≫ 

Da li znate kako je bilo prvo ime Real Madrida? Sigurno ne znate ni ko ga je osnovao!

Jedan od najslavnijih fudbalskih klubova sveta osnovan je daleke 1897. godine, sa veoma zanimljivim imenom

  • 1

Ne postoji čovek na svetu koji bar malo ne prati sport, a da nije čuo za Real Madrid. Slavni španski klub slavi 121 godinu postojanja ove godine, a zanimljiva priča krije se iza njegovog imena. Naime, naziv Real potiče od reči Rojal koja označava Kraljevski klub, ali se on nije tako zvao na početku.

>>> Ronaldo se zbog Mesija kladio sa saigračima: Od tog dana igra kao preporođen!

Klub je osnovan 1895. godine u Madridu od strane diplomiranih studenata sa Oksforda i Kembridža, kao jedini i prvi fudbalski klub u ovom gradu i to odmah po dolasku ovog sporta u Španiju.

Orginalno ime koje je tada dobio bilo je Sosijedad Skaj Fudbal (Sky football), ili skraćeno samo La Sosijedad.

Foto: Wikipedia/Redman19

Godine 1900. došlo je do svađe između članova kluba, pa su neki od njih otišli i osnovali novi klub pod imeno Nueva Sosijedad de Football ( Novi društveni klub fudbala) kako bi se distancirali od imena Skaj Fudbal.

Među onima koji su ostali u starom klubu bio je i Džulijan Palasios, prvi predsednik Real Madrida. On je sa još dvojicom ljudi Huanom Padrosom i Karlosom Padrosom kasnije promenio ime kluba u Madrid Football klub i to 1902. godine i to 6. marta i taj dan se navodno zvanično uzima za osnivanje kluba.

Stadion Santjago Bernabeu na kome igra Real Madrid. Foto: Wikimedia Commons/Daniel Schroeder

Tri godine kasnije 1905. Madrid fudbal klub osvojio je španski kup pobedivši u finalu Atletik Bilbao. Madrid je postao jedan od osnivača Kraljevske španske fudbalske federacije 1909. godine, a 1920. konačno menjaju ime u Real Madrid ili Rojal Madrid na početku, kada je Kralj Alfonso 13. dao tu titulu klubu.

Španska liga osnovana je 1929. godine, ali je Real Madrid svoju prvu titulu osvojio u sezoni 1931/32. pa zatim 1932/33 ali je posle čekao 20 godina na sledeću koju je osvojio 1953/54. Od tada kreće era ovoga kluba i pet vezanih titula prvaka Evrope.

Klub je krunisao svoju istoriju sa 12 titula prvaka Evrope i 33 titule prvaka Španije, 19 Kupova Kralja,  10 Superkupova Španije, dva UEFA kupa, 3 Svetska klupska prvenstva.

Foto: Guliver/Alex Livesey/Getty Images

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    21. mart 2018 | 18:33

    Ima mnogo Kraljeva ili Reala po Španiji . Sosijedad San Sebastijan , Betis Sevilja , Ovijedo,.........., a ima i kraljevića kao što je Rajo Valjekano iz Madrida .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA