Zvonimir Boban posle 27 godina progovorio o udaranju policajca na Maksimiru: Godinama smo bili ugnjetavani, to je bila borba za slobodu!

Legendarni hrvatski fudbaler ističe da nikad nije delio ljude već da se borio protiv sistema

  • 8

Foto: Guliver/Shaun Botterill /Allsport

Legenda hrvatskog fudbala, Zvonimir Boban u intervjuu za Blik prisetio se reprezentacije Jugoslavije i jedne talentovane generacije koja nije u potpunosti iskoristila potencijal.

Tadašnja velika država iznedrila je mnogo vrhunskih igrača, a Boban smatra da nije bilo mesta za sve.

- Pre raspada, Jugoslavija je bila možda i najtalentovanija selekcija koja se pojavila u Evropi. Da se igralo sa 10 lopti, verovatno bismo bili šampioni svega. Ali, ne mislim da bismo postali. Jednostavno, nije bilo mesta za sve toliko nadarene igrače - izjavio je Boban.

 

Konkurencija je bila toliko jaka da je Boban morao da igra van svoje pozicije, dok je svaka linija tima bila popunjena majstorima fudbala.

- Imali smo jedinstvenog Stojkovića, genijalca Savićevića, prefinjenog majstora Prosinečkog. To je toliko talenta na jednom mestu da ga je teško uklopiti. Ja bih, recimo, morao da igram krilo, drugačije ne bih bio u timu - priseća se Boban.

Bivši igrač Milana osvrnuo se i na incident na Maksimiru 1990. godine što je bio uvod u raspad zajedničke države. Boban je tom prilikom udario policajca, a kako sam kaže bila je to borba za slobodu.

- To je bio znak otpora režimu i borbe za slobodu. Bili smo godinama ugnjetavani, a bili smo mladi i borili se za ideale. Moj potez je protumačen kao napad na državu, ali je isti taj policajac prethodno pretukao mlade ljude - izneo je svoje mišljenje Boban.

Boban ističe da to nije bilo upereno protiv Srba već politike i režima.

- Svi oni ljudi, koji su se tog dana branili, su simboli. To je bio ustanak svih. Ali ja sam bio Boban, Dinamova desetka, to je bila razlika. Borio sam se protiv sistema, a ne Srba. Kako bih, kada sam imao prijatelje Srbe, igrao sa njima u istom timu - rekao je Boban i dodao:

- Nikada nisam delio ljude. Ti koji to rade su idioti. Hvala Bogu da je rat završen i da su odnosi između Hrvata i Srba sve bolji - pokušava Boban 27 godina kasnije da "stane" na loptu.

Želeo je Boban nezavisnu Hrvatsku, ali je davao 100 odsto i za Jugoslaviju

- Da li sam sanjao da slušam hrvatsku himnu, odgovor je - da. Da li sam hrvatski patriota? Jesam. Ali, i Jugoslavija je bila moj tim, moja reprezentacije. Na svakom meču davao sam sve od sebe, pa i za Jugoslaviju - završava Zvonimir Boban.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    19. septembar 2017 | 10:53

    Kako vi sada lijepo pričate a naivni Srbi će vam vjerovati... Ko vas je ugnjetavao i na koji način? Nisi tada ni znao za nekakvu drugu himnu... Al' nisi ti nekažnjeno prošao zbog tog podmuklog napada sa leđa... I to je dobro tako...

  • mokiceli

    19. septembar 2017 | 18:50

    Tacno. Bili ste ugnjetavani jer je vasa strana izgubila II svetski rat i morali ste nerado u Jugoslaviju. Da je nedaj boze vas saucesnik fasisticka Nemacka pobedila, vi biste napravili jos 10 Jasenovaca, a danas ne bi bilo ni jednog Srbina na kugli zemaljskoj.

  • Deni

    19. septembar 2017 | 11:08

    Kapa dole legendo,oni stariji poznavaoci fudbala koji su pratitli utakmice Jugoslavije dobro znaju da je sve ovo sto govoris istina,nije Boban kriv sto je tada rezim bio takav da te nisu ostavljali na miru ni u svojoj sopstvenoj kuci a kamoli negde napolje.Nije Boban kriv sto je voleo da cuje Hrvacku Himnu da igra za Hrvacku ,pa i svaki srbin bi voleo da cuje srpsku himnu da igra za srbiju sta je tu cudno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA