≫ 

Kada su i zašto srpski fudbaleri dobili nadimak orlovi? Mogli smo da se zovemo i tići ždralovići!

Još pre 83 godine dat je predlog da naš fudbalski nacionalni tim dobije adekvatan nadimak

  • 7

Srpski fudbaleri učestvovaće na Mundijalu u Rusiji ove godine (14. jun - 15. jul) posle osam godina, a nema sumnje da će cela država tih dana biti uz naše momke koje zovemo "orlovi"

Međutim, retko ko, gotovo niko od naših ljudi ne zna kada je nastao taj nadimak. Mnogi misle da je to od kada je država Srbija samostalna (od 2006) kada smo na dresove stavili grb sa dvoglavim orlom, ali nije tako.

Priča ide daleko u prošlost u čak 83. godine ranije. I to baš na Svetog Trifuna 14. februara.

Kako piše beogradska Politika toga dana novinar lista Vreme Dušan Petković Senegalac je nacionalni tim tadašnje Jugoslavije prozvao "orlovima" Sve je poteklo od lista Vreme koje je 29. januara 1935. godine objavilo tekst pod imenom "Kako bi trebalo krstiti nacionalni tim"

Foto: Wikipedia

U to vreme sve selekcije u Evropi su imale nadimke Francuzi su bili "Trikolori", Belgijanci "Crveni đavoli", Italijani "Azuri", Mađari "Konjići" Holanđani  "Laste" itd

Prvi predlozi su objavljeni 4. februara pa je tu bilo predloga poput "neustrašivi" pa "Jugoslovenski heroji" onda je neki Vojin Mitrović predložio da budu "orlići" zbog grba, pa se išlo dalje sa predlozima "Jugoslovenski sokoli"

"Plavi oblaci" "Jugoslovenski vitezovi, "Jugoslovenske delije" "Tići ždralovići" "Naše nade" "Jugoslovenski uskoci" "Plavi lavovi" "Jugoslovenski vukovi" "Zvezdana četa" a na kraju najviše predloga je stiglo za ime "Jugoslovenski orlovi"

Ipak, časopis Vreme je objavio 14. februara da je bilo i predloga poput "Plave furije" "Oganj" "Varnice" "Naši divovi" "Jasterbovi" "Tenkovi", ali je na kraju ipak obelodanjeno da je najprikaldniji naziv "Beli orlovi" jer je grb sa dvoglavim belim orlom na dresu.

Taj naziv je ostao sve do drugog svetskog rata kada je državni grb promenjen u šest plamtećih buktinja koje simbolizuju šet republika, pa su fudbaleri nazvani prosto "plavi" zbog boje dresa.

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    15. februar 2018 | 15:53

    Balerine 😉😉

  • Раднаскела

    15. februar 2018 | 20:14

    Имам неколико предлога: Сека Персе, Старлете, Досадњаковићи, Спонзоруше...

  • Nenad

    15. februar 2018 | 13:11

    Daleko od orlova

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA