Kad me moja Srbija neće, biram one koji me hoće: Sve o mađarskom napadaču koji je gol posvetio ubijenim đacima u Kragujevcu!

Te 2013. godine Filip Holender je hteo da igra za Orlove, ali se na kraju odlučio da nastupa za naše severne susede * Ipak, za vikend je pokazao da nije zaboravio odakle je

  • 22

Filip Holender - ime fudbalera Honveda koje je ''preko noći'' dospelo u žižu srpske, ali i mađarske javnosti!

Malo zbog gola koji je postigao, mnogo više zbog činjenice kome je taj gol posvetio.

A posvetio ih je žrtvama nacista koji su  20. i 21. oktobra 1941. godine streljali nedužne ljude u Kragujevcu. Gradu gde je Holender rođen i gde je načinio prve fudbalske korake.

Otuda su mnogi od vas i ostali iznenađeni kada su pročitali da je mađarski fudbaler, s obzirom da je iz Kragujevca, ali Filipov deda je Mađar tako da je odlučio da se 2009. godine preseli tamo.

Škola fudbala Fitnes iz Kragujevca je bilo mesto gde je Holender ''fudbalski prohodao'', da bi se posle pet godina preselio u Radnički. Nastupao je za selekciju stariju od njega i zajedno sa ekipom izborio je prvo mesto u Zapadnoj Srbiji.

Sa 14 godina napustio je rodni grad i prešao je u Budimpeštu, u akademiju Honveda.

 
A post shared by Filip Holender (@holender.57) on

- Jedino što sam znao o Honvedu  jeste da je Ferenc Puškaš igrao za taj klub - rekao je Filip.

I tu je igrao za stariju generaciju i već u prvoj sezoni osvojio je prestižni turnir ''Ferenc Puškaš pobedom protiv Panatinaikosa u finalu. Naredne godine tim je ponovio uspeh, a upravo je Holender bio strelac gola odluke protiv Reala iz Madrida.

U januaru 2013. godine otisnuo se na Ostrvo gde je trenirao sa Mančester Sitijem kod Roberta Manćinija. Zatim je dve nedelje bio i kod Harija Rednapa u Kvins Park Rendžersu.

Međutim, čini se da je preloman trenutak u njegovoj dosadašnjoj karijeri bio meč protiv Čelika iz Nikšića iste godine, kada je Holender u Crnoj Gori dao dva gola i namestio jedan.

Te godine je Mađarska izrazila želju da ga ima u svojim selekcijama i vrlo brzo je dobio državljanstvo. Poziv u nacionalni tim čekao je do 2014. godine.

Iz Srbije nikada nije dobio poziv da igra za reprezentaciju, te otuda i ne čudi što je izabrao Mađarsku.

- U 2014. godini sam sazreo i kao igrač i kao osoba. Na prvoj utakmici u sezoni postigao sam i prvi pogodak za svoj klub. Onda je usledio poziv da igram za mladu reprezentaciju Mađarske protiv Španije i Bosne - svojevremeno je Holender rekao.

Printskrin: Youtube

A da je razmišljao o dresu Srbije, Filip je indirektno priznao tokom tih evrokvalifikacija 2013. godine.

Honved je igrao dvomeč sa Vojvodinom, a Holender je bio u centru pažnje.

- Došao sam u Budimpeštu iz pionirskog tima Radničkog iz Kragujevca tako da o srpskom fudbalu ništa ne znam. I za mene je tim Vojvodine potpuna nepoznanica. Ovo je za mene divna prilika da me publika u Srbiji upozna, a možda i da se nametnem selektoru mlađih reprezentacija - rekao je Holender pre četiri godine.

Zatim je za srpski ''Sport'' govorio o tome zašto je prihvatio da nosi dres Mađarske.

- Ma ko ne bi igrao za svoju zemlju, ali kad me niko iz nje ne vidi, biram one koji me hoće. Selektor ovdašnje mlade reprezentacije razgovarao je sa mnom i obećao da će me pozvati pod zastavu čim dobijem papire. Sve je, dakle, spremno. Žao mi je, ali drugi su tako hteli - jasan je bio rođeni Kragujevčanin.

Printskrin: Youtube

Iako ima 23 godine, Holender je već odigrao preko 100 utakmica za Honved. Igra na poziciji veziste i idol mu je Stiven Džerard. Naravno, Liverpul mu je omiljeni tim.

S obzirom na to kakve golove je postizao i način na koji je asistirao, možemo slobodno da kažemo da na neki način i podseća na legendarnog kapitena Liverpula.

U nastavku pogledjate njegove poteze, asistencije i golove, uz podsećanje da je ove sezone bio strelac i u derbiju protiv Videotona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pirke

    24. oktobar 2017 | 12:24

    Srbija nece dobre i pametne to je odavna dokazala !

  • Marijana Bakov

    24. oktobar 2017 | 12:39

    Srbijo zasto guras dobru i lojalnu decu od sebe?A ugadjas onima koji te pljuju,koji te zovu smrdija.Zasto?

  • Pirke

    24. oktobar 2017 | 12:19

    Nadam se da i Muslin cita Telegtaf!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA