verujte mi, strahovito su bili veliki prohtevi u Zvezdi u to vreme, to je bilo nešto iznad, to je bio najveći klub u Jugoslaviji i morao si svaku utakmicu da pobeđuješ, nerešen reultat i automatski nastaju problemi, tako da su igrači bili fokusirani da igraju što bolje i da postižu dobre rezultate - rekao je Šabanadžović i vratio se na početak priče:

Foto: A. Nalbantjan

- Mi nismo imali kontakt (sa Arkanom), naše je bilo da odradimo trening, vratimo se kući, odmaramo. Utakmice smo uglavnom igrali u ritmu nedelja, sreda, nedelja, imali Evropu, Kup, prvenstvo i nama je bilo najvažnije da odradimo što bolje trening, da se spremimo za utakmicu, često smo imali karantin, igrači su bili fokusirani na te obaveze.

Nesvesni onoga što se sprema u tadašnjoj zemlji, bili su prava ekipa, dugogodišnja poznanstva, atmosfera u svlačionici, sve je to pretočeno u najveći uspeh klupskog fudbala.

- Dosta igrača u Zvezdi iz tog perioda su igrali u omladinskim selekcijama Jugoslavije, mi se smo se uglavnom poznavali. Ja sam godinama znao Pančeva, družili smo se, bili dobri prijatelji, i dan danas se povremeno čujemo. Sa Savićevićem sam počeo u pionirskoj reprezentaciji Crne Gore, sa Stojkovićem sam igrao u reprezentaciji, tako da smo se mi igrači znali.

- Kada smo došli u Zvezdu znali smo gde dolazimo i zašto dolazimo, hteli smo da ostvarimo cilj, jedan veći nivo. Zvezda je bila prvak Jugoslavije, ali je htela da napravi jedan iskorak više i Evropi, i na kraju, to se i ostvarilo, mislim da smo se upisali u istoriju Crvene zvezde - zaključuje Refik Šabanadžović.

Pogledajte video intervjua Šabanadžovića. Deo gde priča o Arkanu, Delijama i Zvezdi je od 6.18 do 9.32:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rikimil

    4. septembar 2017 | 14:35

    Zvezda je bila veliki klub, sampionEvrope, zahvaljujuci i ovakvom igracu kakav je bio i Sabanovic. Verujem da im se i Zvezda oduzila dostojanstveno, to su zaslusili.

  • Drayver

    4. septembar 2017 | 14:32

    bravo ljudino

  • Neba

    4. septembar 2017 | 12:20

    Refik,kralj! Uvek pozrtvovan i borben.Ziv nam bio!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA