Otkriveno koliko bi danas vredeli Pele, Krojf, Best, Puškaš... Maradoni dali sramotno malu cenu, čak tri igrača bi bila skuplja od Nejmara!

Urađena je formula koja daje rezultate o tržišnoj vrednosti legendarnih igrača, u poređenju sa najskupljim fudbalerima današnjice

  • 13

Fudbalski transferi su prethodnog leta doživeli vrtoglavi rast, a najveći transfer ikada do tada (Pol Pogba u Junajted za 105 miliona evra), prevaziđen je za više nego duplo transferom Nejmara u PSŽ za 222 miliona evra.

To je potpuno promenilo tokove novca na fudbalskom tržištu, pa smo videli da je i transfer Osmana Dembelea iz Dortmunda u Barsu za 130 miliona evra nadmašio prethodno najveći transfer Pola Pogbe.

>>> Zaboravite Mesija i Ronalda: Maradona postavio video koji dokazuje zašto je najbolji ikada (VIDEO)

Cene fudbalera su neverovatno skočile, a mnogi se zato danas pitaju koliko bi sada vredeli neki od legendarnih fudbalera poput Pelea, Maradone, Johana Krojfa, Džordža Besta...

Odgovor smo uspeli da dobijemo jer su urednici portala giffgaff uspeli da pronađu određenu formulu po kojoj su računali vrednost nekih legendarnih fudbalera u poređenju sa nekim od danas najvrednijih igrača.

Poredili su njihov golgeterski učinak u određenom periodu i do određenih godina, i u skladu sa cenom koju su oni dostigli današnjim transferima stvarali su cenu i legendama fudbala.

PELE - 394 MILIONA EVRA!

Foto: Tanjug/AP

Tako bi Pele recimo danas vredeo neverovatnih 394 miliona evra u poređenju sa Nejmarom i njegovim učinkom dok nije ostvario najveći transfer ikada.

Po mnogima najbolji fudbaler svih vremena, osvajač tri Svetska prvenstva do 25. godine postigao 461 gol za Santos i po tom parametru bi danas bio najskuplji fudbaler današnjice da se rodio 50 godina kasnije.

FERENC PUŠKAŠ - 290 MILIONA EVRA!

Foto: Guliver/Robert Stiggins/Express/Hulton Archive/Getty Images

Najbolji mađarski fudbaler svih vremena i jedan od najvećih ikada u svetu! Sa čuvenom Mađarskom ''lakom konjicom'' je bio nadomak osvajanja Svetskog prvenstva 1954. godine, a u poređenju sa Nejmarom i golovima koje je postigao do svoje 25 godine, Puškaš bi danas vredeo neverovatnih 290 miliona evra.

JOHAN KROJF - 271 MILION EVRA!

Foto: Profimedia/AFP

Čovek koji je postavio temelje moderne Barselone i promenio filozofiju fudbala. Njegove tehničke mogućnosti i stil igre su bili neverovatni. Do svoje 26. godine je postigao 250 golova i osvojio je dve Zlatne lopte, a u poređenju sa napadačem Arsenala Aleksandrom Lakazetom, on bi danas bio treći najskuplji fudbaler današnjice da igra u ovo vreme i vredeo bih 271 milion evra.

DŽORDŽ BEST - 176 MILIONA EVRA!

Foto: Wikipedia/NL-HaNA, ANEFO

>>> Alkohol, žene i fudbal: Šta je sve govorio legendarni Džordž Best? (VIDEO)

Ikona Mančester junajteda! Imao je neverovatan talenat, brzinu, dribling i nema ljubitelja fudbala koji ga nije obožavao. I on je obožavao žene, alkohol i raskalšan život van terena, pa možda i zbog toga nije pružio baš sve što je mogao.

Ipak, i tako je, sa destruktivnim ponašanjem po svoju karijeru i život, ostavio neizbrisiv trag u fudbalu. Imao je impresivan rekord od 190 golova i ogroman broj asistencija do 27. godine, što ga u poređenju sa najskupljim fudbalerom trenutno tih godina na toj poziciji, Gilfijem Sigurdsonom, stavlja na 4. mesto najskupljih fudbalera iz legednarnog perioda, kada bi igrali u današnje vreme.

MIŠEL PLATINI - 174 MILIONA EVRA!

Foto: AP/Tanjug

Legendarni francuski fudbaler je do svoje 27. godine postigao 255 golova, takođe je osvojio i tri Zlatne lopte. Ostavio je neizbrisiv trag u istoriji fudbala igrajući za Francusku i za Juventus.

PAOLO MALDINI - 125 MILIONA EVRA!

Foto: Profimedia

Danas bi u poređenju sa najskupljim defanzivcem današnjice, Kajlom Vokerom iz Mančester Sitija, legendarni Paolo Maldini vredeo više nego duplo. On je do svoje 27. godine imao čak 131 utakmica u kojem njegov tim nije primio gol, a sa legendarnim Frankom Barezijem činio je neprobojan tandem Milana, gde su primili samo 23 gola na 196 mečeva.

TIJERI ANRI - 116 MILIONA EVRA!

Foto: Guliver/ Phil Cole /Allsport

Ikona Arsenala i Premijer lige, bio je strah i trepet za golmane, čim bi krenuo u čuveni solo prodor. Do 26. godine je već osvojio francusko prvenstvo, Premijer ligu i Svetsko prvenstvo, a postigao je 185 golova za klub i reprezentaciju.

DIJEGO ARMANDO MARADONA - 105 MILIONA EVRA!

Foto: Tanjug/AP

Jedan od najvećih svih vremena, po mnogima i najveći! Svakako uz Pelea legendarnog Argentinca smatraju najboljim fudbalerom ikada! Do svoje 24. godine je postigao 210 golova.

Urednici sajta su poredili njegovu statistiku sa Romeluom Lukakuom, pa je to dalo cenu od 105 miliona evra na osnovu učinka, što u ovom slučaju definitivno nije realno, jer Maradona sigurno zaslužuje u najmanju ruku jednu od prve tri pozicije.

Maradona je tokom karijere osvojio Svetsko prvenstvo, postao ikona Boke, Napolija, a strelac je i nekih od najčuvenijih golova u istoriji fudbala, ''Božije ruke'' protiv Engleske, kao i gol stoleća, takođe protiv Gordog albiona, kada je sa centra uzeo loptu, predriblao čitav protivnički tim, uključujući i golmana i postigao pogodak.

Pogledajte i koji su danas najskuplji igrači sveta po transferima koje su imali u svojoj karijeri:

1. Nejmar - 222 miliona evra

2. Kilijan Mbape 180 miliona evra

3. Osman Dembele - 105 miliona evra

4. Pol Pogba - 105 miliona evra

5. Geret Bejl - 100 miliona evra

6. Kristijano Ronaldo - 94 miliona evra

7. Gonzalo Iguain - 90 miliona evra

8. Romelu Lukaku - 85 miliona evra

9. Luis Suarez - 82.3 miliona evra

10 - Džejms Rodrigez - 78 miliona evra

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA