≫ 

Zvezda ozbiljno "nabudžila" UEFA koeficijent: Ishod u ovih 7 liga može da joj donese mesto nosioca u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Crveno-beli su za jednu sezonu osvojili više bodova nego za prethodnih pet zajedno

  • 25

Crvena zvezda je imala najbolju evropsku sezonu posle 25 godina, koja će značajno da utiče na bolje kotiranje kluba u evropskim takmičenjima narednih sezona, a pre svega najviše će uticati na klupski koeficijent, koji je popravljen više nego za prethodnih pet sezona zajedno.

Zvezda nakon ispadanja od CSKA ima ukupno 10.750 bodova, a ako računamo promene u rangiranju klubova i računanju koeficijenta, gde se nacionalni koeficijent više ne dodaje, Zvezda je u sezonu krenula sa mizernih 2.750 bodova.

Izabranici Vladana Milojevića su eliminisanjem Florijane, Irtiša, Sparte iz Praga i Krasnodara, a zatim i sakupljenim bodovima iz grupe protiv BATE-a, Kelna i Arsenala i na kraju remijem protiv CSKA u prvom meču, osvojili ukupno 8.000 bodova i tako Zvezda sada ima priliku da se na žrebu nada mnogo lakšim rivalima nego što je to bio slučaj godinama unazad.

Foto: A. Nalbantjan

Ako Zvezda bude šampion Srbije, kvalifikacije za Ligu šampiona će početi po novom sistemu takmičenja iz prvog kola. U prvom kolu, Zvezda će sigurno biti među nosiocima, a da bi u drugom kolu bila nosilac, neophodno je da se poklope mnogi rezultati iz domaćih prvenstava nekolicine liga.

Pre svega će navijači Zvezde pomno pratiti završnice prvenstava Danske, Izraela, Poljske, Rumunije, Kipra, Slovenije i Grčke.

KOJI REZULTATI SU POTREBNI ZVEZDI U OVIM PRVENSTVIMA?

Foto: crvenazvezdafk.com

Pošto Zvezda ima bolji koeficijent od određenih ekipa, koje su konkurenti u borbi za titulu u ovim ligama, tu treba da se nada da će šampioni biti oni koji su slabije rangirani od njih. Tako će Zvezdi odgovarati ako u Grčkoj šampion ne budu Olimpijakos i PAOK, već AEK.

U Izraelu joj je potrebno da Ber Ševa bude ispred Makabija, u Danskoj da to ne bude Mitjiland, da na Kipru umesto APOEL-a šampion bude Apolon, u Rumuniji da to bude Kluž pre Steaue, u Sloveniji Olimpija pre Maribora, a u Poljskoj zvezdaši treba da navijaju za Jageloniju.

Ukoliko više ovih timova osvoji titulu, Zvezdi rastu šanse da bude nosilac u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Za treće kolo i plej-of kvalifikacija ne postoje ni teoretske šanse da Zvezda bude nosilac.

Naravno, i kada počnu kvalifikacije, Zvezdi će odgovarati da se dese iznanađenja i da budu eliminisani timovi koji su bolje rangirani od nje.

Ako Zvezda bude eliminisana u određenom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, dobiće šansu u narednom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Od naredne sezone se uvodi pravilo da čak i u slučaju poraza u 1. i 2. kolu kvalifikacija za LŠ, ekipe mogu da nastave takmičenje u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Novina je i da će u tom slučaju Zvezda u kvalifikacijama za Ligu Evrope biti u ''šampionskoj ruti'' u kojoj će biti ekipe koje ispadnu iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Zvezda na osnovu koeficijenta u kvalifikacijama za Ligu Evrope može da ima status nosioca sigurno do 3. kola kvalifikacija, a ukoliko joj se poklope rezultati iz gorepomenutih liga, moguće je da i u plej-ofu bude povlašćena na žrebu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    23. februar 2018 | 23:23

    Pa normalno da se ocekuje Zvezdina titula kad ima 9 boda prednosti,bez obzira sto sledi podela bodova.Pored toga,svima je jasno da je Zvezda,za klasu bolja od Partizana.Verujem, da ce i na derbiju u prvom kolu plej offa,da resi prvenstvo.Realno,bice veliko inenadjenje ako Zvezda ispusti titulu,kao prosle sezone.

  • Milan

    23. februar 2018 | 23:19

    Ne vidim na osnovu cega partizan moze biti sampion na kraju...Zvezda je ove godine 3 svetlosne godine ispred doticnog...

  • Zigi

    23. februar 2018 | 22:28

    Sve partizanovci na zvezdinim vestima.Jadni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA