Niko ti ne priča da ćeš biti savršen fudbaler sa milionima, ali ćeš da služiš supu posle treninga: Ovde prvo prave ljude, pa tek onda šampione! (VIDEO)

Otkriveno je po čemu je rad sa mladim igračima u Sitijevoj akademiji drugačiji u odnosu na druge

  • 0
Foto: Guliver/Getty Images/Alex Livesey

Mnogo je onih koji bi Mančester Siti opisali kao skorojevićki klub koji radi na pare iz Abu Dabija, odakle je 2008. godine došao vlasnik, šeik Mansur bin Zajed.

Transfer aktivnosti jasno dokazuju da su se "građani" namerili na sam vrh ne samo engleskog fudbala. Titule su osvojene u sezonama 2011/2012 i 2013/2014.

Međutim, opsežan projekat najavljen 2012. dokaz je da u Sitiju ne žele samo da bahato troše novac na igrače.

>>> Mančester Siti ima najskuplji fudbalski tim, ali drugom beže za samo tri miliona!

Čak 16 i po terena (ta polovina namenjena samo golmanima) izgrađeno je u okviru akademije, koja je koštala skoro dvesta miliona evra. Svakodnevno se radi sa više od 400 dečaka i devojčica. Uslovi za rad, naravno, perfektni, uz bolnicu, teretane, mesta za odmor, učionice, bazene. Izgrađen je i stadion kapaciteta od 7.000 mesta.

Ali, rad sa mladim igračima je u Sitijevoj akademiji drugačiji u odnosu na druge, tvrdi Majkl Kalvin, autor knjige Nema gladi u raju (No Hunger in Paradise).

- Akademije su suštinski dobra ideja. Problem prave bolesti seniorskog fudbala: pohlepa, oportunizam, nepotrebno gomilanje talenata zbog komercijalne dobiti... sve to ulazi u juniorske kategorije - rekao je autor i dodao:

- Momci su uvučeni u sistem, obuzeti svojim snom. U stvarnosti, oni samo sede i čekaju šansu koja se nikad neće ukazati.

Kalvin uzima Siti kao primer "prosvetljene akademije".

- Shvatili su da modernom detetu nedostaje malo "old-school" vrlina; fleksibilnost, agilnost, osećaj za prostor koji dobijate recimo penjanjem na drvo, što su često radile prethodne generacije. Oni su to zapravo organizovali - otkrio je Kalvin.

Još važniji je društveni angažman igrača.

Foto: Guliver/Getty Images/Alex Livesey

- Na akademiji rade na društvenoj svesti, žele da usade to dečacima. Zato oni idu da služe supu u lokalnoj kuhinji. To je vrlo, vrlo dobro, i odličan temelj za momke kojima su celog života govorili kako su divni. Dobro je za njih da shvate da je oko njih opasan svet, i sa tim mogu da se susretnu mnogo ranije - zaključio je Kalvin.

Još jedan dobar primer kako treneri rade sa momcima jeste zabrana šarenih kopački, kako bi sprečili preterano obraćanje pažnje igrača na trivijalnost i trendove.

- Nema ništa gore za mene kad vidim vrhunskog igrača koji nema manire. niti poštuje druge ljude. Naravno da svako mora imati svoje mišljenje, ali moraš da poštuješ druge. Nije bitno da li razgovaraš sa čistačicom ili direktorom, tražimo jednako poštovanje. Želimo da ljudi predstavljaju Mančester Siti na pravi način, ne samo golovima u plavom dresu - rekao je Džejson Vilkoks, funkcioner zadužen za trenera na Sitijevoj akademiji.

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA