Osećam patnju miliona ljudi, čuje se po stadionima u Italiji, a bruka kulja sa tribina: Navijači pevali himnu, okrenuli leđa...

Grupe navijača Juventusa i Rome opstruirali su akciju Fudbalskog saveza Italije

  • 2

Navijači Lacija su izazvali buru, jer su koristili nalepnice sa likom Ane Frank u dresu rivala Rome, posle čega je Fudbalski savez Italije odlučio da u 10. kolu sve utakmice krenu minutom ćutanja i čitanjem odlomaka njenog dnevnika.

Rimski Lacio odlučio je da zbog ispada svojih navijača svake godine u logor u Aušvic pošalje 200 mladih pristalica kluba kako bi se edukovali na licu mesta.

Inače, navijači Lacija poznati su kao pripadnici "desnice", često propagirajući fašizam i nacizam na tribini stadiona Olimpiko.

>>> U školi sam učio o Ivi Andriću, ne o Ani Frank: Mihajlović se pravda zbog neverovatne izjave! (VIDEO)

Igrači Lacija su izašli na teren pred meč sa Bolonjom, i zagravali se noseći majice s natpisom "Ne antisemitizmu" i slikom Ane Frank, jevrejske devojčice koja se skrivala od nacista u Amsterdamu u periodu od 1942. do 1944. godine, a na kraju je pogubljena kada je imala 15 godina.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Nakon čitanja odlomka iz njenog dnevnika, igrači su aplaudirali, a na stadionu nije bilo "ultrasa" koji su bojkotovali utakmicu, ali je bilo navijača koji se su pre ulaska na stadion uzvikivali fašističke parole.

Gore je bilo u Torinu, gde su navijači Juventusa pevali italijansku himnu tokom čitanja odlomka. Uz to su i okrenuli leđa, a deo navijača Rome je pevalo navijačke pesme.

Odlomak koji se čitao: "Vidim svet kako se pretvara u divljinu, osećam grom koji dolazi i koji će jednoga dana uništiti i nas, osećam patnju miliona ljudi. Ali opet, kada pogledam nebo, nekako znam da će sve biti u redu, da će okrutnost prestati te da će se mir i spokoj ponovno vratiti."

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    26. oktobar 2017 | 11:52

    "Било је то у једној земљи сељака на брдовитом Балкану , умрла је мученичком смрћу чета џака у једном дану. Исте су године сви били рођени . Исто су им текли школски дани "......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA