≫ 

Iz Zvezde je otišao u Junajted i postao prvi stranac u klubu, a zatim je karijeru završio u Budućnosti: Navijači Mančestera se i dalje sećaju Nikija (VIDEO)

Niki je bio nadimak Nikole Jovanovića koji je pre 28 godina potpisao za Junajted

  • 17

Kada Crvenu zvezdu i Mančester junajted pomenete u istom kontekstu mnogima je Minhenska tragedija prva asocijacija koja vam padne na pamet. Zatim sledi finale Superkupa Evrope 1991. godine, a tek onda ''na red stiže'' i Nemanja Vidić.

Međutim, malo ljudi zna da Zvezdu i Junajted povezuje i jedan transfer koji se dogodio u januaru 1980. godine.

U pitanju je prelazak Nikole Jovanovića na ''Teatar snova'' za sumu od 300.000 funti. Nekadašnji defanzivac crveno-belih tada je postao prvi fudbaler van Britanije (stranac) koji je zaigrao za slavni klub iz Mančestera.

Pre njega tu je bio Italijan Karlo Sartori 1968. godine, ali je on još kao dete došao da živi u Mančester i prošao je sve kategorije Đavola. Tačnije, imao je engelsko državljanstvo.

Jovanovića je u Mančester doveo Dejv Sekston, nakon što je tadašnji igrač Zvezde hteo samo u Junajted. Odbio je unosniju ponudu Bajerna iz Minhena i rekao - želim samo na Old Traford!

Uprkos tome što je bio jedan od uspešnijih igrača Zvezde tih 70-ih godina (od 1975. do 1980. godine), Jovanović nije ostavio dubok trag u Junajtedu. Odigrao je 21 meč i postigao četiri gola, a glavni razlog za to je povreda leđa s kojom je kuburio.

Kao i promena trenera. Sekstona je zamenio Ron Etkinson koji nije ''mirisao'' Jovanovića. Ili kako su ga navijači zvali - Nikija.

Od decembra 1981. do juna 1982. godine igrao je kao pozajmljen igrač za Budućnost iz Podgorice. Na pozajmicu je otišao kako bi spreman dočekao Svetsko prvenstvo, gde je odigrao sva tri meča u grupi.

Više se nikada nije vratio u Junajted. Ugovor je raskinut, potom je potpisao za Budućnost, ali je morao da završi karijeru.

Zanimljivo je i to da se Jovanovića navijači Junajteda i dalje sećaju. Njegovo ime ''pojavilo'' se na navijačkim forumima ovog kluba tokom rasprave o zimskim pojačanjima Đavola krozi istoriju.

(Telegraf.rs/M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    1. mart 2018 | 22:40

    Prvo,tada nije bilo Evra a drugo,to je bilo pre 38 godina.Inace odlican igrac.

  • Milan

    1. mart 2018 | 21:30

    1980 godine nije postojao evro kao valuta!tako da sigurno nije mogao da dobije 300 000 €

  • Mire

    1. mart 2018 | 22:38

    U to vreme a i sada Englezi koriste funtu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA