Godinama ih ponižavaju zbog tog čuvenog poteza na SP, ali niko ne zna da on krije mračnu tajnu za koju je kriva i reprezentacija Jugoslavije (VIDEO)

Pogađate - u pitanju je selekcija Zaira i onaj čuveni potez protiv Brazila. A ovo je tužna priča o njemu...

  • 0

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo su završene, dobili smo 32 putnika za Rusiju, ali mundijalska groznica i dalje trese! Verovatno će tako biti sve do žreba zakazanim za 1. decembar, ali i  juna 2018 kada će biti poznato ko je novi vladar sveta!

Aktuelni je Nemačka, a mi ćemo se vratiti 43 godine unazad upravo u Nemačku gde je 1974. održano SP.

Taj šampionat krije jedru strašnu priču koja je bila povezana i sa fudbalskaom reprezentacijom Jugoslavije, a direktno se tiče selekcije Zaira. Video snimak koji godinama unaza kruži društvenim mrežama i koji mnogi smatraju za jedan od najsmešnijih ikada viđenih u fudbalu je u stvari bila borba za život.

Da, to jeste onaj momenat kada je reprezentativac te zemlje Mvepu Ilunga izleteo iz živog zida i napucao loptu kojom je Brazil trebalo da izvede slobodnjak. Smejali su im se tada na stadionu u Gelzenkirhenu, a ljudi im se smeju i danas.

Zaircima tada nije bilo do smeha. Svesno su to radili znajući šta ih čeka. Jer, da su tada primili gol...

Ali, krenimo ispočetka!

Zairov doprinos svetskom sportu 1974. godine je svakako povezan sa organizovanjem borbe između Muhameda Alija i Džordža Formana koja je održana u Kinšasi.

Alijeva izjava da je impresioniran fudblom u Zairu i da je zbog toga želeod a meč dovede u Kinšasu bila je krajnje začuđujuća. Iako su mnogi tada znali da je razlog neke druge prirode.

Predsednik Džozef Mobutu im je dao pet miliona dolara i bio je veoma ponosan na tu borbu. Ali je hteo više. Hteo je da se proslavi i u drugoj sferi sporta.

Uprkos tome što mu je ekipa bila poprilično amaterska, Mobutu je fudbalerima obećao kuće, automobile, letovanja,brdo novca...Sve samo ako uspeju da se kvalifikuju na SP 1974. Ta ponuda kao da je preporodila fudbalere Zaira koji su postali prva afrička selekcija posle Egipta (1934) koja je otišla na Mundijal.

Žreb im je u grupu doneo Škotsku, Jugoslaviju i Brazil, a u Nemačku su došli kao prvaci Afrike. Tu prvu utakmicu protiv Škotske su odigrali sjajno. Poraženi su rezultatom 2:0, međutim start je bio obećavajući.

Zatim je na red došla čuvena utakmica sa Plavima posle koje se sve promenilo za zairce. Jugoslavija je dobila čak 9:0.

Dušan Bajević, Dragan Džajić i Ivica Šurjak su postigli tri gola do 18. minuta kada je jugoslovenski trener na klupi Zaira, Blagje Vidinić, promenio golmana. Umesto Majange ušao je Kazidi, ali je rezultat na kraju značio pravu katastrofu za Afrikance.

Novinari su posle meča pitali Vidinića, selektora Zaira, zašto je izveo prvog golmana koji je sjajno branio protiv Škotske ranije? Vidinić je istakoa da je to ''državna tajna'' i na taj način pothranio raznorazne teorije koje su tada kružile.

Debakl koji je viđen, naterao je predsednika Zaira Mobutua da se odluči za radikalan potez koji je tek kasnije otkriven.

- Nakon meča sa Jugoslavijom poslao je svoje telohranitelje da nas maltretiraju i da nam prete. Zatvorio je sve u hotel, uključujući i novinare, i rekao da se niko od nas neće vratiti kući ukoliko od Brazila izgubimo četiri ili više razlike - priznao je Ilunga Mvepu To je onaj igrač kom su se svi smejali.

Nekoliko dana od tog ''pretećeg'' skupa u hotelu, viđen je onaj čuveni slobodan udarac. Igrao se 85. minut, Brazil je vodio sa 3:0, a da su dali još jedan do kraja jasno vam je šta bi bilo sa fudbalerima Zaira.

Nesrećnici, na sve načine su pokušavali da ometu protivnika i da ukradu malo vremena. Smeh i podrugivanje nisu ni čuli, u mislima im je bilo samo da ostane 3:0.

Na kraju je i ostalo. Momci sus e vratili kući, ali nisu dobili praktično ništa od onoga što im je bilo obećano ako se plasiraju na SP. Vlada je prestala da finansira fudbal i Zair se više nikada nije takmičio na Kupu afričkih nacija i na Mundijalu.

Nikome nije dozvoljeno da odu u inostranstvo kako bi unovčili svoj fudbalski talenat. Većina od njih je završila u siromaštvu, a jedan od njih je Ndaje Mulamba, najtalentovaniji igrač Zaira.

Zanimljivo, njemu su 1998. godine na KAN odali poštu minutom ćutanja tvrdeći da je poginuo u uličnoj razmeni vatre. Međutim, Mulamba je još živ i boravi u bolnivi u Kejptaunu.

I dalje se pamti ona njegova rečenica: U Evropi te ne zaborave i kada završiš igračku karijeru. Ovde te nikone poznaje u trenutku kada više nisi fudbaler.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA