≫ 

Velika studija fudbala: Dičimo se visinom, ali smo i dalje mali - iznenadiće vas gde su srpski igrači na evropskoj mapi!

Superliga u vrhu liste fudbalskih takmičenja ako se gleda visina grača, srpski igrači poslednji po minutaži u stranim ligama

  • 0

Čuli ste za istraživački tim okupljen u organizaciju CIES?

Za one koji ne znaju, u pitanju je Međunarodni Centar za sportske studije sa sedištem u švajcarskom gradu Nojšatelu koji se od 2005. godine analitički i vrlo studiozno bavi demografskom slikom fudbala na Starom kontinentu i rezultate svakog istraživanja objavljuje na svom sajtu.

>>> Nejmar sa 210M na vrhu liste najvrednijih fudbalera: Srba nema ni od korova, čast Balkana brane po dvojica Hrvata i Bosanaca!

Grupa istraživača Centra je nedavno izbacila studiju u kojoj su analizirana prosečna visine igrača iz svake lige, starost igrača jedne lige... (u obzir uzete sve evropske lige).

Rezultati su pred vama.

PROSEK STAROSTI LIGA 

Turska je na prvom mestu kao "najstarija" sa prosekom od 28.63 godine, drugi je Kipar (28.47), treća Rusija (27.84)...

Srbija je u ovoj kategoriji na 19. mestu sa prosekom od 26.38 godina.

PROSEČNA VISINA IGRAČA PO LIGAMA

Stasiti Danci dominiraju sa 183.7 centimetara u proseku, odmah iza su hrvatska liga (183.5 cm) i Bundesliga (183.5), a u samom vrhu je i srpska Superliga sa prosečnom visinom od 183 centimetra.

Foto: Marko Todorović

KONTINUITET - PROSEČAN BROJ GODINA PROVODENIH U PRVOM TIMU 

Prvo mesto zauzima Austrija u čijim se klubovima igrači zadrže u proseku 2.56 godina. Druga je Norveška koja ne zaostaje mnogo -  sa 2.39 godina, Engleska je treća 2.36 godina...

Srbija je u ovoj kategoriji među najgorima.

Jedan igrač se zadrži u nekom srpskom klubu u proseku samo 1.2 godine što je još jedan nepopularan podatak i svojevrsna antireklama za domaći šampionat.

PROSEK MINUTA PROVEDENIH NA TERENU U DRUGOJ ZEMLJI 

Zanimljivo, fudbaleri sa Kipra provode najviše vremena na terenu u stranim klubovima - čak 79.8 procenta vremena. Turci su drugi sa 73.1 procenta, Englezi 61.3 procenta....

Ovde smo na poslednjem mestu sa 14.7 posto minuta provedenih na terenu po meču!

Da ne bude zabune, srpski igrači jesu rasuti u ogromnoj količini po Evropi, ali očigledno je da je mali broj onih u odnosu na taj broj koji standardno igra u svojim klubovima.

VREME PROVEDENO NA TERENU U KLUBOVIMA U KOJIMA SU PONIKLI IGRAČI (u obzir uzeti fudbaleri starosti između 15-21 godine)

U Slovačkoj se najviše pruža šansa ovoj kategoriji igrača i oni provode 30.2 posto vremena na terenu. Slovenija je druga sa udelom ovih igrača u minutaži od 26.8 procenata, Austrija treća sa 25.5 procenata...

Srbija je ovde na 18. mestu sa 14.9 vremena na terenu koje provode igrači iz pomenute starosne granice.

MINUTI (U PROCENTIMA) PROVEDENI NA TERENU OD POČETKA UTAKMICE 

Holanđani su u vrhu sa 84.3 posto vremena na terenu kao starteri u svim ligama (uključujući i domaći šampionat).  Engleska je odmah iza sa 83.4 posto, Izrael treći 83.2 posto...

Srbija je po ovom parametru na 27. mestu: Srpski igrači 74.4 posto vremena provode na terenu u lozi startera (ogromna većina je, naravno, iz naše lige).

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA